CCL

Összesen 7 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM105065
035-os BibID:(cikkazonosító)19213 (WOS)000881825800049 (Scopus)85141635385
Első szerző:Bárdos Helga (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Cím:Diet quality as assessed by Healthy Eating Index-2015 among Hungarian Roma living in settlements of Northeast Hungary / Helga Bárdos, Erand Llanaj, Ferenc Vincze, Judit Diószegi, Péter Pikó, Zsigmond Kósa, János Sándor, Róza Ádány
Dátum:2022
ISSN:2045-2322
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Scientific Reports. - 12 (2022), p. 1-11. -
További szerzők:Llanaj, Erand (1988-) (táplálkozási epidemiológus) Vincze Ferenc (1987-) (táplákozástudományi szakember, epidemiológus) Diószegi Judit (1978-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos) Pikó Péter (1987-) (biológus) Kósa Zsigmond (1953-) (orvos) Sándor János (1966-) (orvos-epidemiológus) Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15- 2016-00005
GINOP
TK2016-78
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM109465
035-os BibID:(cikkazonosító)666 (Scopus)85151111518 (WoS)000968394300001
Első szerző:Kurshed, Ali Abbas Mohammad
Cím:Taste Preference-Related Genetic Polymorphisms Modify Alcohol Consumption Behavior of the Hungarian General and Roma Populations / Ali Abbas Mohammad Kurshed, Ferenc Vincze, Péter Pikó, Zsigmond Kósa, János Sándor, Róza Ádány, Judit Diószegi
Dátum:2023
ISSN:2073-4425
Megjegyzések:Harmful alcohol consumption has been considered a major public health issue globally, with the amounts of alcohol drunk being highest in the WHO European Region including Hungary. Alcohol consumption behaviors are complex human traits influenced by environmental factors and numerous genes. Beyond alcohol metabolization and neurotransmitter gene polymorphisms, taste preference-related genetic variants may also mediate alcohol consumption behaviors. Applying the Alcohol Use Disorders Identification Test (AUDIT) we aimed to elucidate the underlying genetic determinants of alcohol consumption patterns considering taste preference gene polymorphisms (TAS1R3 rs307355, TAS2R38 rs713598, TAS2R19 rs10772420 and CA6 rs2274333) in the Hungarian general (HG) and Roma (HR) populations. Alcohol consumption assessment was available for 410 HG and 387 HR individuals with 405 HG and 364 HR DNA samples being obtained for genotyping. No significant associations were found between TAS1R3 rs307355, TAS2R19 rs10772420, and CA6 rs2274333 polymorphisms and alcohol consumption phenotypes. Significant associations were identified between TAS2R38 rs713598 and the number of standard drinks consumed in the HG sample (genotype GG negatively correlated with the number of standard drinks; coef: ?0.136, p = 0.028) and the prevalence of having six or more drinks among Roma (a negative correlation was identified in the recessive model; genotype GG, coef: ?0.170, p = 0.049), although, none of these findings passed the Bonferroni-corrected probability criterion (p > 0.05). Nevertheless, our findings may suggest that alcohol consumption is partially driven by genetically determined taste preferences in our study populations. Further studies are required to strengthen the findings and to understand the drivers of alcohol consumption behavior in more depth.
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
alcohol consumption
AUDIT
taste preference
genetic polymorphisms
genetic association
Hungarian population
Roma population
Megjelenés:Genes. - 14 : 3 (2023), p. 1-16. -
További szerzők:Vincze Ferenc (1987-) (táplákozástudományi szakember, epidemiológus) Pikó Péter (1987-) (biológus) Kósa Zsigmond (1953-) (orvos) Sándor János (1966-) (orvos-epidemiológus) Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos) Diószegi Judit (1978-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00005
Egyéb
Hungarian Academy of Sciences TK2016-78
Egyéb
Eötvös Loránd Research Network (TKCS-2021/32)
Egyéb
135784 National Research, Development, and Innovation Fund of Hungary
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM106265
035-os BibID:(cikkazonosító)1003129 (WoS)000909783400001 (Scopus)85146872034
Első szerző:Kurshed, Ali Abbas Mohammad
Cím:Alcohol consumption patterns of the Hungarian general and Roma populations / Kurshed A. A. M., Vincze F., Piko P., Sándor J., Kósa Z., Adany R., Diószegi J.
