CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM065754
Első szerző:Baginé Hunyadi Ágnes (okleveles agrármérnök)
Cím:A kendermagos magyar tyúk tojóival előállított genotípusok vágási teljesítménye és húsminőségi vizsgálata / Baginé Hunyadi Ágnes, Jankóné Forgács Judit
Dátum:2008
Megjegyzések:The demand determines new directions in the production of poultry-products. Apart from the quality, the specialities and the production of poultry-products based on ecological breeding are high-lighted. The traditional poultry-types ? for example: the Hungarian speckled hen- would be perfect for this purpose, but knowing the living-weight and the outcome of slaughtering their offsprings, the pure-bred ones could not compete with the colour-feather double-utilizing hybrids recommended into different alternative producing conditions. We examined if the Hungarian speckled hen as maternal line can be used to satisfy this market demand and what meat-quality values describe the different hybrid gene-types. As an effect of the crossing of new hampshire, the white plymouth, the redbro and the avibro, the grill-weight has increased by 30-70% and the outcome of the main product has increased by 20-30 %. The meat:bone proportion has not changed substantially. The crossed chickens presented better results in the tested qualities than the cocks. The sex did not influence the water-binding and holding quality of the muscular-tissue but the hydration quality depends on the hydration quality. The hydration quality of the meat-pulps made from the breast was better than that made from the thigh. The research proved that the Hungarian speckled hen as a maternal line in crossing can be used well and independent of the paternal line it gives different results.
ISBN:978-963-98883-05-5
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok könyvfejezet
kendermagos magyar tyúk
húsminőség
Megjelenés:XXXII. Óvári Tudományos Napok : Élelmiszergazdaságunk kérdőjelei napjainkban : Mosonmagyaróvár, Magyarország, 2008.10.09 : [elektronikus dokumentum]. - p. 1-6. -
További szerzők:Jankóné Forgács Judit
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM065692
Első szerző:Baginé Hunyadi Ágnes (okleveles agrármérnök)
Cím:Néhány szabadtartásra alkalmas tyúk genotípus főbb vágási tulajdonságának értékelése / Baginé Hunyadi Ágnes, Jankóné Forgács Judit
Dátum:2008
ISSN:1215-0665
Megjegyzések:Kutatásunkban arra kerestünk választ, hogy a ma már génmegőrzés céljából tartott kendermagos magyar tyúk tágan értelmezett vágási tulajdonságai hogyan jellemezhetők a piac által keresett genotípusokkal összehasonlítva Összehasonlításra kerültek a T44, az S757 és a T44N szabadtartásra alkalmas típusok, valamint a kendermagos magyar tyúk. Konyhakész test előállítása és a testek darabolása, mérése után a következő megállapításokat tettük: a konyhakész testtömeg nem számottevően, de 100-200 g-mal kisebb a magyar tyúknál. A mell-és a combkihozatal közel 50%-kal magasabb az apai szülőpárként keresett genotípusoknál. Feltűnő ezeknél az egyöntetű mérési eredmény is.A főtermék súlya a konyhakész súlynak 64 százalékát teszi ki a piacon uralkodó genotípusoknál, a kendermagos magyar tyúknál ez mindössze 37 százalék. Ez magyarázat a mennyiségi kérdéseket előtérbe helyező piac reagálására.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
szabadtartású tyúk
vágási tulajdonságok
Megjelenés:A hús 3-4 (2008), p. 97-102. -
További szerzők:Jankóné Forgács Judit
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM065675
Első szerző:Baginé Hunyadi Ágnes (okleveles agrármérnök)
Cím:Ökológiai állattartásra alkalmas pecsenyecsirkék értékes húsrészeinek színvizsgálata / Baginé Hunyadi Ágnes, Jankóné Forgács Judit
Dátum:2009
ISSN:0230-1814
Megjegyzések:A dokumentumon a szerző neve tévesen: Jankóné Orgács Judit
