CCL

Összesen 11 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM100797
Első szerző:Mile Marianna (gyógytornász)
Cím:Szarkopenia befolyásolása táplálkozási módszerekkel / Mile Marianna, Papp-Bata Ágnes, Szakály Zoltán, Csiki Zoltán
Dátum:2018
ISSN:1589-7311
Megjegyzések:A sarcopenia a vázizom tömegének és erejének progresszív és generalizált hanyatlásával járó szindróma. Elsősorban az idősebb korosztályt érinti, de kialakulhat krónikus betegségek során is. A sarcopenia progressziójának késleltetését célzó terápia a kiegyensúlyozott táplálkozás és megfelelő étrend-kiegészítők kombinációján alapul, a rendszeres edzésprogrammal kiegészítve. Számos tanulmány vizsgálta a különböző táplálkozásterápiák, a fehérje, kreatin, leucin, b-hidroxi-b-metil-butirát és D-vitamin-szupplementáció izomtömegre és izomerőre gyakorolt hatásait sarcopeniában. Mindazonáltal a nagy esetszámú, hosszú távú és kontrollált klinikai vizsgálatok hiánya miatt továbbra sincsenek még bizonyítékokkal alátámasztott táplálkozási ajánlások a sarcopeniás betegek számára.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
szarkopénia
táplálkozás
Megjelenés:Metabolizmus. - 16 : 4 (2018), p. 284-286. -
További szerzők:Papp-Bata Ágnes (1986-) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász) Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00062
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM100798
Első szerző:Papp-Bata Ágnes
Cím:A probiotikumok alkalmazása időskorban - egészségügyi megfontolások és piaci helyzetkép / Papp-Bata Ágnes, Mile Marianna, Szakály Zoltán, Csiki Zoltán
Dátum:2018
ISSN:2498-8057
Megjegyzések:A fejlett országok demográfiai hanyatlása jelentős egészségügyi, szociális és gazdasági kihívások elé állítják az érintett társadalmakat. A népesség kor szerinti összetételének eltolódásában a születésszám drasztikus csökkenése mellett azonban néhány előnyös tényező is szerepet játszik, ugyanis a fejlett egészségügyi rendszer és az újabb hatékony diagnosztikai és terápiás eljárások bevezetésével egyre nő a lakosság várható élettartama. A 65 év felettiek lélekszámának és arányának jelentős emelkedése az EU többi országához hasonlóan Magyarországon is megfigyelhető, a KSH adatai alapján a 65 éves és idősebb korosztály aránya az 1990-es évi 13,24%-ról (1.373.922 fő) 2017-re 18,66%-ra (1.828.226 fő) nőtt (https://www.ksh.hu/interaktiv/korfak/orszag.html). Az öregedés folyamata azonban a fizikai és mentális funkciók fokozatos gyengülésével, összességében az egészség hanyatlásával jár. Az egészségügyi ellátás szempontjából mindezek a társadalmi folyamatok hazánkban is rámutatnak a sajátos, integrált medicinális ismeretanyagon alapuló új orvosi szemlélet, az idősgyógyászat jelentőségére és szükségességére. A jelen cikk áttekintést nyújt a bélflóra időskorral összefüggő változásainak következményeiről, illetve a probiotikumok alkalmazásának egészségügyi és gazdasági aspektusairól.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
probiotikum
egészség
piac
Megjelenés:Idősgyógyászat. - 3 : 2 (2018), p. 63-67. -
További szerzők:Mile Marianna (1977-) (gyógytornász) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász) Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM100795
Első szerző:Papp-Bata Ágnes
Cím:A pozitív attitűd és a hiteles információ jelentősége a funkcionális élelmiszerek fogyasztásában / Papp-Bata Ágnes, Szakály Zoltán
Dátum:2019
Megjegyzések:A funkcionális élelmiszerek piaca dinamikus bővülést mutat, melynek hátterében a kutatás-fejlesztés és élelmiszertechnológiai innovációk mellett a lakosság fokozódó egészségtudatossága és folyamatos ismeretbővülése áll. Habár gyakorlatilag bármelyik élelmiszertípus gazdagítható úgynevezett funkcionális tulajdonságokkal, hazánkban elsősorban a szív- és érrendszeri problémák megelőzésére, a baktériumflóra befolyásolására, a testtömeg-szabályozásra, az energia- valamint a vitaminpótlásra alkalmas készítmények a dominálóak. Egy új funkcionális készítmény kifejlesztése igen magas költségekkel jár, továbbá a technikai nehézségek mellett a fő kihívást az élelmiszergyártók számára a fogyasztók meggyőzése jelenti a termékük kipróbálására, illetve annak folyamatos használatára. A funkcionális élelmiszerek piaci sikerességében a kutatás-fejlesztés és innováción túlmenően a vásárlói tudatformálás és a folyamatos ismeretbővítés játszik kulcsszerepet. Mindezek tükrében különösen indokolt a hiteles egészségügyi szakemberek és az egészségvédő élelmiszereket gyártó vállalatok közötti kollaboráció megerősítése, ugyanis egy eredményes és széleskörű együttműködés igen előnyös hatást gyakorolhat az új funkcionális termékek kifejlesztésére, illetve azok társadalmi elfogadottságára egyaránt.
