CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM102823
035-os BibID:(cikkazonosító)8329 (WOS)000832158400001 (Scopus)85135068440
Első szerző:El-Ramady, Hassan (agrármérnök)
Cím:Plant Nutrition for Human Health: A Pictorial Review on Plant Bioactive Compounds for Sustainable Agriculture / Hassan El-Ramady, Peter Hajdú, Gréta Törős, Khandsuren Badgar, Xhensila Llanaj, Attila Kiss, Neama Abdalla, Alaa El-Dein Omara, Tamer Elsakhawy, Heba Elbasiouny, Fathy Elbehiry, Megahed Amer, Mohammed E. El-Mahrouk, József Prokisch
Dátum:2022
ISSN:2071-1050
Megjegyzések:Is there any relationship between plant nutrition and human health? The overall response to this question is very positive, and a strong relationship between the nutrition of plants and humans has been reported in the literature. The nutritional status of edible plants consumed by humans can have a negative or positive impact on human health. This review was designed to assess the importance of plant bioactive compounds for human health under the umbrella of sustainable agriculture. With respect to the first research question, it was found that plant bioactives (e.g., alkaloids, carotenoids, flavonoids, phenolics, and terpenoids) have a crucial role in human health due to their therapeutic benefits, and their potentiality depends on several factors, including botanical, environmental, and clinical attributes. Plant bioactives could be produced using plant tissue culture tools (as a kind of agro-biotechnological method), especially in cases of underexploited or endangered plants. Bioactive production of plants depends on many factors, especially climate change (heat stress, drought, UV radiation, ozone, and elevated CO2), environmental pollution, and problematic soils (degraded, saline/alkaline, waterlogged, etc.). Under the previously mentioned stresses, in reviewing the literature, a positive or negative association was found depending on the kinds of stress or bioactives and their attributes. The observed correlation between plant bioactives and stress (or growth factors) might explain the importance of these bioactives for human health. Their accumulation in stressed plants can increase their tolerance to stress and their therapeutic roles. The results of this study are in keeping with previous observational studies, which confirmed that the human nutrition might start from edible plants and their bioactive contents, which are consumed by humans. This review is the first report that analyzes this previously observed relationship using pictorial presentation.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
climate change
salinity
drought
biofortified crop
nutrients
degraded soil
plant secondary metabolites
elevated CO2
Megjelenés:Sustainability. - 14 : 14 (2022), p. 1-43. -
További szerzők:Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember) Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Badgar, Khandsuren (1987-) (állattenyésztés) Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kiss Attila (1971-) (vegyész, angol-magyar szakfordító) Abdalla, Neama Omara, Alaa El-Dein Elsakhawy, Tamer Elbasiouny, Heba Elbehiry, Fathy Amer, Megahed M. Elmahrouk, Mohammed Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM116848
Első szerző:Hajdú Péter (táplálkozástudományi szakember)
Cím:Eltérő típusú adalékok hatásának elemzése gluténmentes anyagok vízfelvételre, illetve gélesedési és technofunkciós sajátságaira új húsanalógok kidolgozásának a megalapozására / Hajdú Péter, Kiss Attila Péter
Dátum:2023
ISBN:978-615-5606-15-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLVI. vándorgyűlésének programja / Biró Lajos, Gelencsér Éva, Lugasi Andrea, Rurik Imre. - p.18. -
További szerzők:Kiss Attila (1971-) (vegyész, angol-magyar szakfordító)
Pályázati támogatás:2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00197
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM116638
Első szerző:Kovács Zoltán (biotechnológus)
Cím:Mag alapú fehérjék limitált hidrolízise és jellemzésük / Kovács Zoltán, Domokos-Szabolcsy Éva, Béni Áron, Hajdú Péter, Kiss Attila Péter
Dátum:2023
ISBN:978-615-5606-15-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLVI. vándorgyűlésének programja / Biró Lajos, Gelencsér Éva, Lugasi Andrea, Rurik Imre. - p.22. -
További szerzők:Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus) Béni Áron (1978-) (vegyész) Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember) Kiss Attila (1971-) (vegyész, angol-magyar szakfordító)
Pályázati támogatás:GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00241 a
GINOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM113308
035-os BibID:(cikkazonosító)2671 (WoS)001036163400001 (Scopus)85166352580
Első szerző:Llanaj, Xhensila (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Biotechnological applications of mushrooms under the water-energy-food nexus : crucial aspects and prospects from farm to pharmacy / Xhensila Llanaj, Gréta Törős, Péter Hajdú, Neama Abdalla, Hassan El-Ramady, Attila Kiss, Svein Ø. Solberg, József Prokisch
Dátum:2023
ISSN:2304-8158
Megjegyzések:Mushrooms have always been an important source of food, with high nutritional value and medicinal attributes. With the use of biotechnological applications, mushrooms have gained further attention as a source of healthy food and bioenergy. This review presents different biotechnological applications and explores how these can support global food, energy, and water security. It highlights mushroom's relevance to meet the sustainable development goals of the UN. This review also discusses mushroom farming and its requirements. The biotechnology review includes sections on how to use mushrooms in producing nanoparticles, bioenergy, and bioactive compounds, as well as how to use mushrooms in bioremediation. The different applications are discussed under the water, energy, and food (WEF) nexus. As far as we know, this is the first report on mushroom biotechnology and its relationships to the WEF nexus. Finally, the review valorizes mushroom biotechnology and suggests different possibilities for mushroom farming integration
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
mushroom farming
nanoremediation
bioenergy
nanobiotechnology
agro-wastes
nano-particle
Megjelenés:Foods. - 12 : 14 (2023), p. 1-26. -
További szerzők:Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember) Abdalla, Neama El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Kiss Attila (1971-) (vegyész, angol-magyar szakfordító) Solberg, Svein Øivind Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00100
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1