CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM090414
Első szerző:Nagy Éva (agrár)
Cím:Ragweed components in honey / Nagy Éva, Novák Anna, Daróczi Lajos, Jávor András
Dátum:2017
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:The aim of this research was to prove that the syrup containing ragweed used for feeding the bees was transferred to the honey. To reach this goal we developed a method to analyse the volatile components of the samples. We applied two sample preparation methods. The first one was SPME (Solid Phase Micro Extraction) preparation from the headspace of all of the samples. In the second case only the raw leaves of the ragweed were extracted with n-hexane and dichloromethane to complete the SPME results. The measurements were performed on GC-MS equipment. Chromatograms and data evolution showed that the components of the ragweed were also present in honey so they were transferred by bees.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
ragweed
honey
honey keeper
SPME extraction
volatile components
gas-chromatography
mass spectrometry
Megjelenés:Agrártudományi közlemények. - 73 (2017), p. 65-68. -
További szerzők:Novák Anna (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Daróczi Lajos (1961-) (agrár) Jávor András (1952-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM090393
Első szerző:Novák Anna (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Méz és gyógynövény-kivonatos méhtermékek minőségi paramétereinek összehasonlító vizsgálata / Novák Anna, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:2017
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:A méz az egyik legrégebben ismert és fogyasztott élelmiszerünk. Kellemes édes íze mellett kedvező élettani hatásai miatt is előszeretettel fogyasztják. A mézelő növények nagy száma mellett sok olyan közkedvelt gyógynövényt ismerünk, amelyről a méhek nem hordanak nektárt. Hogy ezen növények kedvező tulajdonságait egy termékben élvezhessük, a mézek pozitív hatásaival kerültek kifejlesztésre a gyógynövénykivonatos méhtermékek. Munkánk során gyógynövény-kivonatos méhtermékek és akácmézek minőséget meghatározó paramétereit hasonlítottuk össze egymással és a vonatkozó előírásokkal
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
méz
méhtermék
prolintartalom
Megjelenés:Agrártudományi közlemények. - 72 (2017), p. 117-120. -
További szerzők:Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM079224
Első szerző:Novák Anna (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Comparative study of special honey products and herbhoneys / Novák Anna, Alexa Loránd, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:2018
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Honey has a positive effect on human body due to its high content of biologically active substances (e.g. monosaccharides, vitamins, enzymes, amino acids, polyphenolic compounds). The properties of honey depend on its botanical origin due to the bioactive plant components, mainly secondary metabolites that are included in honey made by bees from nectar. Herbally infused honeys are delicious products that combine the therapeutic action of herbs and honey. Additionally, herbs can provide nutrient fortified syrup for honey bees and protect them against diseases and other ecological threats. The aim of this study was to define the physicochemical properties of multifloral honey, herb enriched natural honey and herbhoney samples. We measured the moisture content, pH value, electrical conductivity and proline content. Although great diversity was observed in the basic properties of the examined products. In our study, we found that the electrical conductivity shows the significant differ between the groups. All the samples, including the herbhoneys passes the quality standards of honeys.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
honey
herb enriched honey
herbhoney
physicochemical properties
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 74 (2018), p. 117-120. -
További szerzők:Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM064082
Első szerző:Novák Anna (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Boza beltartalmi paramétereinek változása az alapanyagok függvényében / Novák Anna, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:2016
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Boza
Beltartalmi
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis 67 (2016), p. 67-70. -
További szerzők:Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1