ISBN:978-963-490-132-7
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Közgazdaságtudományok könyvfejezet
könyvrészlet
egészség
táplálkozás
funkcionális élelmiszerek
fogyasztói magatartás
attitűd
Megjelenés:Egészségpiaci kutatások / szerk. Fehér András, Szakály Zoltán. - p. 66-74. -
További szerzők:Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00003
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM100799
Első szerző:Papp-Bata Ágnes
Cím:Effects of Mg and Se Intake for Lambs on Meat Quality, Consumers' Dietary Attitudes and Health / Papp-Bata Ágnes, Jávor András, Nagy Anikó, Monori István, Prokisch József, Csiki Zoltán, Szakály Zoltán
Dátum:2017
Megjegyzések:Background: The increased health consciousness of consumers opened new avenues for food research and development. In our study, we supplemented the drinking water of lambs with magnesium (Mg) and selenium (Se) to develop a potential functional food. Methods: Fifty-one Hungarian Merino lambs were allocated into three groups drinking Mg/Se/non-supplemented water. After slaughtering animals, carcass classification and fatty acid ratios of the meat were determined. We also investigated the Mg and Se levels of ready-to-eat food. In the second part of the study, healthy human volunteers (n=39) consumed the lamb meat three times per week for 6 weeks in total. Results: Based on our results, Mg-supplementation did not lead to higher Mg levels in the lamb meat; nevertheless, it increased extramuscular and intramuscular fat content significantly (p<0.005). On the contrary, Se-supplementation with 20 ?g?L-1 concentration increased Se content in the meat (p=0.011), and also increased the proportions of monounsaturated fatty acids (MUFA) (p=0.001). The investigated blood parameters of healthy human volunteers did not change in any group. The attitude of consumers towards lamb meat changed strongly during the study period. Discussion: Our results underline the extreme importance of proper information about healthy foods in increasing the market share. Some MUFA rich diets are beneficial for consumers' health; consequently, selenium supplementation for lambs may lead to a new type of functional food.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
functional food
attitudes
health
Megjelenés:V. AGRIMBA-AVA Congress : Program and abstracts. - p. 33.
További szerzők:Jávor András (1952-) (agrármérnök) Nagy Anikó Monori István (1976-) (agrármérnök) Prokisch József (1966-) (vegyész) Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM097240
Első szerző:Papp-Bata Ágnes
Cím:A funkcionális élelmiszerek egészségügyi és gazdasági jelentősége / Papp-Bata Ágnes , Csiki Zoltán, Szakály Zoltán
Dátum:2014
ISSN:1788-1145
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Magyar Gasztroenterológia. - 2 klsz. (2014), p. 1-7. -
További szerzők:Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM096723
035-os BibID:(WoS)000590169300007 (Scopus)85090880416
Első szerző:Papp-Bata Ágnes
Cím:The relationship between the motivators and barriers of health behaviour and consumer attitudes towards functional food / Papp-Bata Á., Szakály Z.
