CCL

Összesen 7 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM076397
035-os BibID:(Scopus)85079663752
Első szerző:Jevcsák Szintia (táplálkozástudományi szakember)
Cím:Műtrágyakezelés hatása a szemescirok lisztmintáinak zsírtartalmára és zsírsavösszetételére = Effect of fertilization on the fat content and fatty acid profile of sorghum flour samples / Jevcsák Szintia, Bíró Attila, Remenyik Judit, Lehoczki Gábor, Murányi Eszter, Jóvér János, Diósi Gerda, Sipos Péter
Dátum:2018
ISSN:0422-9576
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 64 : 4 (2018), p. 2278-2335. -
További szerzők:Biró Attila (1988-) (okleveles biomérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Lehoczki Gábor (1988-) (biológus, molekuláris biológus) Murányi Eszter (1981-) (környezetgazdálkodási-agrármérnök) Jóvér János (1988-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Diósi Gerda (1989-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM075459
Első szerző:Jevcsák Szintia (táplálkozástudományi szakember)
Cím:Egyes gabonafélék rezisztens keményítő tartalmának vizsgálata / Jevcsák Szintia, Pesti-Asbóth Georgina, Bíróné Molnár Piroska, Remenyik Judit, Murányi Eszter, Sipos Péter
Dátum:2018
ISBN:978 615 5606 06 09
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
Megjelenés:Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLIII. Vándorgyűlése Program Füzet és az Előadások Összefoglalói / szerk. Biró Lajos, Gelencsér Éva, Lugasi Andrea, Rurik Imre. - p. 30. -
További szerzők:Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Murányi Eszter (1981-) (környezetgazdálkodási-agrármérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM073930
Első szerző:Jevcsák Szintia (táplálkozástudományi szakember)
Cím:Total starch content and properties of two proso millet (Panicum miliaceum L.) varieties / Sz. Jevcsák, G. Pesti-Asbóth, P. Bíróné Molnár, J. Remenyik, E. Murányi, G. Diósi, P. Sipos
Dátum:2018
ISBN:978-606-12-1546-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
Megjelenés:9th Central European Congress on Food (CEFood). Food Science for Well-being / ed. L. Gaceu, M. Mironescu, G. Mohan. - p. 139. -
További szerzők:Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Murányi Eszter (1981-) (környezetgazdálkodási-agrármérnök) Diósi Gerda (1989-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM072444
Első szerző:Jevcsák Szintia (táplálkozástudományi szakember)
Cím:Termesztett köles fajták tápanyagtartalmának vizsgálata / Jevcsák Szintia, Murányi Eszter, Sipos Péter
Dátum:2017
ISSN:2061-3954
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Élelmiszer Tudomány Technológia 71 : 3 (2017), p. 13-17. -
További szerzők:Murányi Eszter (1981-) (környezetgazdálkodási-agrármérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM071843
Első szerző:Jevcsák Szintia (táplálkozástudományi szakember)
Cím:Effect of different levels of nitrogen on the total polyphenol and total flavonoid content of sorghum and millet flours / Jevcsák Szintia, Murányi Eszter, Stündl László, Jóvér János, Sipos Péter
Dátum:2017
ISSN:2066-7744
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae. Alimentaria. - 10 (2017), p. 107-115. -
További szerzők:Murányi Eszter (1981-) (környezetgazdálkodási-agrármérnök) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Jóvér János (1988-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM110199
035-os BibID:(cikkazonosító)760 (Scopus)85153736363 (WoS)000979621400001
Első szerző:Nagy Róbert (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Assessment of Bioactive Profile of Sorghum Brans under the Effect of Growing Conditions and Nitrogen Fertilization / Nagy, Róbert; Murányi, Eszter; Bíróné Molnár, Piroska; Szepesi, Judit; Győri, Zoltán; Veres, Szilvia; Remenyik, Judit; Sipos, Péter
Dátum:2023
ISSN:2077-0472
Megjegyzések:Sorghum bicolor (L.) Moench is an increasingly important crop grown in many countries as a food source due to its excellent nutritional value, drought and pest resistance, and gluten-free properties. In this study, the bioactive profiles and antioxidant potentials of brans of six sorghum varieties were evaluated using spectrophotometric methods. The effects of weather and environmental conditions and different nitrogen nutrition were also evaluated. The bran of red varieties contained a higher amount of polyphenols and tannins and exhibited higher antioxidant capacities than the bran of white varieties, with the exception of one red genotype. The highest total polyphenol contents were measured in samples from two red varieties (Zádor, Alföldi1) with 1084.52 57.92 mg 100 g??1 GAE and 1802.51 121.13 mg 100 g??1 GAE values, respectively, while condensed tannin content varied between 0.50 mg g??1 and 47.79 mg g??1 in sorghum brans. Red varieties showed higher antioxidant activities/capacities with 70?281 mol TE g??1 and 71?145 mol TE g??1 for DPPH and TEAC. Correlation analysis showed a strong interaction between DPPH, TEAC, and the amounts of polyphenols and tannins, but not with FRAP values. In conclusion, red-colored varieties are a good source of polyphenols, but seed color alone is not enough to determine the nutritional value of a genotype, and the environmental conditions greatly affect the bioactive profile of sorghum.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
sorghum
antioxidant
polyphenols
agronomy
nutrition
Megjelenés:Agriculture-Basel. - 13 : 4 (2023), p. 1-17. -
További szerzők:Murányi Eszter (1981-) (környezetgazdálkodási-agrármérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Szepesi Judit Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM095772
Első szerző:Nagy Róbert (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Condensed tannin content and antioxidant activity of Hungarian sorghum varieties grown at Research Institute in Karcag / Nagy Róbert, Szőllősi Erzsébet, Bíróné Molnár Piroska, Murányi Eszter, Czimbalmos Róbert, Sipos Péter
Dátum:2021
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Cereal-based products are one of our main energy sources, and are consumed on a daily basis. One of the weaknesses of wheat based products is their low antioxidant content. Sorghum is a minor cereal, mostly consumed in Africa and Asia. Amongst other phenolic components it contains tannins, which are potent antioxidants and have other positive effect on human health, for example anti-tumor, anti-inflammatory and anti-viral/bacterial effect. We evaluated the tannin content (vanillin-HCL) and antioxidant capacity (DPPH) of sorghum varieties (Alföldi1, Zádor, Foehn, Albita, Albanus) grown in Hungary, with two type of agronomy technology. Red varieties especially Alföldi1 and Zádor had higher tannin contents than white varieties. The highest condensed tannin content was 1470?73 mg 100 g-1 (Control, Alföldi1), 1810?154 mg 100 g-1 (Fertilized, Alföldi1), and the highest total antioxidant capacity was 2099?19 mg 100g-1 (Control, Alföldi1) and 2117?26 mg 100 g-1 (Fertilized, Alföldi) We found that sorghum type, variety and color influence their tannin and antioxidant contents in general.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
cirok
tannin
antioxidánsok
Megjelenés:Agrártudományi Közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 1 (2021), p. 155-160. -
További szerzők:Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Murányi Eszter (1981-) (környezetgazdálkodási-agrármérnök) Czimbalmos Róbert (1970-) (agrármérnök-kutató) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1