CCL

Összesen 12 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM105065
035-os BibID:(cikkazonosító)19213 (WOS)000881825800049 (Scopus)85141635385
Első szerző:Bárdos Helga (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Cím:Diet quality as assessed by Healthy Eating Index-2015 among Hungarian Roma living in settlements of Northeast Hungary / Helga Bárdos, Erand Llanaj, Ferenc Vincze, Judit Diószegi, Péter Pikó, Zsigmond Kósa, János Sándor, Róza Ádány
Dátum:2022
ISSN:2045-2322
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Scientific Reports. - 12 (2022), p. 1-11. -
További szerzők:Llanaj, Erand (1988-) (táplálkozási epidemiológus) Vincze Ferenc (1987-) (táplákozástudományi szakember, epidemiológus) Diószegi Judit (1978-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos) Pikó Péter (1987-) (biológus) Kósa Zsigmond (1953-) (orvos) Sándor János (1966-) (orvos-epidemiológus) Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15- 2016-00005
GINOP
TK2016-78
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM087353
035-os BibID:(cikkazonosító)359 (WoS)000562181200001 (Scopus)85090874351
Első szerző:Diószegi Judit (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Cím:Taste and Food Preferences of the Hungarian Roma Population / Judit Diószegi, Péter Pikó, Zsigmond Kósa, János Sándor, Erand Llanaj, Róza Ádány
Dátum:2020
ISSN:2296-2565
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Frontiers in Public Health. - 8 (2020), p. 1-11. -
További szerzők:Pikó Péter (1987-) (biológus) Kósa Zsigmond (1953-) (orvos) Sándor János (1966-) (orvos-epidemiológus) Llanaj, Erand (1988-) (táplálkozási epidemiológus) Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00005
GINOP
TK2016-78
OTKA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM082656
035-os BibID:(cikkazonosító)1272
Első szerző:Diószegi Judit (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Cím:Genetic Background of Taste Perception, Taste Preferences, and Its Nutritional Implications : a Systematic Review / Judit Diószegi, Erand Llanaj, Róza Ádány
Dátum:2019
ISSN:1664-8021
Megjegyzések:Background: The rise in nutrition-related morbidity and mortality requires public health intervention programs targeting nutritional behavior. In addition to socio-economical, socio-cultural, psychological determinants, taste is one of the main factors that influence food choices. Differences in taste perception and sensitivity may be explained by genetic variations, therefore the knowledge of the extent to which genetic factors influence the development of individual taste preferences and eating patterns is important for public policy actions addressing nutritional behaviors. Our aim was to review genetic polymorphisms accounting for variability in taste and food preferences to contribute to an improved understanding of development of taste and food preferences. Methods: The electronic databases PubMed, Scopus, and Web of Science were searched using MeSH in PubMed and free text terms for articles published between January 1, 2000 and April 13, 2018. The search strategy was conducted following the PRISMA statement. The quality of the included studies was assessed by the validated Q-Genie tool. Results: Following the PRISMA flowchart, finally 103 articles were included in the review. Among the reviewed studies, 43 were rated to have good quality, 47 were rated to have moderate quality, and 13 were rated to have low quality. The majority of the studies assessed the association of genetic variants with the bitter taste modality, followed by articles analyzing the impact of polymorphisms on sweet and fat preferences. The number of studies investigating the association between umami, salty, and sour taste qualities and genetic polymorphisms was limited. Conclusions: Our findings suggest that a significant association exists between TAS2R38 variants (rs713598, rs1726866, rs10246939) and bitter and sweet taste preference. Other confirmed results are related to rs1761667 (CD36) and fat taste responsiveness. Otherwise further research is essential to confirm results of studies related to genetic variants and individual taste sensitivity. This knowledge may enhance our understanding of the development of individual taste and related food preferences and food choices that will aid the development of tailored public health strategy to reduce nutrition-related disease and morbidity.
