CCL

Összesen 15 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM117589
Első szerző:Huszti Katalin
Cím:Hústermékek összetételének meghatározása Real-time PCR alapú módszerrel / Huszti Katalin, Kóti Krisztina, Pál K., Naár Zoltán, Kiss Attila
Dátum:2008
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:XVI. Élelmiszer Minőségellenőrzési Tudományos Konferencia Konferenciakiadvány / szerk. Molnár Pál, Boross Ferenc. - p. 318. -
További szerzők:Kóti Krisztina Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Naár Zoltán Kiss Attila
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM117337
Első szerző:Huszti Katalin
Cím:High-resolution melting assay for the identification of Fusarium species / Katalin Huszti, Zsuzsanna Koncz, K. Pál, A. Kiss, Z. Naár
Dátum:2009
ISSN:1217-8950 1588-2640
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idézhető absztrakt
folyóiratcikk
Fusarium head blight
HRM
real-time PCR
qPCR
melting curve analysis
Megjelenés:Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica. - 56 : Suppl_1 (2009), p. 38. -
További szerzők:Koncz Zsuzsanna Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Kiss Attila (1971-) (vegyész, angol-magyar szakfordító) Naár Zoltán
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM118854
Első szerző:Kalóczkai Kata
Cím:Analysis of in vitro antimicrobial activity of different Hungarian propolis samples in human intestinal model / Kalóczkai Kata; Pál Károly; Fűtő Péter; Molnár Szabolcs; Naár Zoltán
Dátum:2012
ISBN:978 86 7994 028 5
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
propolis
in vitro digestion model
antimicrobial activity
Megjelenés:Abstract Book of the 6th Central European Congress on Food / ed. J. Levic; V, Nedovic; N. Ilic; V. Tumbas; A. Kalusevic. - p. 146. -
További szerzők:Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Fűtő Péter Molnár Szabolcs (1978-) (élelmiszermérnök) Naár Zoltán
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM118853
Első szerző:Kalóczkai Kata
Cím:In vitro microbiota modulation properties and fermentation profiles of different inulins and resistant starches / Kalóczkai Kata ; Virág Diána ; Pál Károly ; Naár Zoltán
Dátum:2012
ISBN:978 86 7994 028 5
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
inulin
prebiotics
prebiotic index
resistant starch
Megjelenés:Abstract Book of the 6th Central European Congress on Food / ed. J. Levic; V, Nedovic; N. Ilic; V. Tumbas; A. Kalusevic. - p. 60. -
További szerzők:Virág Diána Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Naár Zoltán
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM117338
Első szerző:Koncz Zsuzsanna
Cím:PCR-based identification of Fusarium species of wheat grain origin / Zsuzsanna Koncz, Katalin Huszti, K. Pál, Z. Naár, A. Kiss, Á. Szécsi
Dátum:2009
ISSN:1217-8950 1588-2640
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idézhető absztrakt
folyóiratcikk
Fusarium head blight
species-specific PCR
toxin genes
Megjelenés:Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica. - 56 : Suppl_1 (2009), p. 52. -
További szerzők:Huszti Katalin Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Naár Zoltán Kiss Attila (1971-) (vegyész, angol-magyar szakfordító) Szécsi Árpád
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM118880
Első szerző:Pál Károly (mikrobiológus)
Cím:Development of a novel molecular quantification method for probiotic bacteria, cultivated in prebiotic-containing liquid medium / Pál Károly; Huszti Katalin; Koncz Zsuzsanna; Kiss Attila; Naár Zoltán
Dátum:2009
ISBN:978-80-970168-1-4
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
qPCR
probiotic bacteria
Megjelenés:Proceedings of the International Scientific Conference on Nutraceuticals and Functional Foods - Food and Function 2009. - p. 86. -
További szerzők:Huszti Katalin Koncz Zsuzsanna Kiss Attila Naár Zoltán
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM117339
Első szerző:Pál Károly (mikrobiológus)
Cím:Quantification of probiotic bacteria, cultivated in prebiotic-containing liquid medium, by molecular method / K. Pál, Katalin Huszti, Z. Naár
Dátum:2009
ISSN:1217-8950 1588-2640
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idézhető absztrakt
folyóiratcikk
Bifidobacterium bifidum
Enterococcus faecium
Lactobacillus acidophilus
Escherichia coli
prebiotics
PCR
Megjelenés:Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica. - 56 : Suppl_1 (2009), p. 78. -
További szerzők:Huszti Katalin Naár Zoltán
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM117332
035-os BibID:(WoS)000304866900017 (Scopus)84861986820
Első szerző:Pál Károly (mikrobiológus)
Cím:Comparison and evaluation of molecular methods used for identification and discrimination of lactic acid bacteria / Károly Pál, Orsolya Szén, Attila Kiss, Zoltán Naár
Dátum:2012
ISSN:0022-5142
