CCL

Összesen 15 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM108109
Első szerző:Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Szelénnel dúsított tej előállítása / Juhászné Tóth Réka, Kiss Dóra, Zurbó Zsófia, Csapó János
Dátum:2019
ISBN:978-615-5606-09-0
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLIV. Vándorgyűlése programja és az előadások összefoglalói / szerk. Antal Emese, Biró Lajos, Gelencsér Éva, Lugasi Andrea, Rurik Imre. - p. 22. -
További szerzők:Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Zurbó Zsófia (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök, biomérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP-VEKOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM107504
Első szerző:Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Szelénnel dúsított tejtermékek előállítása / Juhászné Tóth Réka, Kiss Dóra, Nyeste Erika, Csapó János
Dátum:2019
ISBN:978-615-558-642-2
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Tavaszi Szél Konferencia 2019: Nemzetközi Multidiszciplináris Konferencia: Absztraktkötet / szerk. Németh Katalin. - p. 51. -
További szerzők:Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Nyeste Erika Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM107495
Első szerző:Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Production of selenized milk / R. Juhászné Tóth, D. Kiss, J. Csapó
Dátum:2018
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
milk
selenium
functional food
feed
cow
Megjelenés:Scientific researches in food production - 3rd meeting of young researchers from V4 countries - Conference Proceedings / eds. University of Debrecen. - p. 21.
További szerzők:Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM107492
Első szerző:Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Production of selenium enriched cheese / R. Juhászné Tóth, D. Kiss, J. Csapó
Dátum:2018
ISBN:978-606-12-1546-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:9th Central European Congress on Food, Food Science for Well-being : Abstract book / ed. L. Gaceu, M. Mironescu, G. Mohan. - p. 147. -
További szerzők:Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM107491
Első szerző:Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Szelénes tej előállítása / Juhászné Tóth Réka, Kiss Dóra, Csapó János
Dátum:2018
ISBN:978-615-5586-26-2
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Tavaszi szél konferencia 2018 Nemzetközi multidiszciplináris konferencia : Absztraktkötet / szerk. Keresztes Gábor. - p. 63. -
További szerzők:Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM107481
Első szerző:Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:The role of selenium in nutrition and the manufacturing of selenium-enriched milk / R. Juhászné Tóth, D. Kiss, J. Csapó
Dátum:2022
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:The role of selenium has increased after the discovery of the first seleno-enzyme in the human body. Selenium supports growth, the immune system, the reproductive organs, thyroid and muscle function, has an antioxidant effect, and protects against free radicals. The recommended daily intake of selenium for adults is 55 ?g/day, which cannot be covered with food alone in selenium-deficient areas. That is the reason why we chose as our research topic the production of functional food - in this research: milk - in which the selenium level has been elevated naturally. In our work, we supplemented six Holstein-Friesian cattle feeds with a daily 1, 2, 4, and 6 mg/individual organic selenium, and then we measured the selenium content by ICP-MS. With a selenium enrichment of 1 mg/day, a 60% increase in selenium content was achieved, as the selenium content of milk increased from 32.93 ?g/kg to 52.79 ?g/kg. With the 2, 4, and 6 mg supplementation, the milk contained 97.2, 182.69, and 231.31 ?g/kg selenium respectively. The latter is seven times more than the selenium content of the control sample. We have developed a recommendation for the amount of naturally selenized milk that should be consumed for different age groups. In our opinion, milk with increased selenium content could contribute to improving the selenium status of the population.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
functional food
dairy
Se-milk
selenium-enriched yeast feeding
