Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 2 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM100997
Első szerző:
Badgar, Khandsuren (állattenyésztés)
Cím:
The production methods of selenium nanoparticles / B. Khandsuren, J. Prokisch
Dátum:
2021
ISSN:
1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:
In recent years, the application of selenium nanoparticles has been increasing in medicine, agriculture, engineering, and food science. Therefore, researchers are converting inorganic selenium sources into nano form by various methods. Particularly both probiotics and pathogenic bacterial strains have the ability to synthesize selenium nanoparticles under aerobic and anaerobic conditions. Amazingly, dose-dependent selenium nanoparticles have antibacterial activity against their own pathogenic producer, even when added externally. Also, plant extracts and conventional chemical reducing agents continue to make a signifi cant contribution to the production of selenium nanoparticles in an economic, eco-friendly, simple, and rapid way. Biological and chemical methods are suitable for the biological applications of selenium nanoparticles such as functional food or nutritional supplements and nanomedicine.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Állattenyésztési tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 14 : 1 (2021), p. 14-43. -
További szerzők:
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM099340
035-os BibID:
(WoS)000649555900015 (Scopus)85113750548
Első szerző:
Badgar, Khandsuren (állattenyésztés)
Cím:
Preparation of red and grey elemental selenium for food fortification / B. Khandsuren, J. Prokisch
Dátum:
2021
ISSN:
0139-3006 1588-2535
Megjegyzések:
In recent years, the importance of nanomaterials in food science, medicine, etc. has been increasing quickly. Herein, organic and inorganic red selenium nanoparticles synthesised by the reduction of sodium selenite with chemical and biological reducing agents. Grey hexagonal form in aqueous and powder was assembled at a high temperature of 85 ?C for 10 min. Also, selenium enriched yogurt powder was made that contained about 2,000 mg kg?1 selenium, 93.8% of which is in nano form with a size of 50?500 nm. The synthesised nanoparticles were characterised by Dynamic Light Scattering Particle Size Analyzer (DLS), X-ray Diffraction Analysis (XRD), Scanning Electron Microscope (SEM) and Transmission Electron Microscope (TEM). The prepared SeNPs could be promising additive for a wide range of applications.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Állattenyésztési tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Acta Alimentaria. - 50 : 2 (2021), p. 289-298. -
További szerzők:
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.