Megjegyzések:Background: Lactobacillus and Bifidobacterium strains are present in a great variety of habitats, including fermented products, probiotic concoctions and the human colon. Some species are so closely related that it is difficult to distinguish them by microbiological techniques. Nevertheless, discrimination of isolates is an important issue in respect of application, and molecular methods such as restriction fragment length polymorphism (RFLP), random amplification of polymorphic DNA (RAPD) or species-specific polymerase chain reaction (PCR) might help in resolving this problem. In this study, PCR, RFLP and sequencing were applied to identify lactobacilli and bifidobacteria originating from various sources and the DSMZ strain collection. Results: The microbiological composition of foods was analysed by molecular methods. Using species-specific PCR primers, three restriction enzymes (AluI, HhaI and RsaI) and sequencing, three Bifidobacterium and six Lactobacillus reference strains could be distinguished and four additional lactobacilli of food origin were identified. Conclusion: A combination of three molecular methods resulted in successful discrimination of nine reference strains and four isolates of food origin. Since these methods are not always accurate owing to their high genetic homogeneity, it is advisable to use more than one method for the identification of L. casei and closely related species.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
16S rDNA
ARDRA
RAPD
sequencing
lactic acid bacteria
bifidobacteria
Megjelenés:Journal of the Science of Food and Agriculture. - 92 : 9 (2012), p. 1931-1936. -
További szerzők:Szén Orsolya Kiss Attila (1971-) (vegyész, angol-magyar szakfordító) Naár Zoltán
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM108312
035-os BibID:(Wos)000342216000018 (Scopus)84908223621
Első szerző:Pálné Szén Orsolya
Cím:Evaluation of high-resolution melting and other molecular methods in discrimination of isolates / O. Palne Szen, A. Kiss, Z. Naar, K. Pal
Dátum:2014
ISSN:1364-5072
Megjegyzések:Aims: Fermented and probiotic products are mainly based on the activity of diverse Lactobacillus species. Distinguishing of these species, especially the closely related ones might be problematic. Our aim was to compare and evaluate molecular methods that have the potential of discrimination and might serve as alternatives of traditional microbiological techniques. Methods and Results: In our experiments, PCR methods using general and species-specific bacterial primers, RFLP, sequencing and HRM assays were tested and their efficiency compared. A new universal primer pair was designed for amplification of short fragments of the 16S rDNA of six Lactobacillus, a Lactococcus and a Streptococcus species; furthermore, successful HRM analysis was performed on them that resulted in the separation of each species, including the almost indistinguishable Lact. paracasei ssp. paracasei and Lact. paracasei ssp. tolerans subspecies. Conclusions: The results showed that HRM might be a useful, time- and cost- saving one-step tool for preliminary classification of isolates, although the use of additional techniques, like species-specific PCR, analysis of RFLP patterns and sequencing, might be necessary for confirmation of the results. Significance and Impact of the Study: The newly developed HRM primers offer a quick and efficient tool for discrimination of lactobacilli, including very closely related Lactobacillus subspecies.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Journal Of Applied Microbiology. - 117 : 4 (2014), p. 1113-1121. -
További szerzők:Kiss Attila Naár Zoltán Pál Károly (1978-) (mikrobiológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM119473
Első szerző:Szarvas József
Cím:Tracking of bacterial proliferation dynamics by classical cultivation and real-time PCR methods / József Szarvas ; Ákos Tóth ; Zoltán Naár ; Károly Pál ; Zsuzsanna Fejes ; Attila Kiss
Dátum:2009
ISBN:9788799303342
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
prebiotics
probiotics
qPCR
Megjelenés:EuroFoodChem XV : Food for the Future : The contribution of Chemistry to Improvement of Food Quality : Book of Abstracts. - p. 141. -
További szerzők:Tóth Ákos Naár Zoltán Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Fejes Zsuzsa Kiss Attila
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM118849
Első szerző:Szarvas József
Cím:Tracing of the growth of probiotic bacterial strains on prebiotic sources / Szarvas József; Pál Károly; Naár Zoltán; Tóth Ákos; Fejes Zsuzsa; Kiss Attila
Dátum:2009
ISBN:978-963-503-397-3
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Bifidobacterium
Lactobacillus
plant extract
probiotics
prebiotics
real-time PCR
Megjelenés:Lippay János - Ormos Imre - Vas Károly Tudományos Ülésszak : Összefoglalók : Élelmiszertudományi Kar. - p. 175. -
További szerzők:Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Naár Zoltán Tóth Ákos Fejes Zsuzsa Kiss Attila
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM118848
Első szerző:Szarvas József
Cím:Probiotikus baktériumtörzsek prebiotikum forrásokon mutatott növekedésének nyomonkövetése / Szarvas József; Pál Károly; Naár Zoltán; Tóth Ákos; Fejes Zsuzsa; Kiss Attila
Dátum:2009
ISBN:978-963-503-397-3
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Bifidobacterium
Lactobacillus
növényi kivonat
probiotikum
prebiotikum
real-time PCR
Megjelenés:Lippay János - Ormos Imre - Vas Károly Tudományos Ülésszak : Összefoglalók : Élelmiszertudományi Kar. - p. 174. -
További szerzők:Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Naár Zoltán Tóth Ákos Fejes Zsuzsa Kiss Attila
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2