CCL

Összesen 15 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM115945
Első szerző:Babinszky László (agrár)
Cím:Az éghajlatváltozás, a növények fotoszintézise és a haszonállatok takarmányozása közötti kapcsolat / Babinszky László, Halas Veronika, Mészáros Ilona, Horváth Márta, Dunkel Zoltán
Dátum:2019
ISBN:978 963 05 9493 6
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok könyvfejezet
könyvrészlet
Megjelenés:Innovatív takarmányozás / szerk. Babinszky László és Halas Veronika. - p.643-696. -
További szerzők:Halas Veronika Mészáros Ilona (1952-) (biológus) Horváth Márta (1987-) (állattenyésztő mérnök) Dunkel Zoltán
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM093421
Első szerző:Babinszky László (agrár)
Cím:The adverse effects of heat stress on the antioxidant status and performance of pigs and poultry and reducing these effects with nutritional tools / László Babinszky, Márta Horváth, Judit Remenyik, M. W. A Verstegen
Dátum:2019
ISBN:978-90-8686-333-4
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok könyvfejezet
könyvrészlet
Megjelenés:Poultry and pig nutrition / eds. Wouter H. Hendriks, Martin W. A. Verstegen, László Babinszky. - p. 187-208. -
További szerzők:Horváth Márta (1987-) (állattenyésztő mérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Verstegen, M. W. A
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM070449
Első szerző:Babinszky László (agrár)
Cím:Climate change and non-ruminant nutrition: Eliminating the harmful effect of heat stress by nutrition tools / László Babinszky, Márta Horváth
Dátum:2017
Megjegyzések:The aim of the presentation is to show how the adverse effects of heat-stress on pig and broiler production can be alleviated by reasonable feeding strategies. Since a close relationship exists between feed intake and the heat production of animals, any alteration of the voluntary feed intake and/or the energy density of the feed consumed will alter the heat production of the animal as well. It is also well known that intensive breeds of pig and poultry are highly sensitive to changes in the ambient temperature and can only achieve their genetic potential in a thermoneutral environment meeting their requirements. Otherwise the adaptation to the adverse effects of the environment is associated with energy losses and in consequence with a loss of production. If the harsh environmental factors are lasting and intense, they can lead to a decline of immune resistance and finally to disease.Management of heat stress requires multiple strategies. The presentation discusses options for alleviating and/or eliminating the non-desirable effects of heat-stress through feed formulation and using new feeding strategies in order to produce high quality and safe animal food products. Based on the scien?tific literature findings and own research data discussed in this presentation, the following conclusions can be drown:1. Feeding strategies can be applied at the time of heat stress, which: a) reduce the heat production of the animals (e.g. increasing fat content of the diet, feeding low protein diets with crystalline amino acids according to the ideal protein concept, and adding dietary betaine);b) compensate for the lower nutrient supply (e.g. feed more concentrated diets with high levels of easily digestible nutrients); c) alleviate heat stress induced metabolic changes (e.g. enhancing the oxidative defense or alleviate the shift in electrolyte balance within the body. Several micronutrients possess direct or indirect anti-oxidative properties: vitamin C, E and A, zinc, chromium and selenium as well as methionine).2. Using the above mentioned strategies we should not expect the negative effect of heat-stress on the production and product quality.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
pig
broiler
feeding
heat stress
Megjelenés:BIT's 5th World Congress of Agriculture-2017, Shenyang : Conferance Abstract Book. - p. 46.