Dátum:2020
ISSN:0139-3006 1588-2535
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Alimentaria. - 49 : 3 (2020), p. 287-294. -
További szerzők:Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00003
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM096720
Első szerző:Papp-Bata Ágnes
Cím:A probiotikumok múltja, jelene és jövője / Papp-Bata Ágnes, Szakály Zoltán
Dátum:2021
ISSN:1219-3224
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Tejgazdaság. - 78 : 1-2 (2021), p. 19-27. -
További szerzők:Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00062
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM096719
Első szerző:Papp-Bata Ágnes
Cím:Fogyasztói attitűdök a probiotikus joghurtok piacán - Netnográfiai kutatás / Papp-Bata Ágnes, Szakály Zoltán
Dátum:2021
ISSN:1219-3224
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Tejgazdaság. - 78 : 1-2 (2021), p. 29-41. -
További szerzők:Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00062
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM092847
Első szerző:Papp-Bata Ágnes
Cím:Meggymag kivonat - egy új termék a funkcionális élelmiszerek piacán? / Papp-Bata Ágnes, Csiki Zoltán, Tósaki Árpád, Szakály Zoltán
Dátum:2015
ISSN:2064-8839 2631-1380
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Táplálkozásmarketing. - 2 : 1 (2015), p. 31-34. -
További szerzők:Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus) Tósaki Árpád (1958-) (kísérletes farmakológus, gyógyszerész) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM077402
035-os BibID:(scopus)85050402164 (wos)000439871200002
Első szerző:Papp-Bata Ágnes
Cím:Az egészségvédő élelmiszerekkel kapcsolatos fogyasztói magatartás : a hiteles tájékoztatás szerepe / Papp-Bata Ágnes, Csiki Zoltán, Szakály Zoltán
Dátum:2018
ISSN:0030-6002 1788-6120
Megjegyzések:Napjainkban a fejlett társadalmak egészségtudatosságának látványos fejlődésének vagyunk tanúi. A fogyasztói magatartás átalakulásának köszönhetően folyamatosan növekszik a jól informált és független döntéseket hozó, egészségtudatos fogyasztók aránya, és ezzel párhuzamosan egyre nagyobb teret hódítanak az egészségvédő hatásokkal rendelkező élelmiszerek a piacon. Az egészségügyi hatásokat tekintve hazánkban elsősorban a szív- és érrendszeri problémák megelőzésére, a baktériumflóra befolyásolására, a testtömeg-szabályozásra, az energia-, valamint a vitaminpótlásra helyezik a hangsúlyt. Gyakorlatilag bármelyik élelmiszertípus gazdagítható úgynevezett funkcionális tulajdonságokkal, azonban a technikai nehézségek mellett a fő kihívás az élelmiszergyártók számára a fogyasztók meggyőzése termékük kipróbálásáról, illetve annak folyamatos használatáról. A funkcionális élelmiszerek piaci sikerességében a kutatás-fejlesztésen és az innováción túlmenően a vásárlói tudat formálása és a folyamatos ismeretbővítés is kiemelt szerepet játszik. Mindezek tükrében különösen indokolt az egészségügyi szakemberek és kutatók, illetve az egészségvédő élelmiszereket gyártó vállalatok közötti kollaboráció megerősítése, ugyanis az eredményes és széles körű együttműködés jelentős hatást gyakorolhat az új funkcionális élelmiszerek kifejlesztésére, illetve e termékek társadalmi elfogadottságára.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
egészség
táplálkozás
funkcionális élelmiszerek
fogyasztói magatartás
attitűd
Megjelenés:Orvosi Hetilap. - 159 : 30 (2018), p. 1221-1225. -
További szerzők:Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00062
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM061079
Első szerző:Papp-Bata Ágnes
Cím:A probiotikumok táplálkozás-élettani és piaci jelentősége / Papp-Bata Ágnes, Csiki Zoltán, Nábrádi András, Szakály Zoltán
Dátum:2014
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Tejgazdaság. - 74 : 1-2 (2014), p. 47-51. -
További szerzők:Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus) Nábrádi András (1956-) (közgazdász, agrárökonómus) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1