CCL

Összesen 8 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM117589
Első szerző:Huszti Katalin
Cím:Hústermékek összetételének meghatározása Real-time PCR alapú módszerrel / Huszti Katalin, Kóti Krisztina, Pál K., Naár Zoltán, Kiss Attila
Dátum:2008
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:XVI. Élelmiszer Minőségellenőrzési Tudományos Konferencia Konferenciakiadvány / szerk. Molnár Pál, Boross Ferenc. - p. 318. -
További szerzők:Kóti Krisztina Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Naár Zoltán Kiss Attila
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM118880
Első szerző:Pál Károly (mikrobiológus)
Cím:Development of a novel molecular quantification method for probiotic bacteria, cultivated in prebiotic-containing liquid medium / Pál Károly; Huszti Katalin; Koncz Zsuzsanna; Kiss Attila; Naár Zoltán
Dátum:2009
ISBN:978-80-970168-1-4
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
qPCR
probiotic bacteria
Megjelenés:Proceedings of the International Scientific Conference on Nutraceuticals and Functional Foods - Food and Function 2009. - p. 86. -
További szerzők:Huszti Katalin Koncz Zsuzsanna Kiss Attila Naár Zoltán
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM108312
035-os BibID:(Wos)000342216000018 (Scopus)84908223621
Első szerző:Pálné Szén Orsolya
Cím:Evaluation of high-resolution melting and other molecular methods in discrimination of isolates / O. Palne Szen, A. Kiss, Z. Naar, K. Pal
Dátum:2014
ISSN:1364-5072
Megjegyzések:Aims: Fermented and probiotic products are mainly based on the activity of diverse Lactobacillus species. Distinguishing of these species, especially the closely related ones might be problematic. Our aim was to compare and evaluate molecular methods that have the potential of discrimination and might serve as alternatives of traditional microbiological techniques. Methods and Results: In our experiments, PCR methods using general and species-specific bacterial primers, RFLP, sequencing and HRM assays were tested and their efficiency compared. A new universal primer pair was designed for amplification of short fragments of the 16S rDNA of six Lactobacillus, a Lactococcus and a Streptococcus species; furthermore, successful HRM analysis was performed on them that resulted in the separation of each species, including the almost indistinguishable Lact. paracasei ssp. paracasei and Lact. paracasei ssp. tolerans subspecies. Conclusions: The results showed that HRM might be a useful, time- and cost- saving one-step tool for preliminary classification of isolates, although the use of additional techniques, like species-specific PCR, analysis of RFLP patterns and sequencing, might be necessary for confirmation of the results. Significance and Impact of the Study: The newly developed HRM primers offer a quick and efficient tool for discrimination of lactobacilli, including very closely related Lactobacillus subspecies.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Journal Of Applied Microbiology. - 117 : 4 (2014), p. 1113-1121. -
További szerzők:Kiss Attila Naár Zoltán Pál Károly (1978-) (mikrobiológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM119473
Első szerző:Szarvas József
Cím:Tracking of bacterial proliferation dynamics by classical cultivation and real-time PCR methods / József Szarvas ; Ákos Tóth ; Zoltán Naár ; Károly Pál ; Zsuzsanna Fejes ; Attila Kiss
Dátum:2009
ISBN:9788799303342
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
prebiotics
probiotics
qPCR
Megjelenés:EuroFoodChem XV : Food for the Future : The contribution of Chemistry to Improvement of Food Quality : Book of Abstracts. - p. 141. -
További szerzők:Tóth Ákos Naár Zoltán Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Fejes Zsuzsa Kiss Attila
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM118849
Első szerző:Szarvas József
Cím:Tracing of the growth of probiotic bacterial strains on prebiotic sources / Szarvas József; Pál Károly; Naár Zoltán; Tóth Ákos; Fejes Zsuzsa; Kiss Attila
Dátum:2009
ISBN:978-963-503-397-3
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Bifidobacterium
Lactobacillus
plant extract
probiotics
prebiotics
real-time PCR
Megjelenés:Lippay János - Ormos Imre - Vas Károly Tudományos Ülésszak : Összefoglalók : Élelmiszertudományi Kar. - p. 175. -
További szerzők:Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Naár Zoltán Tóth Ákos Fejes Zsuzsa Kiss Attila
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM118848
Első szerző:Szarvas József
Cím:Probiotikus baktériumtörzsek prebiotikum forrásokon mutatott növekedésének nyomonkövetése / Szarvas József; Pál Károly; Naár Zoltán; Tóth Ákos; Fejes Zsuzsa; Kiss Attila
Dátum:2009
ISBN:978-963-503-397-3
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Bifidobacterium
Lactobacillus
növényi kivonat
probiotikum
prebiotikum
real-time PCR
Megjelenés:Lippay János - Ormos Imre - Vas Károly Tudományos Ülésszak : Összefoglalók : Élelmiszertudományi Kar. - p. 174. -
További szerzők:Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Naár Zoltán Tóth Ákos Fejes Zsuzsa Kiss Attila
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM118847
Első szerző:Szarvas József
Cím:Investigation of the effect of prebiotic containing foods on bacteria in digestion model / Szarvas József; Pál Károly; Szén Orsolya; Naár Zoltán; Kiss Attila
Dátum:2009
ISBN:978-963-503-397-3
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Bifidobacterium
digestion model
Lactobacillus
prebiotics
probiotics
Megjelenés:Lippay János - Ormos Imre - Vas Károly Tudományos Ülésszak : Összefoglalók : Élelmiszertudományi Kar. - p. 173. -
További szerzők:Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Szén Orsolya Naár Zoltán Kiss Attila
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM118846
Első szerző:Szarvas József
Cím:Prebiotikum tartalmú élelmiszerek baktériumokra kifejtett hatásának vizsgálata emésztési modellben / Szarvas József; Pál Károly; Szén Orsolya; Naár Zoltán; Kiss Attila
Dátum:2009
ISBN:978-963-503-397-3
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Bifidobacterium
emésztési modell
Lactobacillus
prebiotikum
probiotikum
Megjelenés:Lippay János - Ormos Imre - Vas Károly Tudományos Ülésszak : Összefoglalók : Élelmiszertudományi Kar. - p. 172. -
További szerzők:Pál Károly (1978-) (mikrobiológus) Szén Orsolya Naár Zoltán Kiss Attila
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1