CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM123460
035-os BibID:(Scopus)85200821976
Első szerző:Nagy Róbert (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Physiological potential of different Sorghum bicolor varieties depending on their bioactive characteristics and antioxidant potential as well as different extraction methods / Róbert Nagy, Andrea Kun-Nemes, Erzsébet Szőllősi,Piroska Bíróné Molnár, Zoltán Cziáky, Eszter Murányi,Péter Sipos, Judit Remenyik
Dátum:2024
ISSN:2405-8440
Megjegyzések:A comprehensive study of sorghum bran and flour was performed to explore the secondary metabolite profiles of differently coloured genotypes and to evaluate the variability in the anti oxidant properties based on differences in polarity and solubility. This research included one red variety and one white variety. Among the samples, the red variety contained significantly greater amounts of secondary metabolites than did the white variety, with total polyphenol contents of 808.04 ? 63.89 mg.100 g-1 and 81.56 ? 3.87 mg.100 g-1, respectively. High-molecular-weight condensed tannin-type flavonoid extracts with high antioxidant activity were obtained by using relatively low-polarity acetone-water solvents, which was reflected by the measured antioxidant values. Among the methods used, the electron-donating Trolox equivalent antioxidant assay provided the highest antioxidant capacity, with values ranging from 118.5 to 182.6 ?mol g? 1 in the case of the red variety, in accordance with the electron donor properties of condensed tannins. Key secondary metabolites were identified using MS techniques and quantified using HPLC. Catechin and procyanidin B1 were found in the red variety at concentrations of 3.20 and 96.11 mg.100 g-1, respectively, while the concentrations in the white variety were under the limit of detection. All four tocopherols were found in sorghum, with the red variety containing a higher amount than the white variety, but the vitamin B complex concentrations were higher in the white variety. Overall, the red sorghum variety proved to be a better source of secondary me tabolites with potential health benefits and could be used as a nutrient-rich food source.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Sorghum
Secondary metabolites
Antioxidant
Vitamins
Polyphenols
Megjelenés:Heliyon. - 10 : 16 (2024), p. 1-17. -
További szerzők:Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Cziáky Zoltán Murányi Eszter (1981-) (környezetgazdálkodási-agrármérnök) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM110199
035-os BibID:(cikkazonosító)760 (Scopus)85153736363 (WoS)000979621400001
Első szerző:Nagy Róbert (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Assessment of Bioactive Profile of Sorghum Brans under the Effect of Growing Conditions and Nitrogen Fertilization / Nagy, Róbert; Murányi, Eszter; Bíróné Molnár, Piroska; Szepesi, Judit; Győri, Zoltán; Veres, Szilvia; Remenyik, Judit; Sipos, Péter
Dátum:2023
ISSN:2077-0472
Megjegyzések:Sorghum bicolor (L.) Moench is an increasingly important crop grown in many countries as a food source due to its excellent nutritional value, drought and pest resistance, and gluten-free properties. In this study, the bioactive profiles and antioxidant potentials of brans of six sorghum varieties were evaluated using spectrophotometric methods. The effects of weather and environmental conditions and different nitrogen nutrition were also evaluated. The bran of red varieties contained a higher amount of polyphenols and tannins and exhibited higher antioxidant capacities than the bran of white varieties, with the exception of one red genotype. The highest total polyphenol contents were measured in samples from two red varieties (Zádor, Alföldi1) with 1084.52 57.92 mg 100 g??1 GAE and 1802.51 121.13 mg 100 g??1 GAE values, respectively, while condensed tannin content varied between 0.50 mg g??1 and 47.79 mg g??1 in sorghum brans. Red varieties showed higher antioxidant activities/capacities with 70?281 mol TE g??1 and 71?145 mol TE g??1 for DPPH and TEAC. Correlation analysis showed a strong interaction between DPPH, TEAC, and the amounts of polyphenols and tannins, but not with FRAP values. In conclusion, red-colored varieties are a good source of polyphenols, but seed color alone is not enough to determine the nutritional value of a genotype, and the environmental conditions greatly affect the bioactive profile of sorghum.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
sorghum
antioxidant
polyphenols
agronomy
nutrition
Megjelenés:Agriculture-Basel. - 13 : 4 (2023), p. 1-17. -
További szerzők:Murányi Eszter (1981-) (környezetgazdálkodási-agrármérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Szepesi Judit Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM095772
Első szerző:Nagy Róbert (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Condensed tannin content and antioxidant activity of Hungarian sorghum varieties grown at Research Institute in Karcag / Nagy Róbert, Szőllősi Erzsébet, Bíróné Molnár Piroska, Murányi Eszter, Czimbalmos Róbert, Sipos Péter
Dátum:2021
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Cereal-based products are one of our main energy sources, and are consumed on a daily basis. One of the weaknesses of wheat based products is their low antioxidant content. Sorghum is a minor cereal, mostly consumed in Africa and Asia. Amongst other phenolic components it contains tannins, which are potent antioxidants and have other positive effect on human health, for example anti-tumor, anti-inflammatory and anti-viral/bacterial effect. We evaluated the tannin content (vanillin-HCL) and antioxidant capacity (DPPH) of sorghum varieties (Alföldi1, Zádor, Foehn, Albita, Albanus) grown in Hungary, with two type of agronomy technology. Red varieties especially Alföldi1 and Zádor had higher tannin contents than white varieties. The highest condensed tannin content was 1470?73 mg 100 g-1 (Control, Alföldi1), 1810?154 mg 100 g-1 (Fertilized, Alföldi1), and the highest total antioxidant capacity was 2099?19 mg 100g-1 (Control, Alföldi1) and 2117?26 mg 100 g-1 (Fertilized, Alföldi) We found that sorghum type, variety and color influence their tannin and antioxidant contents in general.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
cirok
tannin
antioxidánsok
Megjelenés:Agrártudományi Közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 1 (2021), p. 155-160. -
További szerzők:Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Murányi Eszter (1981-) (környezetgazdálkodási-agrármérnök) Czimbalmos Róbert (1970-) (agrármérnök-kutató) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1