CCL

Összesen 8 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM076532
035-os BibID:(cikkazonosító)e00997
Első szerző:Biró Attila (okleveles biomérnök)
Cím:Isolation of allithiamine from Hungarian red sweet pepper seed (Capsicum annuum L.) / Biro Attila, Gál Ferenc, Hegedűs Csaba, Batta Gyula, Cziáky Zoltán, Peitl Barna, Stündl László, Gyémánt Gyöngyi, Remenyik Judit
Dátum:2018
ISSN:2405-8440
Megjegyzések:A natural fat-soluble thiamine derivative, namely N-[(4-amino-2-methylpyrimidin-5-yl)methyl]-N-[(2E)-5-hydroxy-3-(prop-2-en-1-yldisulfanyl)pent-2-en-2-yl]formamide (allithiamine) has been identified only in garlic (Allium sativum) until now. Hungarian red sweet pepper (Capsicum annuum) was found as a new source of allithiamine. Extraction procedure and analytical method were developed for the isolation of allithiamine and a chemical synthesis of the compound was also developed. First solid-liquid extraction was performed with 96 % ethanol to isolate allithiamine from pepper seeds. Thereafter, solid phase extraction was applied from ethanolic extract using C18 cartridge to concentrate and purify samples for further analysis. The structure of the synthesized and the isolated compounds was verified by reverse phase HPLC, HPLC-MS, MALDTOF MS and NMR. Furthermore, effect of allithiamine was investigated on streptozotocin-induced diabetic mice with neuropathy. The results show that neuropathic pain sensation is improved by allithiamine treatment similarly to benfothiamine.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Analytical chemistry
Food science
Megjelenés:Heliyon. - 4 : 12 (2018), p. 1-17. -
További szerzők:Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Hegedűs Csaba (1983-) (Molekuláris biológus, Cera-Med Kft. Debrecen) Batta Gyula (1953-) (molekula-szerkezet kutató) Cziáky Zoltán Peitl Barna (1972-) (orvos, farmakológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00042
GINOP
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM086507
035-os BibID:(cikkazonosító)3419 (WOS)000563230200016 (Scopus)85094851273
Első szerző:Fidler Gábor (molekuláris biológus, genetikus)
Cím:Tendentious effects of automated and manual metagenomic DNA purification protocols on broiler gut microbiome taxonomic profiling / Fidler Gabor, Tolnai Emese, Stagel Aniko, Remenyik Judit, Stundl Laszlo, Gal, Ferenc Biro Sandor, Paholcsek Melinda
Dátum:2020
ISSN:2045-2322
Megjegyzések:Here, we developed protocols to improve sensitivity, rigor and comparability of 16S rRNA gene amplification-based next-generation sequencing (NGS) results. A thorough study was performed by evaluating extraction efficiency with respect to the yield, purity, fragmentation of the purified DNA, and sequencing metrics considering the number of quality reads, amplicon sequence variants (ASVs), community structure and biodiversity. We identified batch-effects that significantly bias broiler gastrointestinal tract (GIT) community compositions and made recommendations to improve sensitivity, consistency, and cross-study comparability. We found that the purity of the extracted nucleic acid had a strong effect on the success rate of downstream library preparations. The preparation of stool bacterial suspensions from feces showed a significant positive influence on community biodiversity by enriching Gram-negative bacteria and cataloguing low abundant taxa with greater success than direct processing of fecal material. Applications relying on the automated Roche MagNa Pure 24 magnetic-bead based method provided results with high consistency therefore it seems to be the optimal choice in large-scale studies for investigating broiler GIT microbiota.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Scientific Reports. - 10 : 1 (2020), p. 1-16. -
További szerzők:Szilágyi-Tolnai Emese (1988-) (Molekuláris biológus) Stágel Anikó (agrár) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Biró Sándor (1949-) (molekuláris genetikus) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00042
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM067601
Első szerző:Homoki Judit (biológus)
Cím:Anthocyanin composition, antioxidant efficiency, and alpha-amylase inhibitor activity of different Hungarian sour cherry varieties (Prunus cerasus L.) / Judit R. Homoki, Andrea Nemes, Erika Fazekas, Gyöngyi Gyémánt, Péter Balogh, Ferenc Gál, Jamil Al-Asri, Jérémie Mortier, Gerhard Wolber, László Babinszky, Judit Remenyik
Dátum:2016
ISSN:0308-8146
