CCL

Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM079148
Első szerző:Lehoczki Gábor (biológus, molekuláris biológus)
Cím:Inhibition studies on α-amylase using isothermal titration calorimetry / Gábor Lehoczki, Kármen Szabó, Lili Kandra, Gyöngyi Gyémánt
Dátum:2018
ISSN:2450-9728
Megjegyzések:The control of postprandial blood glucose level via the inhibition of α?amylase is a relevant strategy for the treatment of type 2 diabetes. Several antidiabetic plants are known but there is no information about their α-amylase inhibitory activity. This in vitro study tries to reveal the answer. Hot water extracts of 58 medicinal plants and spices were examined. Activity measurements of human salivary α-amylase (HSαA) on 0.14 m/v % starch substrate was carried out by isothermal titration calorimetry in the presence or absence of plant extracts. Water soluble antioxidant capacity of each extract was measured with photo-chemiluminescence method. Results have confirmed the inhibitory activity of several plant extracts against HsαA. The green tea, cinnamon and allspice, furthermore leaves of blackberry, raspberry and strawberry deserve particular mention (IC50 ? 1.2 mg/mL). A few extracts had significant water-soluble antioxidant capacity compared to ascorbic acid and a weak correlation was recognised between the obtained IC50 and antioxidant capacity values. Inhibition of amylases located in digestive system can be reached via daily intake of most active extracts. These plants could be inserted effectively into a diabetic diet as food supplements.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
isothermal titration calorimetry
α-amylase
plant extracts
enzyme inhibition
food supplement
Megjelenés:Amylase. - 2 : 1 (2018), p. 11-16. -
További szerzők:Nagy-Szabó Kármen Annamária (1990-) (vegyész) Kandra Lili (1943-) (biokémikus) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00008
GINOP
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
Glikoenzimek szerkezet/funkció vizsgálata, oligoszacharidok enzimatikus előállítása
OTKA CK 77515
OTKA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1