CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM079278
Első szerző:Alexa Loránd (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Determination of micro and trace elements of commercial beers / Alexa Loránd, Kántor Andrea, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:2018
ISSN:1338-5178
Megjegyzések:In the present paper, a risk analysis of beer's element content has been carried out. Al, As, Ba, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mo, Mn, Ni, Se, Sr, Pb and Zn were determined by Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (ICP-MS) in 24 beer samples produced by different breweries. Samples could be originated from Hungary, Belgium, the Czech Republic, Germany and Austria, and the set consisted of 4 types of beer: pale barley, dark barley, pale wheat and dark wheat samples. It appeared that Mn was the most abundant among the analysed elements, followed by Sr, and Al, and Co, Se and Cr could be found in the lowest concentrations, except for those which were present in a concentration lower than LoD. The statistical analysis showed that barley and wheat beers could be differentiated according to their Mn and Cu content, but to separate all of the groups analysed further investigations and more samples are needed. A risk assessment for Al, Cu and Zn has also been performed for the analysed samples. The results showed that none of these elements could have any adverse effect on our health. The assessment of other toxic elements was not needed, because their concentrations were under LoD, or their PTDI values have been withdrawn by WHO JECFA
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Beer
element
differentiation
risk assessment
Megjelenés:Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. - 7 : 3 (2018), p. 432-436. -
További szerzők:Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM079275
Első szerző:Kántor Andrea (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Determination of nutritional parameters of commercial and homemade jams / Kántor Andrea, Alexa Loránd, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:2018
ISSN:1338-5178
Megjegyzések:In this present study, 26 fruit jams with different botanical origin were examined. 10 samples were commercial and 16 samples were homemade products. Dry matter and water contents, total phenolic contents, flavonoid contents and total acid contents of jams were measured. Important differences were determined in these parameters. Commercial products had higher dry matter contents than the homemade samples. The highest total phenolic content was measured in homemade blackberry jam. One of the homemade plum jams and homemade blackberry jam showed the highest flavonoid contents. Higher than 20% of total acid content was determined in one of the homemade plum jams. According to the LSD test more significant differences were determined among the analysed jam samples in total phenolic content and flavonoid content. In case of total acid concentration there were not determined any significant differences.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
jams
TP contents
flavonoid contents
total acid contents
Megjelenés:Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. - 7 : 3 (2018), p. 407-411. -
További szerzők:Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM096094
Első szerző:Orhotohwo, Oghenetega Lois
Cím:Impacts of the use of gluten-free cereals and spices on the quality parameters of beer / Oghenetega Lois Orhotohwo, Nikolett Czipa, Béla Kovács, Loránd Alexa
Dátum:2021
ISSN:1338-5178
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. - 11 (2021), p. 1-4. -
További szerzők:Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:
Rekordok letöltése1