CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM096333
035-os BibID:(cikkazonosító)746 (WoS)000700957900001 (Scopus)85115312388
Első szerző:Imre Alexandra (1992-)
Cím:Virulence Factors and in-Host Selection on Phenotypes in Infectious Probiotic Yeast Isolates (Saccharomyces 'boulardii') / Alexandra Imre, Renátó Kovács, Kitti Pázmándi, Dániel Nemes, Ágnes Jakab, Tünde Fekete, Hanna Viktória Rácz, Ilona Dóczi, Ildikó Bácskay, Attila Gácser, Károly Kovács, László Majoros, Zoltán Farkas, István Pócsi, Walter P. Pfliegler
Dátum:2021
ISSN:2309-608X
Megjegyzések:Saccharomyces yeast probiotics (S. 'boulardii') have long been applied in the treatment of several gastrointestinal conditions. Despite their widespread use, they are rare opportunistic path-ogens responsible for a high proportion of Saccharomyces mycosis cases. The potential virulence at-tributes of S. 'boulardii' as well as its interactions with the human immune system have been studied, however, no information is available on how these yeasts may change due to in-host evolution. To fill this gap, we compared the general phenotypic characteristics, cell morphology, virulence factors, epithelial and immunological interactions, and pathogenicity of four probiotic product samples, two mycosis, and eight non-mycosis samples of S. 'boulardii'. We assessed the characteristics related to major steps of yeast infections. Mycosis and non-mycosis isolates both displayed novel characters when compared to the product isolates, but in the case of most virulence factors and in pathogenic-ity, differences were negligible or, surprisingly, the yeasts from products showed elevated levels. No isolates inflicted considerable damage to the epithelial model or bore the hallmarks of immune evasion. Our results show that strains in probiotic products possess characteristics that enable them to act as pathogens upon permissive conditions, and their entry into the bloodstream is not due to active mechanisms but depends on the host. Survival in the host is dependent on yeast phenotypic characteristics which may change in many ways once they start evolving in the host. These facts call attention to the shortcomings of virulence phenotyping in yeast research, and the need for a more thorough assessment of probiotic use.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Saccharomyces boulardii
opportunistic pathogen
microevolution
antimycotic
virulence
Megjelenés:Journal of Fungi. - 7 : 9 (2021), p. 1-29. -
További szerzők:Kovács Renátó László (1987-) (molekuláris biológus) Pázmándi Kitti Linda (1984-) (molekuláris biológus, immunológus) Nemes Dániel (1993-) (gyógyszerész) Jakab Ágnes (1987-) (biológus) Fekete Tünde (1984-) (immunológus, molekuláris biológus, mikrobiológus) Rácz Hanna Viktória (1994-) (biológus) Dóczi Ilona Bácskay Ildikó (1969-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Gácser Attila Kovács Károly Majoros László (1966-) (szakorvos, klinikai mikrobiológus) Farkas Zoltán Pócsi István (1961-) (vegyész) Pfliegler Valter Péter (1986-) (molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:FK-138910
OTKA
TKP2020-IKA-0
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM080015
035-os BibID:(cikkazonosító)126298
Első szerző:Imre Alexandra (1992-)
Cím:A new, rapid multiplex PCR method identifies frequent probiotic origin among clinical Saccharomyces isolates / Imre Alexandra, Rácz Hanna Viktória, Antunovics Zsuzsa, Rádai Zoltán, Kovács Renátó, Lopandic Ksenija, Pócsi István, Pfliegler Walter P.
