CCL

Összesen 5 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM108427
Első szerző:Apáti Ferenc (gazdasági agrármérnök)
Cím:Élelmiszer-fogyasztói szokások, trendek várható változása / Apáti Ferenc, Balsa-Budai Nikolett, Fehér András, Kontor Enikő, Szakály Zoltán, Tóth-Kurmai Viktória, Balogh-Vida Viktória, Farkas Noémi Dóra, Kiss Marietta, Mihály-Karnai Laura, Szőllősi László
Dátum:2022
Megjelenés:Debrecen : Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar, 2022
Terjedelem:142 p.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok kutatási jelentés
könyv
További szerzők:Balsa-Budai Nikolett (1993-) (PhD hallgató) Fehér András (1987-) (vidékfejlesztő agrármérnök, online marketing, sportmarketing) Kontor Enikő (1963-) (közgazdász) Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász) Kurmai Viktória (1989-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Balogh-Vida Viktória Farkas Noémi Dóra (1994-) (közgazdász) Kiss Marietta (1981-) (közgazdász) Karnai Laura (1991-) (közgazdász) Szőllősi László (1979-) (gazdasági agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM116041
Első szerző:Balsa-Budai Nikolett (PhD hallgató)
Cím:A vállalati társadalmi felelősségvállalás és kapcsolata az emberierőforrás-menedzsmenttel / Balsa-Budai Nikolett, Kontor Enikő
Dátum:2019
Megjegyzések:A fenntarthatóság előtérbe kerülésével az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kapott a vállalatok esetében a megfelelő CSR-politika kiépítése. Ennek ellenére sem a CSR fogalmi meghatározásában, sem a vállalatoknál betöltött szerepében nincs egységes nézőpont. A CSR kiépítése nagyban függ a vállalat méretétől és profiljától, mégis megfigyelhető, hogy a környezeti szempontok helyett egyre inkább a társadalmi tényezőkre, azon belül is az alkalmazottakhoz kapcsolódó tevékenységekre helyeződik a hangsúly. Ez alapján pedig felmerülhet a kérdés, hogy vajon milyen szerepe van a humánerőforrás-menedzsmentnek a vállalati társadalmi felelősségvállalásban. Jelen tanulmány eredményei alapján a két terület - CSR és HRM - között egyértelmű kapcsolat fedezhető fel, azonban az együttműködésük mértéke vállalatonként eltérő. Jellemzően a HRM szerepe inkább támogató, adminisztratív jellegű, mintsem stratégiai. A megfelelő bevonás hiánya azonban kedvezőtlenül hathat a CSR-tevékenységek vállalatba történő integrálásra.
ISBN:978 963 490 132 7
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok könyvfejezet
könyvrészlet
Megjelenés:Egészségpiaci kutatások : lektorált tanulmánykötet : Fogyasztói vizsgálatok munkacsoport / szerk. Fehér András, Szakály Zoltán. - p. 206-216. -
További szerzők:Kontor Enikő (1963-) (közgazdász)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00003
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM107732
Első szerző:Kontor Enikő (közgazdász)
Cím:Intelligens csomagolási megoldások az egészség- és környezettudatosság jegyében = Intelligent packaging with regard to health- and environmental awareness / Kontor Enikő, Balsa-Budai Nikolett
Dátum:2019
Megjegyzések:Cikkünk a fenntartható élelmiszer-fogyasztás kérdéseit vizsgálja a csomagolással összefüggésben, elsősorban vállalati aspektusból. Napjainkban alapvetően jellemző az élelmiszerek túlfogyasztása, amely számos környezeti terheléssel jár. A kidobott élelmiszerek és csomagolások több milliárd tonnára tehetők globális szinten, így a probléma megoldása egyre sürgetőbbé válik. A csomagolás klasszikus funkciói (a termék védelme, minőségének megóvása, költséghatékonyság) számottevően bővültek. Új trendeknek kell megfelelnie a hosszú eltarthatóság, a nyomonkövethetőség, a környezetbarát anyagok használatának és a kommunikáció biztosításával. Két szempont fontos a fenntartható csomagolások kapcsán: az egészség- és a környezettudatosság. Napjainkban három korszerű csomagolási technológia képes az egészséghez kapcsolódó kritériumok teljesítésére: az aktív, az intelligens és a smart technológia. A környezettudatos csomagolások terén számos innováció megjelent, mint a biológiailag lebomló, ehető, vagy szerves hulladékokból készült csomagolások. Bár ezek az innovációk teljesítenek minden csomagolással szemben támasztott követelményt, lényegesen drágábbak a hagyományos csomagolásoknál, s ezt el kell fogadtatni mind a kereskedőkkel, mind a fogyasztókkal.The present study examines sustainable food consumption in relation to packaging, primarily from corporate aspects. Overconsumption of food has been a typical phenomenon nowadays, which has numerous environmental impacts. Waste from food and packaging amounts to several billion tons on a global scale, thus the solution of the problem is increasingly pressing. The classical functions of packaging (product protection, quality assurance, cost efficiency) have been expanded. Packaging has to meet new trends such as long expiry date, traceability, use of environmentally-friendly materials and communication. Two aspects are of prime importance concerning sustainable packaging: health- and environmental awareness. Nowadays there are three up-to-date packaging technologies capable of complying with healthrelated criteria: active, intelligent and smart technologies. Several innovations have appeared in the field of environmentally-friendly packaging including biodegradable and edible ones or the reuse of organic waste. Although these innovations meet all the requirements for packaging, they are considerably more expensive than conventional ones however they have to be made accepted both by traders and consumers.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
