Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 4 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM091705
Első szerző:
Biró Attila (okleveles biomérnök)
Cím:
Természetes eredetű antioxidánsok / Bíró Attila, Homoki Judit, Asbóth Georgina, Horváth Brigitta, Cziáki Zoltán, Máthé Endre, Remenyik Judit
Dátum:
2017
ISBN:
9786158081603
Tárgyszavak:
Természettudományok
Biológiai tudományok
tanulmány, értekezés
könyvrészlet
Megjelenés:
A fizioterápia dilemmái / szerk. Sandra Sándor. - p. 177-217. -
További szerzők:
Homoki Judit (1978-) (biológus)
Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Horváth Brigitta (1992-) (okleveles táplálkozástudományi szakember, dietetikus)
Cziáky Zoltán
Máthé Endre (1964-) (genetikus, molekuláris sejtbiológus)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM076532
035-os BibID:
(cikkazonosító)e00997
Első szerző:
Biró Attila (okleveles biomérnök)
Cím:
Isolation of allithiamine from Hungarian red sweet pepper seed (Capsicum annuum L.) / Biro Attila, Gál Ferenc, Hegedűs Csaba, Batta Gyula, Cziáky Zoltán, Peitl Barna, Stündl László, Gyémánt Gyöngyi, Remenyik Judit
Dátum:
2018
ISSN:
2405-8440
Megjegyzések:
A natural fat-soluble thiamine derivative, namely N-[(4-amino-2-methylpyrimidin-5-yl)methyl]-N-[(2E)-5-hydroxy-3-(prop-2-en-1-yldisulfanyl)pent-2-en-2-yl]formamide (allithiamine) has been identified only in garlic (Allium sativum) until now. Hungarian red sweet pepper (Capsicum annuum) was found as a new source of allithiamine. Extraction procedure and analytical method were developed for the isolation of allithiamine and a chemical synthesis of the compound was also developed. First solid-liquid extraction was performed with 96 % ethanol to isolate allithiamine from pepper seeds. Thereafter, solid phase extraction was applied from ethanolic extract using C18 cartridge to concentrate and purify samples for further analysis. The structure of the synthesized and the isolated compounds was verified by reverse phase HPLC, HPLC-MS, MALDTOF MS and NMR. Furthermore, effect of allithiamine was investigated on streptozotocin-induced diabetic mice with neuropathy. The results show that neuropathic pain sensation is improved by allithiamine treatment similarly to benfothiamine.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Biológiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Analytical chemistry
Food science
Megjelenés:
Heliyon. - 4 : 12 (2018), p. 1-17. -
További szerzők:
Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia)
Hegedűs Csaba (1983-) (Molekuláris biológus, Cera-Med Kft. Debrecen)
Batta Gyula (1953-) (molekula-szerkezet kutató)
Cziáky Zoltán
Peitl Barna (1972-) (orvos, farmakológus)
Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:
GINOP-2.3.2-15-2016-00042
GINOP
Internet cím:
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
3.
001-es BibID:
BIBFORM105074
035-os BibID:
(cikkazonosító)147916412211317
Első szerző:
Gál Kristóf (orvos)
Cím:
Monitoring and recovery of hyperglycaemia-induced endothelial dysfunction with rheopheresis in diabetic lower extremity ulceration with hyperviscosity / Gál Kristóf, Asbóth Georgina, Vass Melinda, Bíró Attila, Markovich Arnold, Homoki Judit, Fidler Gábor, Paholcsek Melinda, Cziáky Zoltán, Németh Norbert, Remenyik Judit, Soltész Pál
Dátum:
2022
ISSN:
1479-1641 1752-8984
Tárgyszavak:
Orvostudományok
Klinikai orvostudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
diabéteszes láb
Megjelenés:
Diabetes and Vascular Disease Research. - 19 : 6 (2022), p. 1-14. -
További szerzők:
Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Vass Melinda (1986-) (általános orvos)
Biró Attila (1988-) (okleveles biomérnök)
Markovics Arnold (1988-) (molekuláris biológus)
Homoki Judit (1978-) (biológus)
Fidler Gábor (1987-) (molekuláris biológus, genetikus)
Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Cziáky Zoltán
Németh Norbert (1975-) (kutatóorvos)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Soltész Pál (1961-) (belgyógyász, kardiológus)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
4.
001-es BibID:
BIBFORM076719
035-os BibID:
(cikkazonosító)3278 (WoS)000454523000228 (Scopus)85058727337
Első szerző:
Kun-Nemes Andrea (okleveles élelmiszermérnök)
Cím:
Determination of Flavonoid and Proanthocyanidin Profile of Hungarian Sour Cherry / Nemes Andrea, Szőllősi Erzsébet, Stündl László, Biró Attila, Homoki Judit, Szarvas Mária, Balogh Péter, Cziáky Zoltán, Remenyik Judit
Dátum:
2018
ISSN:
1420-3049
Megjegyzések:
Hungarian sour cherries (SC) are excellent source of anthocyanin (concentrations (100?300 mg in 100 g fresh fruit) and melatonin (0.15 mg in 100 g fresh fruit), but other flavonoid derivatives also can be isolated by aqueous alcoholic extraction. We have developed a new process for extracting non-extractable procyanidines bound to the membrane, proteins, and fibers. These compounds were seperated with UHPLC-MS methods, and the structure of individual components were identified on the basis of their mass fragmentation spectra. The antioxidant capacity of soluble and non-soluble antioxidants were measured with ferric reducing antioxidant power (FRAP), 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical scavenging activity (DPPH), trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) assays, and compared to the new measurement methods of water-soluble antioxidant capacity (ACW), lipid-soluble antioxidant capacity (ACL). Furthermore, total phenolic content (TPC) and total procyanidin content (PAC) were determinated. As a result of our investigation, we found that the solvent combination, where in the first step is water?ethanol (1:1), then 100% ethanol were suitable for the extraction of the extractable antioxidants. However, the chemiluminescence method that is based on the elimination of the superoxide radical is more accurate than other colorimetric methods which measure antioxidant capacity.
Tárgyszavak:
Orvostudományok
Gyógyszerészeti tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
sour cherry
anthocyanins
extractable polyphenols
non-extractable polyphenols
Megjelenés:
Molecules. - 23 : 12 (2018), p. 1-20. -
További szerzők:
Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus)
Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Biró Attila (1988-) (okleveles biomérnök)
Homoki Judit (1978-) (biológus)
Szarvas Mária Magdolna (1989-) (élelmiszeripari mérnök)
Balogh Péter (1970-) (agrármérnök)
Cziáky Zoltán
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:
GINOP-2.3.2-15-2016-00042
GINOP
20428-3/2018/FEKUTSTRAT
Egyéb
Internet cím:
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.