CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM103588
Első szerző:Novák Anna (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Comparative study of acacia honeys and herbhoneys quality parameters / Anna Novák, Béla Kovács, Loránd Alexa, Andrea Kántor, Nikolett Czipa
Dátum:2017
Megjegyzések:Honey is one of the oldest known and consumed food. Besides the pleasant sweet taste it has been consumed because of the favorable health benefits. In addition to large number of honey plants there are many popular herbals which cannot serve as a nectar source. The herbhoney has been developed that consumers can joy the pleasant properties of herbals and honeys positive impact on the same product. Herbhoneys are obtained via the process of feeding bees by a sugar medium enriched with plant extracts, this way the medical benefits of honey and herbals may prevail at the same time. In our research we compare the quality parameters of honeys and herbhoneys to each other and with the relevant regulation. We concluded, that herbhoneys have statistically lower moisture content than honey's. In our study, we found that herbhoney have significant higher electrical conductivity and proline content than honeys. Last but not least, in case of pH value and diastase activity we couldn't found statistically verifying difference between the two types of samples. All the samples, including the herbhoneys passes the quality standards of honeys.
ISBN:978-80-552-1736-9
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Scientific researches in food production, FBFS, SUA in Nitra - Proceedings of abstracts / ed. Miroslava Kačániová. - p. 33. -
További szerzők:Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM079224
Első szerző:Novák Anna (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Comparative study of special honey products and herbhoneys / Novák Anna, Alexa Loránd, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:2018
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Honey has a positive effect on human body due to its high content of biologically active substances (e.g. monosaccharides, vitamins, enzymes, amino acids, polyphenolic compounds). The properties of honey depend on its botanical origin due to the bioactive plant components, mainly secondary metabolites that are included in honey made by bees from nectar. Herbally infused honeys are delicious products that combine the therapeutic action of herbs and honey. Additionally, herbs can provide nutrient fortified syrup for honey bees and protect them against diseases and other ecological threats. The aim of this study was to define the physicochemical properties of multifloral honey, herb enriched natural honey and herbhoney samples. We measured the moisture content, pH value, electrical conductivity and proline content. Although great diversity was observed in the basic properties of the examined products. In our study, we found that the electrical conductivity shows the significant differ between the groups. All the samples, including the herbhoneys passes the quality standards of honeys.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
honey
herb enriched honey
herbhoney
physicochemical properties
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 74 (2018), p. 117-120. -
További szerzők:Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1