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Frontiers in Genetics. - 10 (2019), p. 1-22. -
További szerzők:Llanaj, Erand (1988-) (táplálkozási epidemiológus) Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00050
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM075002
Első szerző:Diószegi Judit (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Cím:Ízpreferenciák genetikai meghatározottsága / Diószegi Judit, Erand Llanaj, Ádány Róza
Dátum:2018
ISSN:0369-3805
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok konferenciacikk
Megjelenés:Népegészségügy. - 96 : 2 (2018), p. 128-129. -
További szerzők:Llanaj, Erand (1988-) (táplálkozási epidemiológus) Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM109775
Első szerző:Llanaj, Erand (táplálkozási epidemiológus)
Cím:Dietary analysis among Roma raises concerns about health and environmental implications of the state of nutrition in Hungary / Erand Llanaj, Roza Adany
Dátum:2022
ISSN:0369-3805
Megjegyzések:Dietary studies involving Roma are scarce and no data are available on their dietary quality or considerations for healthy and environmentally sustainable diets. Here we provide a comprehensive dietary analysis for Hungarian Roma (HR). Results are based on data obtained from a complex comparative health survey, involving 387 and 410 subjects of HR and Hungarian general (HG) populations, respectively. Multivariate models assessed nutritional status and dietary patterns based on established recommendations defined by the World Health Organization, in the DASH trials and EAT-Lancet commission, as well as dietary quality derived from Dietary Inflammatory Index (DII) among the HR, with HG adults as reference. The influence of ethnicity on healthy and sustainable dietary patterns was assessed. Results showed occasional differences for selected nutrient intakes between groups, with HR's intake being less favorable. Total fat intake, predominantly animal-sourced, exceeded recommendations among HR (36 g, 95% CI: 35?37), similarly to HG group (37 g, 36?38). Sodium intake among HR was significantly low er (5094 mg, 4866?5322) compared to HG (5644 mg, 5352?5936), but significantly greater than recommended in take in both groups. HR had greater estimated body fatness (25.6%), but a lower proportion of metabolically healthy obesity (31.9%), compared to HG (33.7% and 29.6%, respectively). Multivariate models revealed extremely poor compliance to healthy and sustainable dietary patterns in both groups. Currently, HR dietary patterns appear to be relatively unhealthy and unsustainable, rendering their cardiometabolic health vulnerable to diet-related risks. Nevertheless, their dietary quality was not strongly different from that of the general population reference group, which may contribute to Hungarians being one of the most malnourished nations in Europe.
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok idézhető absztrakt
folyóiratcikk
Dietary analysis
Megjelenés:Népegészségügy. - 99 : 2 (2022), p. 226. -
További szerzők:Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM091913
035-os BibID:(cikkazonosító)721 (WoS)000633947300001 (Scopus)85101269700
Első szerző:Llanaj, Erand (táplálkozási epidemiológus)
Cím:Deteriorated Dietary Patterns with Regards to Health and Environmental Sustainability among Hungarian Roma Are Not Differentiated from Those of the General Population / Erand Llanaj, Ferenc Vincze, Zsigmond Kósa, Helga Bárdos, Judit Dioszegi, János Sándor, Róza Ádány
Dátum:2021
ISSN:2072-6643
Megjegyzések:Nutritional epidemiology studies on Roma people are scarce and, to date, their nutrientbased dietary patterns with regards to both healthy and sustainable dietary considerations have never been reported. We report, for the first time, adherence to healthy and sustainable dietary patterns using scoring and regression models, based on recommendations defined by the World Health Organization, in the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) study and the EAT-Lancet report, as well as dietary quality based on Dietary Inflammatory Index (DII) among the Hungarian Roma (HR) population living in North East Hungary, with Hungarian general (HG) adults as reference. Data were obtained from a complex, comparative health survey involving dietary assessment, structured questionnaire-based interview, physical and laboratory examinations on 359 HG and 344 HR subjects in Northeast Hungary. Poisson regressions were fit to models that included DASH, EAT, DII and Healthy Diet Indicator as dependent variables to assess the influence of ethnicity on healthy and sustainable nutrient-based patterns. Adjusted models controlled for all relevant covariates using the residual method indicated poor dietary quality with regards to the selected dietary patterns. These associations were not ethnicity-sensitive, except for DII, where Roma ethnicity was linked to a decrease of DII score (? = ?0.455, 95%CI: ?0.720; ?0.191, p < 0.05). Currently, HR dietary patterns appear to be relatively unhealthy and unsustainable, rendering them vulnerable to elevated risk of ill-health. Nevertheless, their dietary patterns did not strongly differ from HG, which may contribute to Hungarians being one of the most obese and malnourished nations in Europe. Further prospective research on the potential public and environmental health effects of these findings is warranted.
