CCL

Összesen 5 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM107610
035-os BibID:(cikkazonosító)130794 (Scopus)85147458380 (WoS)000964141700001
Első szerző:Simon Fruzsina (vegyész)
Cím:The chlorination of glycine and alpha-alanine at excess HOCl: Kinetics and mechanism / Fruzsina Simon, Mária Szabó , István Fábián
Dátum:2023
ISSN:0304-3894
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Journal Of Hazardous Materials. - 447 (2023), p. 1-9. -
További szerzők:Szabó Mária (1991-) (vegyész) Fábián István (1956-) (vegyész)
Pályázati támogatás:139140
OTKA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM103329
035-os BibID:(WOS)000562983300018 (Scopus)85089709649
Első szerző:Simon Fruzsina (vegyész)
Cím:The chlorination of N-methyl amino acids with hypochlorous acid: kinetics and mechanisms / Fruzsina Simon, Eszter Kiss, Mária Szabó, István Fábián
Dátum:2020
ISSN:0893-228X
Megjegyzések:The formation and decomposition kinetics of N-chloro-N-methyl amino acids were studied to predict the fate and impact of these compounds in water treatment technologies and biological systems. These compounds form in fast second-order reactions between N-methyl amino acids and hypochlorous acid. The comparison of the activation parameters for the reactions of N-methyl substituted and nonsubstituted branched-chain amino acids reveals the transition-state features less organized structure and stronger bonds between the reactants in the reactions with the N-methyl derivatives. This is due to a combined positive inductive effect of the N-methyl group and the alkyl side chain as well as to the steric effects of the substituents. N-Methyl-N-chloro amino acids decompose much faster than the nonsubstituted compounds. The reaction rates do not depend on the pH, and the same final product is formed in the entire pH range. N-Chlorosarcosine is an exception, as it decomposes via competing paths, k(d)(obs) = k(d) + k(d)(OH)[OH-], yielding different final products. This feature is most likely due to the lack of an alkyl substituent on the alpha-carbon atom. Under physiological pH, aldehydes and methylamine form in these reactions, which are not particularly toxic.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Chemical Research In Toxicology. - 33 : 8 (2020), p. 2189-2196. -
További szerzők:Kiss Eszter (1995-) Szabó Mária (1991-) (vegyész) Fábián István (1956-) (vegyész)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00008
GINOP
K-124983
OTKA
ÚNKP-19-3
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM080259
035-os BibID:(WoS)000449127500032 (Scopus)85053465379
Első szerző:Simon Fruzsina (vegyész)
Cím:pH controlled byproduct formation in aqueous decomposition of N-chloro-α-alanine / Simon Fruzsina, Szabó Mária, Fábián István
Dátum:2019
ISSN:0304-3894
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Journal Of Hazardous Materials. - 362 (2019), p. 286-293. -
További szerzők:Szabó Mária (1991-) (vegyész) Fábián István (1956-) (vegyész)
Pályázati támogatás:K124983
OTKA
GINOP-2.3.2-15-2016-00008
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM080583
035-os BibID:(cikkazonosító)120988 (WoS)000501387100068 (Scopus)85071526195
Első szerző:Szabó Mária (vegyész)
Cím:The decomposition of N-chloro amino acids of essential branched-chain amino acids : kinetics and mechanism / Szabó Mária, Bíró Vivien, Simon Fruzsina, Fábián István
Dátum:2020
ISSN:0304-3894
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Journal of Hazardous Materials. - 382 (2020), p. 1-8. -
További szerzők:Bíró Vivien (1994-)c(mikrobiológus) Simon Fruzsina (1994-) (vegyész) Fábián István (1956-) (vegyész)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00008
GINOP
GINOP-2.3.3-15-2016-00004
GINOP
OTKA K124983
OTKA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM080581
035-os BibID:(cikkazonosító)114994 (WoS)000487565000027 (Scopus)85070927994
Első szerző:Szabó Mária (vegyész)
Cím:The formation of N-chloramines with proteinogenic amino acids / Szabó Mária, Simon Fruzsina, Fábián István
Dátum:2019
ISSN:0043-1354
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Water Research. - 165 (2019), p. 1-8. -
További szerzők:Simon Fruzsina (1994-) (vegyész) Fábián István (1956-) (vegyész)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00008
GINOP
GINOP-2.3.3-15-2016-00004
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1