CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM116521
Első szerző:Balogh Gergely
Cím:Green protein revolution: analyzing Hungarian attitudes towards cultured meat / Balogh G., Czine P., Nagy L., Balogh P.
Dátum:2023
Megjegyzések:In order to address the complex interplay of dietary choices, environmental concerns, and public health for both present and future generations, it is crucial to implement sustainable and morally justifiable alternatives to the traditional production and consumption of meat. In recent years, sustainable substitutes for meat, such as plant-based protein sources like tofu, seitan, tempeh, mycoproteins, and even insects, have garnered attention from researchers and the media. Additionally, the development of cultured meat presents another environmentally sustainable option compared to conventional meat production. Our research investigates the willingness of individuals in Hungary to consume a cultured meat burger. Drawing from the theory of planned behavior (TPB), we evaluated attitudes, perceived control over behavior, and social norms through an online survey. Attitudes were defined in this study as overall perspectives toward cultured meat as well as specific viewpoints regarding a cultured meat meat burger. Moreover, we expanded the TPB framework to encompass nutritional-psychological factors such as neophobia related to food (technology), aversion to certain foods, inclination for novel experiences, and values associated with eco-friendly consumption.
ISBN:9788074033049
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Research in pig breeding : International Workshop / Editor: Eva Weisbauerová. - p. 5. -
További szerzők:Czine Péter (1994-) (közgazdász) Nagy Lajos (1964-) (agrármérnök) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM113774
035-os BibID:(Scopus)85167926493
Első szerző:Balogh Gergely
Cím:A magyar e-sport-fogyasztók preferenciáinak vizsgálata / Balogh Gergely, Lengyel Péter, Czine Péter
Dátum:2023
ISSN:0039-0690
Megjegyzések:A survey of the preferences of Hungarian e-sports consumers
A fiatalok körében az e-sport jelenleg az egyik legkedveltebb szabadidős tevékenység, népszerűsége a jövőben várhatóan folyamatosan nőni fog. Kutatásunkban arra kerestük a választ, hogy hazánkban mely jellemzők bizonyulnak a legfontosabbaknak az e-sport-játékok kiválasztásában. Az e-sport-játékkal szembeni fogyasztói preferenciák vizsgálatához egy nemzetközi téren elterjedt, Best-Worst Scalingként (BWS) ismertté vált preferenciaértékelő eljárást, annak is az object esetét alkalmaztuk. A következő hét szempontot vizsgáltuk: a folyamatos hibajavítás lehetősége, a játék elérhető-e PC-n, gyakori balanszváltoztatások vannak benne, ingyenes, átlátható a felhasználói felülete, alacsony a gépigénye és időkorlát van a meccsekben. A primer kutatás során online kérdőíves megkérdezést használtunk, 1088 fő bevonásával. A válaszadók a folyamatos hibajavításokat tartották a legfontosabb szempontnak. A preferenciaheterogenitás vizsgálata érdekében az egyén szintű Best-Worst-értékekkel további statisztikai elemzéseket végeztünk. A végső elemzésben a K-közép-klaszterezési eljárás során kapott három klaszter eredményeit vizsgáltuk. Az első klaszterbe a többi klaszterben lévőkhöz képest nagyobb jövedelmű, az e-sporttal és a kapcsolódó tevékenységekkel sok időt töltő, illetve a gyakori balanszváltoztatásokat fontosnak tartó emberek tartoztak. A második klaszterbe a magas iskolai végzettségű, alacsony jövedelmű, a PC-t, a gépigényt és az ingyenességet preferáló főleg női válaszadók kerültek. A harmadik klaszterbe a legalacsonyabb iskolai végzettségű, inkább magas jövedelmű, az időkorlátot és a felületet előnyben részesítő, nagyrészt férfiakat soroltuk.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
e-sport
preferenciavizsgálat
Best-Worst Scaling (BWS)
K-közép-klaszterelemzés
Megjelenés:Statisztikai Szemle. - 101 : 7 (2023), p. 635-657. -
További szerzők:Lengyel Péter (1976-) (matematika tanár, informatikus, közgazdász) Czine Péter (1994-) (közgazdász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM104517
Első szerző:Balogh Gergely
Cím:The factors influencing consumers' preferences for "lab-grown pork" for Czech and Hungarian consumers / Gergely Balogh, Zoltán Szakály, Péter Czine, Péter Balogh
Dátum:2022
Megjegyzések:Alternative methods of meat production are considered an environmentally friendly and resourceful method as compared to conventional slaughtering of animals. Cultured meat is also known by other names, including but not limited to ♭in-vitro meat' or ♭clean meat', with animal cells employed, grown externally from the donor animal. Consumer acceptance is critical for cultured meat success in the market. Among the consumer attitudes, diversity was also observed among the urban and rural groups. Rural consumers took longer to accept new products and were reported to be more price-conscious as per the surveys. Urban prioritized the quality while rural paid more attention to the price. Consumer trust is the ultimate key factor in overcoming this stumbling block, so educating them about the culturing process can contribute to the chances of cultural meat's commercial success. The aim of our research was to find out the interest of Czech and Hungarian consumers in "lab-grown pork". The analysis will help us to better understand the factors influencing consumers' preferences for "lab-grown pork". For the analysis of consumer preferences, we used an internationally widespread preference assessment procedure known as Best-Worst Scaling, its object case. The following seven aspects were considered to be the most important: meat texture, meat from an indigenous breed (not a hybrid or modern breed), meat appearance, meat smell, health impact compared to conventionally produced meat, meat freshness and meat taste. In our primary market research, we used a quantitative online representative questionnaire survey involving 1600 people (800 people in each country) for Czech and Hungarian consumers. Respondents in both countries ranked freshness of meat and taste of meat as the two most important aspects. The third and fourth most important aspects were the health impact compared to traditionally produced meat and the smell of meat, for which the ranking scores were very close. These were followed, for Czech consumers, by the appearance of the meat and whether the meat was from a native breed (not a hybrid or modern breed). The least important aspect for Czech consumers was the texture of the meat. In contrast, Hungarian consumers rated the next two aspects very closely (meat texture and appearance of meat). Hungarian consumers chose as the last aspect if the meat was from a native breed (non-hybrid or modern breed). Our analysis showed that there is a difference between the preferences of Czech and Hungarian consumers for lab-produced meat from animals with indigenous genetics and that meat texture is more important for Hungarians than for Czech consumers. However, our results suggest that the preferences we investigated may change in the future, as this industry is developing very rapidly and food producers will have to adapt continuously to meet consumer needs.
ISBN:9788074032769
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok előadáskivonat
könyvrészlet
labor meat
pork
traditional
Best Worst Scale
Consumer preferences
Megjelenés:Research in pig breeding : International Workshop / ed. Eva Weisbauerová. - p. 5-6. -
További szerzők:Szakály Zoltán (1965-) (agrár-közgazdász) Czine Péter (1994-) (közgazdász) Balogh Péter (1970-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:KH-18 130443
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM104476
Első szerző:Czine Péter (közgazdász)
Cím:A Best-Worst Scaling preferenciaértékelő eljárás "object" esetének bemutatása / Czine Péter, Balogh Gergely, Horváth Bence Tibor, Huzsvai László
Dátum:2022
ISSN:0039-0690
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Statisztikai Szemle. - 100 : 10 (2022), p. 923-948. -
További szerzők:Balogh Gergely Horváth Bence Tibor Huzsvai László (1961-) (talajerőgazdálkodási szakmérnök, agrármérnök)
Pályázati támogatás:ÚNKP-22-4-II.
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:
Rekordok letöltése1