Dátum:2023
ISSN:2296-2565
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Frontiers in Public Health. - 10 (2023), p. 1-14. -
További szerzők:Vincze Ferenc (1987-) (táplákozástudományi szakember, epidemiológus) Pikó Péter (1987-) (biológus) Sándor János (1966-) (orvos-epidemiológus) Kósa Zsigmond (1953-) (orvos) Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos) Diószegi Judit (1978-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00005
GINOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM091913
035-os BibID:(cikkazonosító)721 (WoS)000633947300001 (Scopus)85101269700
Első szerző:Llanaj, Erand (táplálkozási epidemiológus)
Cím:Deteriorated Dietary Patterns with Regards to Health and Environmental Sustainability among Hungarian Roma Are Not Differentiated from Those of the General Population / Erand Llanaj, Ferenc Vincze, Zsigmond Kósa, Helga Bárdos, Judit Dioszegi, János Sándor, Róza Ádány
Dátum:2021
ISSN:2072-6643
Megjegyzések:Nutritional epidemiology studies on Roma people are scarce and, to date, their nutrientbased dietary patterns with regards to both healthy and sustainable dietary considerations have never been reported. We report, for the first time, adherence to healthy and sustainable dietary patterns using scoring and regression models, based on recommendations defined by the World Health Organization, in the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) study and the EAT-Lancet report, as well as dietary quality based on Dietary Inflammatory Index (DII) among the Hungarian Roma (HR) population living in North East Hungary, with Hungarian general (HG) adults as reference. Data were obtained from a complex, comparative health survey involving dietary assessment, structured questionnaire-based interview, physical and laboratory examinations on 359 HG and 344 HR subjects in Northeast Hungary. Poisson regressions were fit to models that included DASH, EAT, DII and Healthy Diet Indicator as dependent variables to assess the influence of ethnicity on healthy and sustainable nutrient-based patterns. Adjusted models controlled for all relevant covariates using the residual method indicated poor dietary quality with regards to the selected dietary patterns. These associations were not ethnicity-sensitive, except for DII, where Roma ethnicity was linked to a decrease of DII score (? = ?0.455, 95%CI: ?0.720; ?0.191, p < 0.05). Currently, HR dietary patterns appear to be relatively unhealthy and unsustainable, rendering them vulnerable to elevated risk of ill-health. Nevertheless, their dietary patterns did not strongly differ from HG, which may contribute to Hungarians being one of the most obese and malnourished nations in Europe. Further prospective research on the potential public and environmental health effects of these findings is warranted.
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
nutrition
Roma
Hungary
health
dietary patterns
dietary indicators
sustainability
dietary recall
Megjelenés:Nutrients. - 13 : 721 (2021), p. 1-15. -
További szerzők:Vincze Ferenc (1987-) (táplákozástudományi szakember, epidemiológus) Kósa Zsigmond (1953-) (orvos) Bárdos Helga (1969-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos) Diószegi Judit (1978-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos) Sándor János (1966-) (orvos-epidemiológus) Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00005
Egyéb
Hungarian Academy of Sciences (TK2016-78).
Egyéb
OTKA 135784
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM087945
035-os BibID:(cikkazonosító)2836 (WoS)000580125600001 (Scopus)85090904317
Első szerző:Llanaj, Erand (táplálkozási epidemiológus)
Cím:Dietary Profile and Nutritional Status of the Roma Population Living in Segregated Colonies in Northeast Hungary / Erand Llanaj, Ferenc Vincze, Zsigmond Kósa, János Sándor, Judit Diószegi, Róza Ádány
Dátum:2020
ISSN:2072-6643
Megjegyzések:Nutrition studies among Roma are scarce and to date no quantified dietary data are available. This report provides, for the first time, quantified dietary data and comprehensive anthropometric information for the Hungarian Roma (HR) population, with Hungarian general (HG) adults as reference. Data were obtained from a complex comparative health survey, involving 387 and 410 subjects of HR and HG populations, respectively. Using corporal measurements, body composition indicators were constructed, while daily nutrient intakes were evaluated in comparison with internationally accepted guidelines on nutrient requirements and recommended intakes. Associations between Roma ethnicity and nutrient intakes, as well as odds of achieving dietary recommendations were explored using regression models, adjusted for relevant covariates (i.e., age, gender, education, marital status and perceived financial status). Results showed occasional differences for selected nutrient intakes between the groups, with HR's intake being less favorable. Total fat intake, predominantly animal-sourced, exceeded recommendations among HR (36.1 g, 95% confidence interval (CI): 35.2?37.0) and was not dissimilar to HG group (37.1 g, 95% CI: 36.3?38.0). Sodium intake among HR was significantly lower (5094.4 mg, 95% CI: 4866.0?5322.8) compared to HG (5644.0 mg, 95% CI: 5351.9?5936.0), but significantly greater than recommended intake in both groups. HR had greater estimated body fatness (25.6?35.1%) and higher average body mass index (BMI, 27.7 kg/m2, 95% CI: 26.9?28.4), compared to HG. In addition, HR had lower odds of achieving dietary recommendations (odds ratio (OR) = 0.81, 95% CI: 0.67?0.97, p < 0.05). Findings warrant further research, while highlighting the importance of establishing and integrating Roma nutrition into national surveillance and monitoring systems for key dietary risk factors.
