CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM072278
Első szerző:Agócs Attila
Cím:Isolation of allene carotenoids from mamey / Agócs Attila, Murillo Enrique, Turcsi Erika, Béni Szabolcs, Darcsi András, Szappanos Ádám, Kurtán Tibor, Deli József
Dátum:2018
ISSN:0889-1575
Megjegyzések:The fruit of red mamey (Pouteria sapota) contains a wide variety of carotenoids, generally in high concentration, which makes possible even the isolation of minor components in measurable amounts. Carotenoids were extracted from red mamey with acetone, subsequent saponification resulted a crude extract, which was submitted to column chromatography using aluminium oxide (Al2O3) as adsorbent. By using consecutive chromatographic steps and crystallization allene carotenoids, such as neoxanthin, (9'Z)-neoxanthin and capsoneoxanthin, were isolated from the most polar fractions in milligram amounts and in high purity. The amount of capsoneoxanthin was found sufficient for the complete analysis of this rare carotenoid 15 years after its first isolation. The complete 1H- and 13C NMR assignments of neoxanthin and (9'Z)-neoxanthin using 2D techniques were achieved for the first time, as well. Electronic Circular Dichroism (ECD) spectra for the neoxanthin isomers were in good accordance with literature data, whereas the spectrum of capsoneoxanthin suggested aggregate formation in n-hexane solution.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Food analysis
Food composition
Allene carotenoids
Capsoneoxanthin
Neoxanthin
Mamey
NMR analysis
Megjelenés:Journal of Food Composition and Analysis 65 (2018), p. 1-5. -
További szerzők:Murillo, Enrique Turcsi Erika Béni Szabolcs Darcsi András Szappanos Ádám (1989-) (vegyész) Kurtán Tibor (1973-) (vegyész, angol szakfordító) Deli József
Pályázati támogatás:115931
OTKA
K120181
OTKA
PD 109373
OTKA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM060430
Első szerző:Turcsi Erika
Cím:Isolation of β-Cryptoxanthin-epoxides, Precursors of Cryptocapsin and 3·-Deoxycapsanthin, from Red Mamey (Pouteria sapota) / Erika Turcsi, Enrique Murillo, Tibor Kurtán, Ádám Szappanos, Tünde-Zita Illyés, Gergely Gulyas-Fekete, Attila Agocs, Peter Avar, Jozsef Deli
Dátum:2015
ISSN:0021-8561
Megjegyzések:From an extract of red mamey (Pouteria sapota) β-Cryptoxanthin-epoxides, β-Cryptoxanthin-5',6'-epoxide, 3'-deoxycapsanthin, and cryptocapsin were isolated and characterized by UV-vis spectroscopy, electronic circular dichroism (ECD), nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopy, and mass spectrometry (MS). Epoxidation of β-Cryptoxanthin delivered the ?-(5'R,6'S)- and (5'S,6'R)-cryptoxanthin-5',6'-epoxides, which were identified by HPLC-ECD analysis. These carotenoids among others are quite common in the fruits of Central America, and as they are natural provitamins A, they should play an important role in the diet of the mostly vitamin A deficient population of this region.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
carotenoids
mamey
tropical fruit
HPLC-ECD analysis
Megjelenés:Journal of Agricultural And Food Chemistry. - 63 : 26 (2015), p. 6059-6065. -
További szerzők:Murillo, Enrique Kurtán Tibor (1973-) (vegyész, angol szakfordító) Szappanos Ádám (1989-) (vegyész) Illyés Tünde Zita (1970-) (kémia-fizika szakos tanár) Gulyás-Fekete Gergely Agócs Attila Avar Péter Deli József
Pályázati támogatás:K 83898, 105871, 105459, 115931
OTKA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1