Dátum:2019
ISSN:0944-5013
Megjegyzések:An increasing number of infections originating from probiotic use are reported worldwide, with the majority of such cases caused by the yeast Saccharomyces 'boulardii', a subtype of S. cerevisiae. Reliably linking infectious cases to probiotic products requires unequivocal genotyping data, however, these techniques are often timeconsuming and difficult to implement in routine diagnostics. This leads to a widespread lack of genetic data regarding the origin of Saccharomyces infections. We propose a quick and reliable PCR-based protocol for the identification of S. 'boulardii' based on a combined analysis of interdelta fingerprinting and microsatellite typing. By applying various typing methods and our proposed method to the clinical yeast collection of a Hungarian hospital we show that probiotic origin is common among clinical Saccharomyces, and that the new multiplex method enables rapid and unequivocal identification of probiotic yeast infections. This method can be applied for the identification of yeast infection sources, helping decisions on probiotic use.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Probiotics
Saccharomyces boulardii
Fungemia
Mycoses
Mycological typing techniques
Megjelenés:Microbiological Research. - 227 (2019), p. 1-7. -
További szerzők:Rácz Hanna Viktória (1994-) (biológus) Antunovics Zsuzsa (1978-) (molekuláris biológus, genetikus) Rádai Zoltán (1991-) (biológus) Kovács Renátó László (1987-) (molekuláris biológus) Lopandic, Ksenija Pócsi István (1961-) (vegyész) Pfliegler Valter Péter (1986-) (molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:ÚNKP-18-3-I-DE-4
Egyéb
AÖU 98öu7
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM117489
Első szerző:Murvai Katalin
Cím:Microbial analysis of hungarian forage samples / Katalin Pappné Murvai, Hanna V. Rácz, Alexandra Imre, Enikő Horváth, Kadmiel Naliel Pereira, Ferenc Peles, Péter Sipos, Béla Béri, Tünde Pusztahelyi, István Pócsi, Valter Péter Pfiegler
Dátum:2023
ISSN:1217-8950 1588-2640
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idézhető absztrakt
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica. - 70 : Supplement-1 (2023), p. 76-77. -
További szerzők:Rácz Hanna Viktória (1994-) (biológus) Imre Alexandra (1992-) (biomérnök, biotechnológus) Horváth Enikő Kadmiel Naliel Pereira Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Pusztahelyi Tünde (1969-) (biológus, angol-magyar szakfordító) Pócsi István (1961-) (vegyész) Pfliegler Valter Péter (1986-) (molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:2018-1.2.1-NKP-2018-00002
Egyéb
FK 138910
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM093483
035-os BibID:(Scopus)85104748956 (WOS)000647236400001
Első szerző:Rácz Hanna Viktória (biológus)
Cím:How to characterize a strain? Clonal heterogeneity in industrial influences both phenotypes and heterogeneity in phenotypes / Hanna Viktória Rácz, Fezan Mukhtar, Alexandra Imre, Zoltán Rádai, Andreas Károly Gombert, Tamás Rátonyi, János Nagy, István Pócsi, Walter P. Pfliegler
Dátum:2021
ISSN:0749-503X
Megjegyzések:Populations of microbes are constantly evolving heterogeneity that selection acts upon, yet heterogeneity is non?trivial to assess methodologically. The necessary practice of isolating single cell colonies and thus, subclone lineages for establishing, transferring, and using a strain results in single?cell bottlenecks with a generally neglected effect on the characteristics of the strain itself. Here, we present evidence that various subclone lineages for industrial yeasts sequenced for recent genomic studies show considerable differences, ranging from loss?of?heterozygosity to aneuploidies. Subsequently, we assessed whether phenotypic heterogeneity is also observable in industrial yeast, by individually testing subclone lineages obtained from products. Phenotyping of industrial yeast samples and their newly isolated subclones showed that single?cell bottlenecks during isolation can indeed considerably influence the observable phenotype. Next, we decoupled fitness distributions on the level of individual cells from clonal interference by plating single cell colonies and quantifying colony area distributions. We describe and apply an approach using statistical modeling to compare the heterogeneity in phenotypes accross samples and subclone lineages. One strain was further used to show how individual subclonal lineages are remarkably different not just in phenotype, but also in the level of heterogeneity in phenotype. With these observations, we call attention to the fact that choosing an initial clonal lineage from an industrial yeast strain may vastly influence downstream performances and observations on karyotype, phenotype, and also on heterogeneity.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
aneuploidy
domestication
Fermented foods and beverages
genomic structural variation
phenotypic variability
Saccharomyces boulardii
Megjelenés:Yeast. - 38 : 8 (2021), p. 453-470. -
További szerzők:Mukhtar, Fezan Imre Alexandra (1992-) (biomérnök, biotechnológus) Rádai Zoltán (1991-) (biológus) Gombert Andreas Károly Rátonyi Tamás (1967-) (agrármérnök) Nagy János (1951-) (agrármérnök, mérnök-tanár) Pócsi István (1961-) (vegyész) Pfliegler Valter Péter (1986-) (molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:GINOP-2.2.1-15-2016-00001
GINOP
NKFIH-1150-6/2019
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1