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
nutrition
Roma
Hungary
diet
nutritional status
dietary intake
24-h recall
Megjelenés:Nutrients. - 12 : 9 (2020), p. 1-21. -
További szerzők:Vincze Ferenc (1987-) (táplákozástudományi szakember, epidemiológus) Kósa Zsigmond (1953-) (orvos) Sándor János (1966-) (orvos-epidemiológus) Diószegi Judit (1978-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos) Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00005
Egyéb
Hungarian Academy of Sciences (TK2016-78)
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM082082
035-os BibID:(Wos)000506895301005
Első szerző:Llanaj, Erand (táplálkozási epidemiológus)
Cím:Macro- and micro-nutrient intake among Hungarian general and Roma adults / Erand Llanaj, Ferenc Vincze, Zsigmond Kósa, Róza Ádány
Dátum:2019
ISSN:1101-1262
Megjegyzések:Background Few studies have been conducted with reference to dietary intake among adults in Hungary and none among Roma. In this study, we assess dietary intake of both Hungarian general (HG) and Hungarian Roma (HR) adult population and provide an up-to-date preview on highly health-relevant macro- and micro-nutrient intakes and dietary profile of the HG and HR adult population. Methods The study population comprised 797 Hungarian adults (HG: N = 410, response rate=82% and HR: N = 387, response rate=79%), representative in terms of geographic, sex and age distribution with the general population aged 20-64 years, from the 2018 GINOP Complex Health Survey. Energy and selected nutrient intakes were calculated with NutriComp v.3.0, based on a qualitatively validated double 24 hours dietary recall, adopted for the Hungarian population. Results Total daily energy and selected nutrients intake among HG and HR adult subjects are reported. In spite of the presence of diluted underestimation effects, intake of nutrients with high relevance to health (i.e. sugars, sodium, saturated fats, cholesterol, etc.) remains relatively high, while consumption of fibre-rich products and beneficial nutrients appear to be low, particularly among Roma. Considering both health and environmental impact of the diet, animal-based proteins are way over the target value (i.e. 6%E) of the recent EAT-Lancet report. Conclusions Findings provide data on dietary patterns of HG and HR with nutrient-level estimations, highlighting the importance of establishing and integrating Roma nutrition in national surveillance and monitoring systems for key dietary risk factors. Public health strategies to modify current dietary patterns in Hungary are a great opportunity for improving nutrition, health and environmental impact of dietary choices, especially within the current framework of the UN Decade of Action on Nutrition (2016-2025).
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok konferenciacikk
folyóiratcikk
Megjelenés:European Journal Of Public Health. - 29 : Suppl.4 (2019), p. 118. -
További szerzők:Vincze Ferenc (1987-) (táplákozástudományi szakember, epidemiológus) Kósa Zsigmond (1953-) (orvos) Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00005
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM078571
Első szerző:Llanaj, Erand (táplálkozási epidemiológus)
Cím:Micro- and Macro-nutrient intake among Hungarian general and Roma adults / Erand Llanaj, Ferenc Vincze, Zsigmond Kósa, Róza Ádány
Dátum:2019
ISSN:0369-3805
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok idézhető absztrakt
Megjelenés:Népegészségügy. - 97 : 2 (2019), p. 262-263. -
További szerzők:Vincze Ferenc (1987-) (táplákozástudományi szakember, epidemiológus) Kósa Zsigmond (1953-) (orvos) Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00050
GINOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1