fenntarthatóság
élelmiszer
csomagolás
egészség-és környezettudatosság
Megjelenés:Új Diéta. - 28 : 5 (2019), p. 6-9. -
További szerzők:Balsa-Budai Nikolett (1993-) (PhD hallgató)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00003
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM081700
Első szerző:Kontor Enikő (közgazdász)
Cím:Az élelmiszercímkék szerepe az egészségtudatos táplálkozás megvalósításában : ösztönző és gátló tényezők / Kontor Enikő, Balsa-Budai Nikolett, Papp-Bata Ágnes, Kiss Marietta
Dátum:2019
Megjegyzések:A tanulmány célja feltárni, hogy az élelmiszercímkék milyen szerepet töltenek be az egészségtudatos döntéseket támogató környezet megteremtésében. A szakirodalomból az tűnik ki, hogy a címkéket tanulmányozók demográfiai-gazdasági sajátosságai még nem tisztázottak, de jellemzően a nők és az egészségtudatosak nézik azokat. Annak okai, hogy valaki figyelmen kívül hagyja a csomagolás információit többrétűek lehetnek: a megszokás, a márkahűség, a tájékozottság vagy éppen az ismeret hiánya, a hedonikus élvezetek prioritása, de ide tartoznak a címke értelmezési, olvashatósági problémái, vagy éppen az időhiány. A releváns szakirodalom feldolgozása után egy primer kutatás keretében négy fókuszcsoportos interjú adatait dolgoztuk fel. Az interjúk eredményei visszaigazolták a nemzetközi szakirodalom tapasztalatait. A résztvevők kevesebb mint fele nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen tanulmányozza a címkéket, azon is elsősorban a lejárati időt és a számukra kerülendő összetevőket keresik. A címkehasználat akadályai között elsősorban a bonyolult nyelvezet és desing problémák merültek fel. Tudatos címkehasználatról még nem lehet beszélni, hiszen a fókuszalanyok többször önmaguknak ellentmondóan nyilatkoztak az egyes címkeinformációk fontosságát illetően a beszélgetés folyamán. A tanulmány konklúziója a fókusz és a nemzetközi irodalom eredményei alapján, hogy a címkehasználat előnyeinek a tudatosítása növelné a fogyasztók magabiztosságát. Ugyanakkor nem várható el a címkétől önmagában, hogy a magatartást egészségesebb irányba terelje, inkább az egészségtudatosabb életmódra ösztönző program részeként tölthet be fontos szerepet.
ISBN:978-963-490-132-7
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok könyvfejezet
könyvrészlet
élelmiszercímke
egészségtudatos táplálkozás
Megjelenés:Egészségpiaci kutatások / szerk. Fehér András, Szakály Zoltán. - p. 45-56. -
További szerzők:Balsa-Budai Nikolett (1993-) (PhD hallgató) Papp-Bata Ágnes (1986-) Kiss Marietta (1981-) (közgazdász)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00003
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM089605
035-os BibID:(cikkazonosító)563
Első szerző:Szakály Zoltán (agrár-közgazdász)
Cím:The Effect of an Evaluative Label on Consumer Perception of Cheeses in Hungary / Szakály Zoltán, Soós Mihály, Balsa-Budai Nikolett, Kovács Sándor, Kontor Enikő
Dátum:2020
ISSN:2304-8158
Megjegyzések:Traditional strategies (such as education, economic incentives or prohibitions) targeted at altering dietary habits only influence health-conscious consumers. Less health-conscious consumers are less capable of self-regulatory behavior, therefore they are more likely to be influenced through perception. The present study aimed to examine how external cues such as labeling affect the consumer's perception of foods. The paper includes a case study based on an experiment. In the experiment the same cheese was tested with four different types of labeling (labeled "conventional", "low salt", "low fat" and "low salt and low fat"). It was found that the health halo effect worked in the case of cheese testing. In spite of all the samples being identical, the healthy samples were associated with considerably less sensory pleasure. The use of labels by the producers resulted in exactly the opposite effect to that intended. The experiment confirmed the efficiency of the application of this type of behavior-oriented nudge.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
nudge
evaluative label
health-halo effect
consumer perception
cheese
Megjelenés:Foods. - 9 : 5 (2020), p. 1-21. -
További szerzők:Soós Mihály (1985-) (közgazdász) Balsa-Budai Nikolett (1993-) (PhD hallgató) Kovács Sándor (1978-) (matematika tanár) Kontor Enikő (1963-) (közgazdász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1