Megjegyzések:Five Hungarian sour cherry cultivars were studied to determine their anthocyanin contents and their possible inhibitory properties. The water and methanol soluble antioxidant capacities were separately assessed by photoluminescence showing values ranged from 3.4 ?g mg?1 to 15.4 ?g mg?1, respectively. The ?VN1" variety (selected from ?Csengődi csokros") showed the highest antioxidant capacity. The anthocyanin content, measured by pH differential method or isolated by solid phase extraction, was the highest also in ?VN1". Correlation was found between the anthocyanin content and the high antioxidant capacity. The main anthocyanin components were cyanidin-3-O-rutinoside and cyanidin-3-O-glucoside. The presence of malvidin-3,5-O-diglycoside was verified by MALDI-TOF MS. Sour cherry extracts and selected anthocyanins inhibited the human salivary alpha-amylase catalyzed hydrolysis competitively. The lowest IC50 value, 55 ?g mL?1 or 80 ?M, was measured for malvidin-3,5-O-diglycoside, for which possible binding modes within the alpha-amylase active site could be investigated in silico using molecular docking and molecular dynamics.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Sour cherry
Antioxidants
Antocyanins
Human salivary alpha-amylase
Inhibition
Megjelenés:Food Chemistry. - 194 : 1 (2016), p. 222-229. -
További szerzők:Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök) Fazekas Erika (1985-) (kémikus) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök) Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Al-Asri, Jamil Mortier, Jérémie Wolber, Gerhard Babinszky László (1950-) (agrár) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM080874
035-os BibID:(cikkazonosító)1966 (WoS)000487964600142 (Scopus)85071503793
Első szerző:Kun-Nemes Andrea (okleveles élelmiszermérnök)
Cím:Effect of Anthocyanin-Rich Tart Cherry Extract on Inflammatory Mediators and Adipokines Involved in Type 2 Diabetes in a High Fat Diet Induced Obesity Mouse Model / Andrea Nemes, Judit Rita Homoki, Rita Kiss, Csaba Hegedűs, Diána Kovács, Barna Peitl, Ferenc Gál, László Stündl, Zoltán Szilvássy, Judit Remenyik
Dátum:2019
ISSN:2072-6643
Megjegyzések:Male C57BL/6J mice were used to determine the possible therapeutic effects of our previously described tart cherry extract in a chronic obesity mouse model on metabolic parameters, glucose tolerance, inflammatory mediators, and antioxidant capacity. The control group received standard mouse chow, and the high fat control group was switched to a high fat diet and tap water supplemented with 5% sucrose. The high fat + anthocyanin group received the high fat and sucrose diet, but received the anthocyanin-rich tart cherry extract dissolved in their drinking water. After six weeks, an oral glucose tolerance test was performed, and the water-soluble antioxidant capacity (ACW), superoxide dismutase (SOD) activity, and the plasma levels of insulin, C-peptide, leptin, IL-6, MCP-1, adiponectin and resistin were measured. The high fat diet increased body weight, reduced glucose tolerance, and caused an elevation in leptin, IL-6, MCP-1, and resistin levels. Furthermore, antioxidant capacity was decreased with a significant elevation of SOD activity. Anthocyanin treatment failed to reverse the effects of the high fat diet on body weight and glucose tolerance, but significantly reduced the leptin and IL-6 levels. The tart cherry extract also made a significant enhancement in antioxidant capacity and SOD activity. Our results show that chronic anthocyanin intake has a potential to enhance redox status and alleviate inflammation associated with obesity.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
sour cherry
anthocyanins
inflammatory mediators
adipokines
obesity
type 2 diabetes
mouse
Megjelenés:Nutrients. - 11 : 9 (2019), p. 1-17. -
További szerzők:Homoki Judit (1978-) (biológus) Kiss Rita (1974-) (laboratóriumi diagnosztika szakorvos) Hegedűs Csaba (1983-) (Molekuláris biológus, Cera-Med Kft. Debrecen) Kovács Diána Klára (1985-) (Molekuláris biológus) Peitl Barna (1972-) (orvos, farmakológus) Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Szilvássy Zoltán (1957-) (belgyógyász, farmakológus, klinikai farmakológus) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00009
EFOP
ÚNKP 20428-3/2018/FEKUTSTRAT
egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM118186
Első szerző:Szőke Zsombor (Agrármérnök)
Cím:The effect of phytonutrient-enriched diet on microbial communities of the gastrointestinal tract of poultry / Zsombor Szőke, Péter Dávid, Péter Fauszt, Anna Szilágyi-Rácz, László Stündl, Ferenc Gál, Judit Remenyik, Melinda Paholcsek
Dátum:2022
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:A Magyar Mikrobiológiai Társaság 2022. évi Nagygyűlése és XV. Fermentációs Kollokvium : Absztraktfüzet. - p. 49.
