CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM107013
Első szerző:Astuti, Putri Kusuma (állattenyésztési genetikus)
Cím:Coping with climate change; is white sheep more favorable than black? = Szembenézni az éghajlatváltozással; kedvezőbb a fehér bárány a feketénél? : a review = irodalmi áttekintés / Putri Kusuma Astuti, George Wanjala, Zoltán Bagi, Szilvia Kusza
Dátum:2022
ISSN:0230-1814
Megjegyzések:Climate change and its impact on livestock production are a point of discussion nowadays. The impact of climate change, heat stress mainly, is negatively correlated to livestock production. In sheep, heat stress causes disruptions in the biological and physiological activities inside the body, resulting in hormonal imbalance, lower body growth and production, and reproduction impairment. Furthermore, the stress caused by the thermal condition does not promote animal welfare in the sheep population. Genetic factors determine coat color, and numerous genes have been identified as associated with it, including TRYP, MC1R, MLANA, OCA2, and others. Numerous studies indicate that light coat colors promote adaptation to hot environments owing to their ability to reflect sunlight more effectively than dark coat colors. Regardless, other research found no difference in adaption to a hot environment between light and dark coat colors. In the present work, authors summarized the effect of light and dark coat colors. Az éghajlatváltozás és annak az állattenyésztésre gyakorolt hatása manapság vita tárgyát képezi. A klímaváltozás hatása, elsősorban a hőstressz negatívan hat az állattenyésztésre. A juhokban a hőstressz megzavarja a szervezeten belüli biológiai és élettani tevékenységeket, ami hormonális egyensúlyhiányt, kisebb testnövekedést és termelést, valamint szaporodási zavarokat okoz. Továbbá a termikus állapot okozta stressz hátrányosan hat az állatjólétre is. Genetikai tényezők határozzák meg a gyapjú színét, és számos gént azonosítottak, amelyek kapcsolatba hozhatóak annak kialakulásával, köztük a TRYP, MC1R, MLANA, OCA2 stb. A gyapjúszín kialakulása a bőr epidermiszében található melanociták által termelt kétféle pigmenttől függ. Számos tanulmány kimutatta, hogy a világos szőrszínek elősegítik a meleg környezethez való alkalmazkodást, mivel hatékonyabban verik vissza a napfényt, mint a sötét színek. Ettől függetlenül más kutatások nem találtak különbséget a forró környezethez való alkalmazkodásban a világos és a sötét szőrzet színei között. Sajnos jelenleg nem ismert, hogy a sötét és világos gyapjú miben tér el hőszabályozási mechanizmusaiban a hőstressz hatására. A szerzők jelen tanulmányukban összegezni kívánták a világos és sötét gyapjú hatását.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Állattenyésztés és takarmányozás. - 71 : 4 (2022), p. 270-282. -
További szerzők:Wanjala, George (1984-) (Animal scientist) Bagi Zoltán (1987-) (természetvédelmi mérnök, állatgenetika) Kusza Szilvia (1979-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM111342
Első szerző:Wanjala, George (Animal scientist)
Cím:Livestock breeding for welfare, adaptation and sustainability : an overview of the novel traits and breeding concerns in sheep, dairy, beef and poultry / George Wanjala ; Putri Kusuma Astuti ; Bagi Zoltán ; Strausz Péter ; Kusza Szilvia
Dátum:2023
ISSN:0230-1814
Megjegyzések:The principal goal of an animal breeder is to produce the next generation of progeny that has superior performance than the average of the parent population. Previously, genetic selection for traits to be improved emphasized functional traits of economic value. However, little attention was given to sustainability principles or breeding for sustainability (environmental sustainability, animal welfare, and consumer preferences). Thus, the current concerns on principles of sustainability have necessitated breeders to incorporate novel traits into the breeding program. Most of these novel traits have low heritability, and in some cases, they correlate with traits that compromise with the principle of breeding for sustainability. Therefore, using breeding techniques provides an opportunity for enhanced genetic gain in traits of interest as well as difficult to measure traits.This literature review provides an overview of sustainable animal breeding, strategies, and the current concerns by discussing market trends of livestock products, new considerations and traits for sustainable animal breeding or novel traits, new techniques in animal breeding, and genetic diversity in domestic animals focusing on selected animals including sheep, dairy, beef, and chicken breeding. Understanding animal breeding trends, the potential market structure for animal products, new technologies in animal breeding, and consumer concerns help in developing a sustainable farm animal breeding program to meet an ever-increasing food security demand.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Állattenyésztés és Takarmányozás. - 72 : 1 (2023), p. 1-21. -
További szerzők:Astuti, Putri Kusuma (1994-) (állattenyésztési genetikus) Bagi Zoltán (1987-) (természetvédelmi mérnök, állatgenetika) Strausz Péter (1977-) (történész) Kusza Szilvia (1979-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1