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
nutrition
Roma
Hungary
health
dietary patterns
dietary indicators
sustainability
dietary recall
Megjelenés:Nutrients. - 13 : 721 (2021), p. 1-15. -
További szerzők:Vincze Ferenc (1987-) (táplákozástudományi szakember, epidemiológus) Kósa Zsigmond (1953-) (orvos) Bárdos Helga (1969-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos) Diószegi Judit (1978-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos) Sándor János (1966-) (orvos-epidemiológus) Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00005
Egyéb
Hungarian Academy of Sciences (TK2016-78).
Egyéb
OTKA 135784
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM087945
035-os BibID:(cikkazonosító)2836 (WoS)000580125600001 (Scopus)85090904317
Első szerző:Llanaj, Erand (táplálkozási epidemiológus)
Cím:Dietary Profile and Nutritional Status of the Roma Population Living in Segregated Colonies in Northeast Hungary / Erand Llanaj, Ferenc Vincze, Zsigmond Kósa, János Sándor, Judit Diószegi, Róza Ádány
Dátum:2020
ISSN:2072-6643
Megjegyzések:Nutrition studies among Roma are scarce and to date no quantified dietary data are available. This report provides, for the first time, quantified dietary data and comprehensive anthropometric information for the Hungarian Roma (HR) population, with Hungarian general (HG) adults as reference. Data were obtained from a complex comparative health survey, involving 387 and 410 subjects of HR and HG populations, respectively. Using corporal measurements, body composition indicators were constructed, while daily nutrient intakes were evaluated in comparison with internationally accepted guidelines on nutrient requirements and recommended intakes. Associations between Roma ethnicity and nutrient intakes, as well as odds of achieving dietary recommendations were explored using regression models, adjusted for relevant covariates (i.e., age, gender, education, marital status and perceived financial status). Results showed occasional differences for selected nutrient intakes between the groups, with HR's intake being less favorable. Total fat intake, predominantly animal-sourced, exceeded recommendations among HR (36.1 g, 95% confidence interval (CI): 35.2?37.0) and was not dissimilar to HG group (37.1 g, 95% CI: 36.3?38.0). Sodium intake among HR was significantly lower (5094.4 mg, 95% CI: 4866.0?5322.8) compared to HG (5644.0 mg, 95% CI: 5351.9?5936.0), but significantly greater than recommended intake in both groups. HR had greater estimated body fatness (25.6?35.1%) and higher average body mass index (BMI, 27.7 kg/m2, 95% CI: 26.9?28.4), compared to HG. In addition, HR had lower odds of achieving dietary recommendations (odds ratio (OR) = 0.81, 95% CI: 0.67?0.97, p < 0.05). Findings warrant further research, while highlighting the importance of establishing and integrating Roma nutrition into national surveillance and monitoring systems for key dietary risk factors.
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
nutrition
Roma
Hungary
diet
nutritional status
dietary intake
24-h recall
Megjelenés:Nutrients. - 12 : 9 (2020), p. 1-21. -
További szerzők:Vincze Ferenc (1987-) (táplákozástudományi szakember, epidemiológus) Kósa Zsigmond (1953-) (orvos) Sándor János (1966-) (orvos-epidemiológus) Diószegi Judit (1978-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos) Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00005
Egyéb
Hungarian Academy of Sciences (TK2016-78)
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM085393
035-os BibID:(cikkazonosító)516
Első szerző:Llanaj, Erand (táplálkozási epidemiológus)
Cím:Applicability of Obesity-Related SNPs and their Effect Size Measures Defined on Populations with European Ancestry for Genetic Risk Estimation among Roma / Erand Llanaj, Péter Pikó, Károly Nagy, Gábor Rácz, Sándor János, Zsigmond Kósa, Szilvia Fiatal, Róza Ádány
Dátum:2020
ISSN:2073-4425 2073-4425
Megjegyzések:Investigations on the impact of genetic factors on the development of obesity have been limited regarding the Roma population?the largest and most vulnerable ethnic minority in Europe of Asian origin. Genetic variants identified from genetic association studies are primarily from European populations. With that in mind, we investigated the applicability of data on selected obesity?related single nucleotide polymorphisms (SNPs), obtained from the Hungarian general (HG) population of European origin, on the Hungarian Roma (HR) population. Twenty preselected SNPs in susceptible alleles, known to be significantly associated with obesity?related phenotypes, were used to estimate the effect of these SNPs on body mass index (BMI) and waist circumference (WC) in HG (N = 1783) and HR (N = 1225) populations. Single SNP associations were tested using linear and logistic regression models, adjusted for known covariates. Out of 20 SNPs, four located in FTO (rs1121980, rs1558902, rs9939609, and rs9941349) showed strong association with BMI and WC as continuous variables in both samples. Computations based on Adult Treatment Panel III (ATPIII) and the International Diabetes Federation's (IDF) European and Asian criteria showed rs9941349 in FTO to be associated only with WC among both populations, and two SNPs rs2867125, rs6548238) in TMEM18 associated with WC only in HG population. A substantial difference (both in direction and effect size) was observed only in the case of rs1801282 in PPAR? on WC as a continuous outcome. Findings suggest that genetic risk scores based on counting SNPs with relatively high effect sizes, defined based on populations with European ancestry, can sufficiently allow estimation of genetic susceptibility for Roma. Further studies are needed to clarify the role of SNP(s) with protective effect(s).
