CCL

Összesen 11 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM100998
Első szerző:Badgar, Khandsuren (állattenyésztés)
Cím:Nanofibers for Sustainable Agriculture: A Short Communication / Khandsuren Badgar, Joe Prokisch, Hassan El-Ramady
Dátum:2021
ISSN:2357-0369
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Egyptian Journal of Soil Science. - 61 : 3 (2021), p. 373-380. -
További szerzők:Prokisch József (1966-) (vegyész) El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM100996
035-os BibID:(cikkazonosító)464 (Scopus)85122103496 (WOS)000752297200001
Első szerző:Badgar, Khandsuren (állattenyésztés)
Cím:Sustainable Applications of Nanofibers in Agriculture and Water Treatment : a Review / Khandsuren Badgar, Neama Abdalla, Hassan El-Ramady, József Prokisch
Dátum:2022
ISSN:2071-1050
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Sustainability. - 14 : 1 (2022), p. 1-17. -
További szerzők:Abdalla, Neama El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM102823
035-os BibID:(cikkazonosító)8329 (WOS)000832158400001 (Scopus)85135068440
Első szerző:El-Ramady, Hassan (agrármérnök)
Cím:Plant Nutrition for Human Health: A Pictorial Review on Plant Bioactive Compounds for Sustainable Agriculture / Hassan El-Ramady, Peter Hajdú, Gréta Törős, Khandsuren Badgar, Xhensila Llanaj, Attila Kiss, Neama Abdalla, Alaa El-Dein Omara, Tamer Elsakhawy, Heba Elbasiouny, Fathy Elbehiry, Megahed Amer, Mohammed E. El-Mahrouk, József Prokisch
Dátum:2022
ISSN:2071-1050
Megjegyzések:Is there any relationship between plant nutrition and human health? The overall response to this question is very positive, and a strong relationship between the nutrition of plants and humans has been reported in the literature. The nutritional status of edible plants consumed by humans can have a negative or positive impact on human health. This review was designed to assess the importance of plant bioactive compounds for human health under the umbrella of sustainable agriculture. With respect to the first research question, it was found that plant bioactives (e.g., alkaloids, carotenoids, flavonoids, phenolics, and terpenoids) have a crucial role in human health due to their therapeutic benefits, and their potentiality depends on several factors, including botanical, environmental, and clinical attributes. Plant bioactives could be produced using plant tissue culture tools (as a kind of agro-biotechnological method), especially in cases of underexploited or endangered plants. Bioactive production of plants depends on many factors, especially climate change (heat stress, drought, UV radiation, ozone, and elevated CO2), environmental pollution, and problematic soils (degraded, saline/alkaline, waterlogged, etc.). Under the previously mentioned stresses, in reviewing the literature, a positive or negative association was found depending on the kinds of stress or bioactives and their attributes. The observed correlation between plant bioactives and stress (or growth factors) might explain the importance of these bioactives for human health. Their accumulation in stressed plants can increase their tolerance to stress and their therapeutic roles. The results of this study are in keeping with previous observational studies, which confirmed that the human nutrition might start from edible plants and their bioactive contents, which are consumed by humans. This review is the first report that analyzes this previously observed relationship using pictorial presentation.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
climate change
salinity
drought
biofortified crop
nutrients
degraded soil
plant secondary metabolites
elevated CO2
Megjelenés:Sustainability. - 14 : 14 (2022), p. 1-43. -
További szerzők:Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember) Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Badgar, Khandsuren (1987-) (állattenyésztés) Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kiss Attila (1971-) (vegyész, angol-magyar szakfordító) Abdalla, Neama Omara, Alaa El-Dein Elsakhawy, Tamer Elbasiouny, Heba Elbehiry, Fathy Amer, Megahed M. Elmahrouk, Mohammed Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM102337
035-os BibID:(cikkazonosító)7104 (Scopus)85132700393 (WOS)000816815700001
Első szerző:El-Ramady, Hassan (agrármérnök)
Cím:A Comparative Photographic Review on Higher Plants and Macro-Fungi : a Soil Restoration for Sustainable Production of Food and Energy / Hassan El-Ramady, Gréta Törős, Khandsuren Badgar, Xhensila Llanaj, Péter Hajdú, Mohammed E. El-Mahrouk, Neama Abdalla, József Prokisch
Dátum:2022
ISSN:2071-1050
Megjegyzések:The Kingdom of Plantae is considered the main source of human food, and includes several edible and medicinal plants, whereas mushrooms belong to the Kingdom of fungi. There are a lot of similar characteristics between mushrooms and higher plants, but there are also many differences among them, especially from the human health point of view. The absences of both chlorophyll content and the ability to form their own food are the main differences between mushrooms and higher plants. The main similar attributes found in both mushrooms and higher plants are represented in their nutritional and medicinal activities. The findings of this review have a number of practical implications. A lot of applications in different fields could be found also for both mushrooms and higher plants, especially in the bioenergy, biorefinery, soil restoration, and pharmaceutical fields, but this study is the first report on a comparative photographic review between them. An implication of the most important findings in this review is that both mushrooms and plants should be taken into account when integrated food and energy are needed. These findings will be of broad use to the scientific and biomedical communities. Further investigation and experimentation into the integration and production of food crops and mushrooms are strongly recommended under different environmental conditions, particularly climate change.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Sustainability. - 14 : 12 (2022), p. 1-34. -
További szerzők:Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Badgar, Khandsuren (1987-) (állattenyésztés) Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember) