CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM093205
Első szerző:Nagy Vivien (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök; élelmiszermérnök)
Cím:Using brewer's spent grain as a byproduct of the brewing industry in the bakery industry / Nagy Vivien, Diósi Gerda
Dátum:2021
Megjelenés:Utánközlés / nyelvi változat
ISSN:2676-8704 0422-9576
Megjegyzések:The utilization of food industry byproducts is one of today's important environmental and economic tasks. Byproducts that form during food production are typically used for feed purposes, but in many cases these materials can also be used in the production of human foods. The brewer's spent grain left behind after brewing beer is a byproduct with favorable nutrition parameters, with low sugar and high fiber and protein contents. The main objective of our experiments was the reintroduction of brewer's spent grain into the food industry, with a focus on innovation and sustainable development, by utilizing it in commercially available bakery products (salty medallions / wafers) formulated and regulated in the Hungarian Food Codex. Brewer's spent grain consists of vegetable proteins and fibers (inactive malt), which may improve the compositional characteristics when preparing bakery products. In the course of our research, medallions enriched with brewer's spent grain were prepared, of the beneficial parameters of which its high dietary fiber content should be highlighted, which can contribute to the realization of a health-conscious diet for consumers. A diet rich in dietary fiber, combined with an adequate amount of exercise, can reduce the risk of developing certain diseases (e.g., cancer and cardiovascular diseases).
Nagy Vivien (1994-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök; élelmiszermérnök): A sörtörköly, mint söripari melléktermék sütőiparban történő alkalmazása
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
brewer's spent grain
inactive malt
byproduct
sustainability
fiber
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 67 : 1 (2021), p. 3339-3350. -
További szerzők:Diósi Gerda (1989-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
   Lásd még:
Egyéb kapcsolat (1)
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM093119
035-os BibID:(Scopus)85104696579
Első szerző:Nagy Vivien (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök; élelmiszermérnök)
Cím:A sörtörköly, mint söripari melléktermék sütőiparban történő alkalmazása / Nagy Vivien, Diósi Gerda
Dátum:2021
ISSN:2676-8704 0422-9576
Megjegyzések:Az élelmiszeripari melléktermékek hasznosítása napjaink egyik fontos környezetvédelmi és gazdasági feladata. Az élelmiszeripari termelés során keletkező melléktermékeket jellemzően takarmányozási célokra hasznosítják, de ezek az anyagok számos esetben az emberi élelmiszerek gyártása során is hasznosíthatók lehetnek. A sörgyártás során visszamaradt törköly kedvező beltartalmi paraméterekkel rendelkező, alacsony cukor-, magas rost- és fehérjetartalmú melléktermék. Kísérleteink irányvonala a sörtörköly élelmiszeriparba történő visszavezetése, az innováció és fenntartható fejlődés szem előtt tartásával, a Magyar Élelmiszerkönyvben megfogalmazott és szabályozott, közforgalomban kapható sütőipari (sós tallér/ostya) termékekben való hasznosíthatósága volt. A sörtörköly növényi fehérjékből és rostokból áll (inaktív maláta), amely sütőipari termékek készítésénél az összetételi jellemzők javulását eredményezheti. Kutatásunk során sörtörköllyel dúsított tallérokat készítettünk, amelyek kedvező paraméterei közül kiemelendő a magas élelmirost-tartalom, amely hozzájárulhat a fogyasztók egészségtudatos táplálkozásának megvalósításához. Az élelmirostban gazdag táplálkozás, megfelelő mennyiségű testmozgással kombinálva csökkentheti egyes betegségek (pl. daganatos, szív- és érrendszeri megbetegedések) kialakulásának kockázatát.
Nagy Vivien (1994-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök; élelmiszermérnök): Using brewer's spent grain as a byproduct of the brewing industry in the bakery industry
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
sörtörköly
inaktív maláta
melléktermék
fenntarthatóság
rost
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 67 : 1 (2021), p. 3327-3338. -
További szerzők:Diósi Gerda (1989-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
   Lásd még:
Egyéb kapcsolat (1)
Borító:
Rekordok letöltése1