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
obesity
single nucleotide polymorphisms
genetic risk score
susceptibility
Roma
Hungary
Megjelenés:Genes. - 11 (2020), p. 1-13. -
További szerzők:Pikó Péter (1987-) (biológus) Nagy Károly Rácz Gábor Sándor János (1966-) (orvos-epidemiológus) Kósa Zsigmond (1953-) (orvos) Fiatal Szilvia (1978-) (epidemiológus, népegészségügyi szakember) Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00005
Egyéb
MTA11010
Egyéb
TK2016-78
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM082082
035-os BibID:(Wos)000506895301005
Első szerző:Llanaj, Erand (táplálkozási epidemiológus)
Cím:Macro- and micro-nutrient intake among Hungarian general and Roma adults / Erand Llanaj, Ferenc Vincze, Zsigmond Kósa, Róza Ádány
Dátum:2019
ISSN:1101-1262
Megjegyzések:Background Few studies have been conducted with reference to dietary intake among adults in Hungary and none among Roma. In this study, we assess dietary intake of both Hungarian general (HG) and Hungarian Roma (HR) adult population and provide an up-to-date preview on highly health-relevant macro- and micro-nutrient intakes and dietary profile of the HG and HR adult population. Methods The study population comprised 797 Hungarian adults (HG: N = 410, response rate=82% and HR: N = 387, response rate=79%), representative in terms of geographic, sex and age distribution with the general population aged 20-64 years, from the 2018 GINOP Complex Health Survey. Energy and selected nutrient intakes were calculated with NutriComp v.3.0, based on a qualitatively validated double 24 hours dietary recall, adopted for the Hungarian population. Results Total daily energy and selected nutrients intake among HG and HR adult subjects are reported. In spite of the presence of diluted underestimation effects, intake of nutrients with high relevance to health (i.e. sugars, sodium, saturated fats, cholesterol, etc.) remains relatively high, while consumption of fibre-rich products and beneficial nutrients appear to be low, particularly among Roma. Considering both health and environmental impact of the diet, animal-based proteins are way over the target value (i.e. 6%E) of the recent EAT-Lancet report. Conclusions Findings provide data on dietary patterns of HG and HR with nutrient-level estimations, highlighting the importance of establishing and integrating Roma nutrition in national surveillance and monitoring systems for key dietary risk factors. Public health strategies to modify current dietary patterns in Hungary are a great opportunity for improving nutrition, health and environmental impact of dietary choices, especially within the current framework of the UN Decade of Action on Nutrition (2016-2025).