További szerzők:Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Szilágyi-Rácz Anna Anita (1995-) (molekuláris biológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM118185
Első szerző:Szőke Zsombor (Agrármérnök)
Cím:Fitonutriensekben gazdag takarmányadalékok hatásának vizsgálata a haszonállatok gyomor-bél traktusának mikrobiom összetételére és rezisztomjára / Szőke Zsombor, Dávid Péter, Fauszt Péter Zsombor, Szilágyi-Rácz Anna Anita, Fidler Gábor, Stündl László, Gál Ferenc Gábor, Gálné Remenyik Judit, Paholcsek Melinda
Dátum:2023
ISBN:978 615 6457 23 3
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:XXVI. Tavaszi Szél Konferencia 2023 - Absztrakt kötet / szerk. Hajdú Péter. - p. 50. -
További szerzők:Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Szilágyi-Rácz Anna Anita (1995-) (molekuláris biológus) Fidler Gábor (1987-) (molekuláris biológus, genetikus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM118184
Első szerző:Szőke Zsombor (Agrármérnök)
Cím:Role of optimal gut microbiome composition in alleviating stress-induced effects and antibiotic resistance in poultry farming / Zsombor Szőke, Péter Dávid, Péter Fauszt, Emese Tolnai, Endre Szilágyi, Anna Szilágyi-Rácz, László Stündl, Ferenc Gál, Judit Remenyik, Melinda Paholcsek
Dátum:2023
ISBN:978 963 490 535 6
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Sustainable and Innovative Solutions in Agriculture and Food Industry (SISAF'23) One Health approach / szerk. Veress Szilvia, Kocsisné Papp Mariett. - p.62. -
További szerzők:Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Szilágyi-Tolnai Emese (1988-) (Molekuláris biológus) Szilágyi Endre (1986-) Szilágyi-Rácz Anna Anita (1995-) (molekuláris biológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM118179
Első szerző:Szőke Zsombor (Agrármérnök)
Cím:Investigation of the effect of allithiamine-enriched feed on the poultry gut microbiome composition and resistome. / Zsombor Szőke, Péter Dávid, Péter Fauszt, Emese Szilágyi-Tolnai, Endre Szilágyi, Anna Szilágyi-Rácz, László Stündl, Ferenc Gál, Judit Remenyik, Melinda Paholcsek
Dátum:2023
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Over the past 20-25 years, the poultry industry has evolved into a specific protein production system. However, the stress resulting from intensive rearing practices has led to numerous negative consequences, making the optimisation of livestock gut microbiome composition crucial for mitigating these effects. Advancements in modern molecular biology methods have brought attention to the impacts of nutrients on gut microbiota. In our study, we extensively investigated the changes induced by feed formulations rich in phytonutrients on the gastrointestinal microbiota of livestock using targeted 16S rRNA amplicon sequencing. Our objective is to examine how the developed feed prototype affects the composition of core microbiomes in raised poultry, community diversity, and the resilience of complex microbial networks. We seek correlations between biological livestock and environmental samples to identify which community constituents, in what proportions and occurrences, may play a role in the development of specific diseases. Based on our measurement results, it can be asserted that allithiamine positively modulated "beneficial" community constituents. Beyond the impact of allithiamine-enriched feed rich in phytonutrients, the composition of the microbial community in the poultry gastrointestinal tract is significantly influenced by the age of the birds. Furthermore, due to the presence of multi-drug-resistant pathogens in environmental samples from livestock facilities, appropriate transmission risk management measures are of paramount importance.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
phytonutrient
16S rRNA amplicon
microbiome
gastrointestinal tract
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2023 : 2 (2023), p. 149-155. -
További szerzők:Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Szilágyi-Tolnai Emese (1988-) (Molekuláris biológus) Szilágyi Endre (1986-) Szilágyi-Rácz Anna Anita (1995-) (molekuláris biológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:
Rekordok letöltése1