További szerzők:Horváth Márta (1987-) (állattenyésztő mérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM093500
Első szerző:Horváth Márta (állattenyésztő mérnök)
Cím:Egy új mikrobiális fermentációs eljárással előállított probiotikum felhasználásának lehetősége a brojler takarmányozásban / Horváth Márta, Asbóth Georgina, Gálné Remenyik Judit, Babinszky László
Dátum:2018
ISBN:978-615-5586-26-2
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
brojler
probiotikum
termelési paraméterek
Megjelenés:Tavaszi szél konferencia 2018 Nemzetközi multidiszciplináris konferencia : Abszrtraktkötet / szerk. Keresztes Gábor. - p. 53-54. -
További szerzők:Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Babinszky László (1950-) (agrár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM093322
Első szerző:Horváth Márta (állattenyésztő mérnök)
Cím:A takarmányok kémiai összetétele: Vitaminok és kölcsönhatásaik / Horváth Márta, Babinszky László
Dátum:2019
ISBN:978 963 454 057 1
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok könyvfejezet
könyvrészlet
Megjelenés:Innovatív takarmányozás / szerk. Babinszky László, Halas Veronika. - p. 55-104. -
További szerzők:Babinszky László (1950-) (agrár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM093320
Első szerző:Horváth Márta (állattenyésztő mérnök)
Cím:Mikrobiális fermentációs eljárással előállított új probiotikum felhasználásának lehetősége a brojler takarmányozásban / Horváth Márta, Asbóth Georgina, Gálné Remenyik Judit, Babinszky László
Dátum:2018
ISBN:978-615-5586-31-6
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Tavaszi szél 2018 : Tanulmánykötet / szerk. Szabó Csaba. - 1. köt., p. 44-53. -
További szerzők:Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Babinszky László (1950-) (agrár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM093318
035-os BibID:(Scopus)85094666632
Első szerző:Horváth Márta (állattenyésztő mérnök)
Cím:A hőstressz káros hatásának csökkentése nagy genetikai kapacitású hízósertésekben speciális diétákkal / Horváth Márta, Babinszky László
Dátum:2020
ISSN:0025-004X
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Magyar Allatorvosok Lapja. - 142 (2020), p. 145-158. -
További szerzők:Babinszky László (1950-) (agrár)
Pályázati támogatás:ÚNKP-18-3
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM093314
Első szerző:Horváth Márta (állattenyésztő mérnök)
Cím:Impact of chronic heat stress on digestibility of nutrients, performance, and antioxidant capacity of meat type ducks / Márta Horváth, Georgina Asbóth, Judit Gálné Remenyik, László Babinszky
Dátum:2017
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:2nd World Conference on Innovative Animal Nutrition and Feeding Abstact Book. - p. 61-62. -
További szerzők:Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Babinszky László (1950-) (agrár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM093311
Első szerző:Horváth Márta (állattenyésztő mérnök)
Cím:Effects of chronic heat stress on performance of meat type ducks / Horváth Márta, Asbóth Georgina, Gálné Remenyik Judit, Babinszky László
Dátum:2018
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Krmiva 2018 : Book of abstracts of the 25th International Conference / ed. Mario Modric. - p. 39
További szerzők:Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Babinszky László (1950-) (agrár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM093302
Első szerző:Horváth Márta (állattenyésztő mérnök)
Cím:Effect of dietary antioxidant supplementations on antioxidant parameters, rectal temperature, digestibility of nutrients, performance and chemical composition of meat in Cherry Valley type ducks under chronic heat stress / Horváth Márta, Pesti-Asbóth Georgina, Gálné Remenyik Judit, Babinszky László
Dátum:2020
ISSN:1612-9199
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:European Poultry Science. - 84 (2020), p. 1-15. -
További szerzők:Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Babinszky László (1950-) (agrár)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00001
EFOP
TÁMOP-4.2.2D-15/1
TÁMOP
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM093316
Első szerző:Horváth Márta (állattenyésztő mérnök)
Cím:A tartós hő-stressz káros hatásának csökkentése takarmányozási módszerekkel a pecsenyekacsa tartásban / Horváth Márta, Asbóth Georgina, Gálné Remenyik Judit, Babinszky László
Dátum:2016
ISBN:978-615-5391-79-8
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
Megjelenés:XXXVI. Óvári Tudományos Nap - Hagyomány és innováció az agrár- és élelmiszergazdaságban: Tudományos Nap Összefoglalók / szerk. Bali Papp Ágnes, Szalka Éva. - p. 264. -
További szerzők:Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Babinszky László (1950-) (agrár)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM089782
Első szerző:Horváth Márta (állattenyésztő mérnök)
Cím:Impact of selected antioxidant vitamins (Vitamin A, E and C) and micro minerals (Zn, Se) on the antioxidant status and performance under high environmental temperature in poultry. A review / Horváth Márta, Babinszky László
Dátum:2019
ISSN:0906-4702
Megjegyzések:The aim of this review was to discuss the effects of heat stress on antioxidant status and performance in poultry. Based on the recent literature data, the following conclusions can be drawn: (1) Heat stress can cause harmful effects in birds (e.g. increased ROS (Reactive Oxygen Spices) production and lipid peroxidation, decreased vitamin concentrations, changed enzyme activity) and consequently in production parameters (e.g. feed intake, body weight and feed conversion ratio). (2) Diets containing high Vitamin A (9000?15 000 IU/kg diet), E (150?500?mg/kg diet), C (150?500?mg/kg diet) and Zn (30/60?mg/kg diet) and Se (0.1?1?mg/kg diet) can decrease the amounts of free radicals, support enzyme activity and prevent lipid peroxidation in poultry. (3) Application of antioxidant vitamins and micro minerals in poultry nutrition is more effective in combination than separately.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Agriculturae Scandinavica Section A-Animal Science. - 68 : 3 (2019), p. 152-160. -
További szerzők:Babinszky László (1950-) (agrár)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-0000
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2