CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM103834
035-os BibID:(cikkazonosító)9036 (scopus)85137124306 (wos)000845745000001
Első szerző:Gálné Remenyik Judit (kémia tanár, okleveles vegyész)
Cím:Comparison of the Modulating Effect of Anthocyanin-Rich Sour Cherry Extract on Occludin and ZO-1 on Caco-2 and HUVEC Cultures / Remenyik Judit, Biró Attila, Klusóczki Ágnes, Juhász Krisztián Zoltán, Szendi-Szatmári Tímea, Kenesei Ádám, Szőllősi Erzsébet, Vasvári Gábor, Stündl László, Fenyvesi Ferenc, Váradi Judit, Markovics Arnold
Dátum:2022
ISSN:1422-0067
Megjegyzések:Increased permeability of the epithelial and endothelial cell layers results in the onset of pathogenic mechanisms. In both cell types, cell?cell connections play a regulatory role in altering membrane permeability. The aim of this study was to investigate the modulating effect of anthocyanin-rich extract (AC) on TJ proteins in inflammatory Caco-2 and HUVEC monolayers. Distribution of Occludin and zonula occludens-1 (ZO-1) were investigated by immunohistochemical staining and the protein levels were measured by flow cytometry. The mRNA expression was determined by quantitative real-time PCR. The transepithelial electrical resistance (TEER) values were measured during a permeability assay on HUVEC cell culture. As a result of inflammatory induction by TNF-?, redistribution of proteins was observed in Caco-2 cell culture, which was reduced by AC treatment. In HUVEC cell culture, the decrease in protein and mRNA expression was more dominant during inflammatory induction, which was compensated for by the AC treatment. Overall, AC positively affected the expression of the examined cell-binding structures forming the membrane on both cell types
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
tight junction (TJ)
zonula occludens-1 (ZO-1)
occludin
Caco-2
HUVEC
Megjelenés:International Journal Of Molecular Sciences. - 23 : 16 (2022), p. 1-13. -
További szerzők:Biró Attila (1988-) (okleveles biomérnök) Klusóczki Ágnes (1991-) (biotechnológus) Juhász Krisztián Zoltán (1998-) (molekuláris biológus) Szendi-Szatmári Tímea (1989-) (molekuláris biológus) Kenesei Ádám (1989-) Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus) Vasvári Gábor (1990-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Fenyvesi Ferenc (1977-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Markovics Arnold (1988-) (molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:TKP2020-NKA-04
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM113646
035-os BibID:(cikkazonosító)6124 (Scopus)85152306243 (WoS)000968814800001
Első szerző:Markovics Arnold (molekuláris biológus)
Cím:HPLC Analysis of Polyphenols Derived from Hungarian Aszú from Tokaj Wine Region and Its Effect on Inflammation in an In Vitro Model System of Endothelial Cells / Arnold Markovics, László Csige, Erzsébet Szőllősi, Hajnalka Matyi, Andrea Diána Lukács, Nóra Réka Perez, Zsófia Réka Bacsó, László Stündl, Judit Remenyik, Attila Biró
Dátum:2023
ISSN:1422-0067
Megjegyzések:Many studies have been published in recent years regarding the fact that moderate wine consumption, as a part of a balanced diet can have a beneficial effect on human health. The bio- logically active components of wine continue to be the subject of intense research today. In this study, the bioactive molecules of Hungarian aszú from the Tokaj wine region were analyzed using high-performance liquid chromatography (HPLC) and investigated in an in vitro model system of endothelial cells induced by bacterial-derived lipopolysaccharide. The HPLC measurements were performed on a reversed phased column with gradient elution. The non-cytotoxic concentration of the active substance was determined based on 3-[4,5-dimethylthiazol-2-yl]-2,5 diphenyltetrazolium bromide (MTT)-, apoptosis, and necrosis assays. The antioxidant effect of the extract was determined by evaluating its ability to eliminate ROS. The expressions of the interleukin-(IL)1?, IL1-?, IL-6, and IL-8 pro-inflammatory cytokines and nitric oxide synthase (eNOS) at the mRNA level were evaluated using a quantitative polymerase chain reaction (qPCR). We found that the lipopolysaccharides (LPS)- induced increases in the expressions of the investigated cytokines were significantly suppressed by Hungarian aszú extract, excluding IL-6. In our experimental setup, our treatment had a positive effect on the eNOS expression, which was impaired as a result of the inflammatory manipulation. In our experimental model, the Hungarian aszú extract decreased the LPS-induced increases in the expression of the investigated cytokines and eNOS at the mRNA level, which presumably had a positive effect on the endothelial dysfunction caused by inflammation due to its strong antioxidant and anti-inflammatory effects. Collectively, this research contributes to a more thorough understanding of the bioactive molecules of aszú from the Tokaj wine region.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:International Journal Of Molecular Sciences. - 24 : 7 (2023), p. 1-14. -
További szerzők:Csige László Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus) Matyi Hajnalka Lukács Andrea (1989-) (biológus) Perez Nóra Réka Bacsó Zsófia Réka Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Biró Attila (1988-) (okleveles biomérnök)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1