health preservation
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 15 : 1 (2022), p. 84-93. -
További szerzők:Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM087653
Első szerző:Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:A szelén szerepe a táplálkozásban; szelénnel dúsított tej és tejtermékek előállítása / Juhászné Tóth Réka, Kiss Dóra, Zurbó Zsófia, Csapó János
Dátum:2019
ISSN:0025-004X
Megjegyzések:A Föld számos területén, többek között Magyarországon is, a talaj szelénben szegény, ezért a táplálékkal nem tudunk elegendő szelénhez jutni. Felmerült annak a lehetősége, hogy az állati eredetű termékeket is dúsítsák szelénnel. Kutatásukban a szerzők szelenizált élesztővel egészítették ki tejelő tehenek takarmányát (1?2 mg Se/nap) azért, hogy kiderítsék milyen körülmények között állítható elő szelénes tej és tejtermék. Napi 1 mg szelénkiegészítés hatására a tej szeléntartalma a kezdeti 18 ?g/kg szintről csaknem duplájára, 31 ?g/kg-ra emelkedett, 2 mg esetén pedig 53 ?g/kg-ra nőtt. Az ebből előállított tejtermékek szeléntartalmát (gomolya: 58,5; orda, 167,2; félkemény sajt: 200,0; túró: 154,8 ?g/kg) a kontroll tejből előállítottakhoz képest (sorrendben, 66,0; 80,8; 88,6; 57,4 ?g/kg) két és fél, háromszorosára tudták növelni.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Magyar Állatorvosok Lapja. - 141 (2019), p. 625-631. -
További szerzők:Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Zurbó Zsófia (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök, biomérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM083328
Első szerző:Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Szelénnel dúsított tejtermékek előállítása / Juhászné Tóth Réka, Kiss Dóra, Csapó János
Dátum:2020
ISBN:978-615-5586-60-6
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Tavaszi Szél - Spring Wind 2019 / Szerk. Bihari Erika, Molnár Dániel, Szikszai-Németh Ketrin. - 1. köt. p. 48-54. -
További szerzők:Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM108110
Első szerző:Kiss Dóra (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Élelmiszer alapanyagok fehérjetartalmának és aminosav-összetételének meghatározása fotometriás módszerekkel / Kiss Dóra, Juhászné Tóth Réka, Zurbó Zsófia, Csapó János
Dátum:2019
ISBN:978-615-5606-09-0
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLIV. Vándorgyűlése programja és az előadások összefoglalói / szerk. Antal Emese, Biró Lajos, Gelencsér Éva, Lugasi Andrea, Rurik Imre. - p. 24. -
További szerzők:Juhászné Tóth Réka (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Zurbó Zsófia (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök, biomérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM108115
035-os BibID:(Scopus)85098887650
Első szerző:Kiss Dóra (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Élelmiszerek aminosav összetételének meghatározása fotometriás módszerekkel, 1. rész = Determination of amino acid composition of foods by photometric methods, Part 1 : A tirozin, a triptofán és a fenilalanin meghatározása = Determination of tyrosine, tryptophan and phenylalanine / Kiss Dóra, Juhászné Tóth Réka, Zurbó Zsófia, Csapó János
Dátum:2020
ISSN:0422-9576
Megjegyzések:Élelmiszerek aminosav összetételének meghatározására manapság leginkább az ioncserés oszlopkromatográfiát (IEC) ninhidrinnel történő oszlop utáni származékképzéssel, és a nagyhatékonyságú folyadékkromatográfiát (HPLC) oszlop előtti származékképzéssel alkalmazzák. A maga nemében mindkét módszer kiváló akár speciális feladatok megoldására, akár a fehérje összes aminosavainak meghatározására. A módszerek azonban olyan célműszereket (IEC), vagy speciális eszközöket (HPLC) igényelnek, melyek drágák, és működtetésük magasan szakképzett analitikusokat igényel, amit kisebb laboratóriumok, gyártásközi ellenőrzést végző üzemi egységek nem engedhetnek meg maguknak. Az általunk javasolt módszerek, megfelelő mintaelőkészítés után egy olyan UV-VIS spektrofotométerrel megvalósíthatók, amelyek képesek az aromás aminosavak és a színes aminosav származékok mérésére a 200- 800 nm tartományban. Ebben a közleményünkben az összes aminosav ninhidrinnel történő meghatározására, az aromás aminosavak együttes meghatározására, a tirozin és a triptofán együttes mennyiségének mérésére, a tirozin, a triptofán és a fenilalanin külön-külön történő meghatározásra kidolgozott fotometriás módszerekről számolunk be. Ezen módszerek közül a legalkalmasabbakat szeretnénk kvantitatívvá fejleszteni, és alkalmazhatóvá tenni élelmiszervizsgáló laboratóriumok számára. Mivel a triptofán indol csoportja a fehérjék hidrolízisénél alkalmazott 6 mólos sósavas hidrolízis során gyakorlatilag teljesen elbomlik, ebben a közleményben ismertetjük azokat a fehérje hidrolízis módszereket is, amelyek alkalmasak élelmiszerek triptofán tartalmának meghatározására.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Élelmiszervizsgálati közlemények. - 66 : 3 (2020), p. 3105-3116. -