A szerzők kísérletében összehasonlításra került a kendermagos kopasznyakú magyar tyúk, azS 757 hibrid és az ezek keresztezésével előállított végtermékek húsminőségi paraméterei közül a hús színe. Ez a fontos tulajdonság a vásárlóra elsődleges hatással van, és összefüggésben áll több, a feldolgozást befolyásoló értékmérő tulajdonsággal.A mell- és a combizmok színét Minolta CR-300 típusú színmérő készülékkel mérték. Összehasonlították a kapott világosság (L*), pirosság (a*), sárgásság (b*) értékeket és a számított króma (C*) értéket. Megállapították, hogy a keresztezés hatására a kendermagos kopasznyakú magyar tyúk mellhúsának szín értékei szignifikánsan javultak, a keresztezésből származó utódok mutatói mindkét szülő adatait felülmúlták. A combizom színkoordinátái ugyan alatta maradtak az apai vonal értékeinek, de az F1 egyedek statisztikailag értékelhető módon magasabb pirossági (a*) és sárgássági (b*) mutatókat rendelkeztek, mint a kendermagos kopasznyakú. A keresztezésből származó jércék és kakasok hasonló értékeket mutattak.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
ökológiai állattartás
hússzín
Megjelenés:Állattenyésztés és Takarmányozás. - 58 : 6 (2009), p. 565-583. -
További szerzők:Jankóné Forgács Judit
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM065673
Első szerző:Baginé Hunyadi Ágnes (okleveles agrármérnök)
Cím:Zárt és kifutós tartású kettőshasznosítású tyúkfajták összehasonlítása vágási teljesítményük és húsminőségi tulajdonságaik alapján / Baginé Hunyadi Ágnes, Jankóné Forgács Judit
Dátum:2009
ISSN:1786-8440
Megjegyzések:A szerzők megvizsgálták, hogy a zártan és a kifutós tartásban nevelt néhány kettőshasznosítású tyúkfajta kakasainak vágási teljesítménye és húsminőségi jellemzői mennyiben térnek el. Elemezték a Gödöllői fehér plymuth (továbbiakban fehér plymouth), a Master Gray, a Shaver Farm és a Bábolna Tetra-H genotípusokat. Megállapították, hogy a grillsúly a fehér plymuth kivételével szignifikánsan (P<0,05) nőtt a kifutós tartásban. Az egész test hús-csont aránya lényeges változást nem mutatott. A főtermék-kihozatal a grillsúlly alakulásával arányosan változott. A mellhús, combhús és az egész csirke húsából készült pép pH mérésénekeredményei a vizsgálat időpontjában az ipari feldolgozásra kellően érett a húsra utaltak. Mindegyik mintacsoport pH=6 körüli értéket vett fel, független volt a genotípustól és a tartási módtól. A comb vízkötő képessége megnövekedett a kifutós tartásban, ami a genotípus-hatással és az eltérő tartási móddal magyarázható. A mellhús jobb vízkötő képessége és a kifutós tartás között szignifikáns összefüggést találtunk (P<0,05). A mellhúsból készült pép víztartó képessége átlagosan 8 százalékponttal bizonyult jobbnak kifutós tartás esetében. A kifutós tartású állatok combhús-pépje ugyanezen értékmérő tulajdonság tekintetében alacsonyabb értékeket mutatott, mint a zárt tartásban nevelt csirkéké. A vízfelvevő képességet a tartási mód nem befolyásolta. A combizom világossági (L*) értéke zárt tartásban 47 és 53 között, kifutós tartásban 50 és 57 között változott. Mellnél ugyanezek az adatok 53 és 58, valamint 55 és 62 közötti értékekkel jellemezhetők. Mindkét testtáj esetében világosabb a kifutós tartásúak húsa.A combizmok pirossága (a*) és sárgássága (b*) többségében halványodott, a mellizomnál a magas (b*) értékek miatt a szín a barnásabb árnyalat felé tolódott. Az egész csirkepép, a mellpép és a combpép nedvességtartalmára a tartási mód nem volt lényeges hatással. A zsírtartalom a kifutós tartású állatok combpépjében magasabb volt. A hús ásványi anyagai közül a nátriumtartalom mutatott összefüggést a tartási móddal. A zárt tartásúakéhoz viszonyítva alacsonyabb nátrium értékeket mértünk a kifutós tartású csirkék húspépjében.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
kifutós tartás
hústermelés
pH
szín
zsírtartalom
ásványianyag-tartalom
Megjelenés:Animal welfare, ethology and housing systems. - 5 : 3 (2009), p. 181-209. -
További szerzők:Jankóné Forgács Judit
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1