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok konferenciacikk
folyóiratcikk
Megjelenés:European Journal Of Public Health. - 29 : Suppl.4 (2019), p. 118. -
További szerzők:Vincze Ferenc (1987-) (táplákozástudományi szakember, epidemiológus) Kósa Zsigmond (1953-) (orvos) Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00005
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM078571
Első szerző:Llanaj, Erand (táplálkozási epidemiológus)
Cím:Micro- and Macro-nutrient intake among Hungarian general and Roma adults / Erand Llanaj, Ferenc Vincze, Zsigmond Kósa, Róza Ádány
Dátum:2019
ISSN:0369-3805
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok idézhető absztrakt
Megjelenés:Népegészségügy. - 97 : 2 (2019), p. 262-263. -
További szerzők:Vincze Ferenc (1987-) (táplákozástudományi szakember, epidemiológus) Kósa Zsigmond (1953-) (orvos) Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00050
GINOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM075508
035-os BibID:(cikkazonosító)e0197874 (WOS)000446632700001 (Scopus)85054725060
Első szerző:Llanaj, Erand (táplálkozási epidemiológus)
Cím:Examining food intake and eating out of home patterns among university students / Erand Llanaj, Róza Ádány, Carl Lachat, Marijke D'Haese
Dátum:2018
ISSN:1932-6203
Megjegyzések:Eating out of home (OH) is increasingly popular in Balkan countries, among them Albania. To date there is only anecdotal evidence regarding nutritional quality of food consumed OH and the contribution to diet. This study assessed intake of foods and drinks consumed OH and at home (AH), as well as their nutritional contribution to the daily diet of university students in Tirana, Albania. Using a single day Automated Multiple Pass Method (AMPM) 24-hour dietary recall, we examined food intake among 289 students aged 18?24 years old, from three major universities in Albania. Contribution of eating OH to total energy intake per day, as well as to daily consumption of macronutrients by eating OH intensity tertiles were assessed. Foods and drinks consumed OH contributed 46.9% [95%CI:41.4?52.8] of total daily energy intake, representing, on average, 1169.1kcal [95%CI:1088.3?1249.9]. Sweets, soft drinks and meat products were more frequently consumed OH, while fruits and vegetables consumption was extremely low. The average quantity of sugars and dietary fats per day was higher AH, 76.9g [95%CI:70.3?83.5] and 173.7g [95%CI:163.2?184.2] respectively, compared to OH, 33.7g [95%CI:30.4?37.0] and 142.0g [95%CI:131.5?152.5] respectively. Dietary composition of AH intake was richer in sugars, total fats and proteins, while OH intake was richer in saturated fats. The overall diet appeared unhealthy, when nutrients were assessed as energy percentage against WHO proposed nutrient standards for sugar and saturated fats. Eating OH, even though was associated with lower fruits and vegetables intake, was not clearly associated with poor diet quality, as AH foods were also characterized by increased saturated fats and sugars intake as energy percentage. This study provides data on the first assessment of current dietary patterns of the studied population and can be used as baseline for designing and conducting future studies and interventions targeting malnutrition in all its forms.
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok kutatási jelentés
folyóiratcikk
Albania
Food intake
Students
Nutrients
Nutrition
Diet
Health
Megjelenés:Plos One. - 13 : 10 (2018), p. 1-14. -
További szerzők:Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos) Lachat, Carl D'Haese, Marijke
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00005
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM110622
035-os BibID:(cikkazonosító)5209 (scopus)85151435418 (wos)000957873700001
Első szerző:Pikó Péter (biológus)
Cím:Genetic Background of Metabolically Healthy and Unhealthy Obesity Phenotypes in Hungarian Adult Sample Population / Piko Peter, Llanaj Erand, Nagy Karoly, Adany Roza
Dátum:2023
ISSN:1422-0067
Megjegyzések:A specific phenotypic variant of obesity is metabolically healthy (MHO), which is characterized by normal blood pressure and lipid and glucose profiles, in contrast to the metabolically unhealthy variant (MUO). The genetic causes underlying the differences between these phenotypes are not yet clear. This study aims to explore the differences between MHO and MUO and the contribution of genetic factors (single nucleotide polymorphisms?SNPs) in 398 Hungarian adults (81 MHO and 317 MUO). For this investigation, an optimized genetic risk score (oGRS) was calculated using 67 SNPs (related to obesity and to lipid and glucose metabolism). Nineteen SNPs were identified whose combined effect was strongly associated with an increased risk of MUO (OR = 1.77, p < 0.001). Four of them (rs10838687 in MADD, rs693 in APOB, rs1111875 in HHEX, and rs2000813 in LIPG) significantly increased the risk of MUO (OR = 1.76, p < 0.001). Genetic risk groups based on oGRS were significantly associated with the risk of developing MUO at a younger age. We have identified a cluster of SNPs that contribute to the development of the metabolically unhealthy phenotype among Hungarian adults suffering from obesity. Our findings emphasize the significance of considering the combined effect(s) of multiple genes and SNPs in ascertaining cardiometabolic risk in obesity in future genetic screening programs.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
optimized genetic risk score
metabolically unhealthy obesity
metabolically healthy obesity
Hungarian population
Lipid metabolism
Glucose metabolism
Megjelenés:International Journal Of Molecular Sciences. - 24 : 6 (2023), p. 1-16. -
További szerzők:Llanaj, Erand (1988-) (táplálkozási epidemiológus) Nagy Károly (1986-) (népegészségügyi felügyelő) Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00005
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1