További szerzők:Juhászné Tóth Réka (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Zurbó Zsófia (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök, biomérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP-VEKOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM108118
Első szerző:Kiss Dóra (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Élelmiszerek és takarmányok fehérjetartalmának meghatározása fotometriás módszerekkel / Kiss Dóra, Juhászné Tóth Réka, Csapó János
Dátum:2021
ISBN:978-615-5586-99-6
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:XXIV. Tavaszi Szél Konferencia 2021 : Absztraktkötet / szerk. Molnár Dániel, Molnár Dóra. - p. 80. -
További szerzők:Juhászné Tóth Réka (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP-VEKOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM108119
Első szerző:Kiss Dóra (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Élelmiszerek és takarmányok fehérjetartalmának meghatározása fotometriás módszerekkel / Kiss Dóra, Juhászné Tóth Réka, Csapó János
Dátum:2021
Megjegyzések:A fehérjék a takarmányok és az élelmiszerek egyik legfontosabb és legdrágább makrokomponensei. Az aminosavak a természetben szabadon aránylag kis mennyiségben fordulnak elő, a fehérjékben kötötten azonban kimagasló jelentőségűek az élő szervezetek számára. A heterotróf élőlények legfőbb aminosav-forrása a táplálékokkal bejuttatott fehérjék lebontásából származik. Kiemelkedő szerepük miatt, a fehérjék és az aminosavak mennyiségi és minőségi meghatározása különösen fontos. A kutatásunk témája gyors analitikai módszerek kidolgozása élelmiszerek fehérjetartalmának és a fehérje aminosav-összetételének meghatározására. A téma jelentősége abban áll, hogy a vizsgálatok nem igényelnek drága célműszereket, hanem egy UV-Vis (ultraibolya-látható) tartományban mérő spektrofotométerrel a méréseket meg lehet valósítani. Jelen pillanatban a fehérjetartalmat már több módszerrel tudjuk mérni, és előrehaladott állapotban vannak a fotometriás aminosav analitikai vizsgálatok is. Eddigi vizsgálataink során a búza, a kukorica, a szója és a napraforgó növények magjainak fehérjetartalmát határoztuk meg Kjeldahl-, Biuret-, illetve Nessler-módszerekkel. A legtöbb laboratóriumban a fehérjetartalom meghatározását Kjeldahl-módszerrel végzik, illetve a Kjeldahl-módszeren alapuló automata készülékekkel, ezért a mi esetünkben is ezen vizsgálat eredményei szolgáltak hasonlítási alapként. A másik két általunk használt módszer spektrofotometriás mérésen alapszik, amely alapjában véve gyors és pontos mérést tesz lehetővé. Ezen mérésekhez azonban a minták előkészítése igen hosszadalmas és összetett, ezért használtuk a Kjeldahl-féle roncsolást a minták előkészítésére. Az adatok alapján elmondható, hogy a búza és a kukorica esetében mért eredmények megfelelnek azok átlagos fehérjetartalmának. A szója esetében szinte teljes egyezést mutatnak a termék csomagolásán feltüntetett értékkel, míg a napraforgónál a kapott alacsony fehérjetartalmat az eredményezte, hogy a napraforgót héjastól daráltuk le. Összességében 134 elmondható, hogy vizsgálataink sikerrel zárultak. A két spektrofotometriás módszert a Kjeldahl-módszerhez hasonlítva, megközelítőleg azonos eredményeket kaptunk, a mérési eredmények között a legtöbb esetben nem volt szignifikáns különbség.
ISBN:978-615-81991-1-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
fehérjemeghatározás
spektrofotométer
Kjeldahl módszer
Biuret
Nessler
Megjelenés:XXIV. Tavaszi Szél Konferencia 2021: Tanulmánykötet I. / szerk. Molnár Dániel, Molnár Dóra. - p. 133-143. -
További szerzők:Juhászné Tóth Réka (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP-VEKOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2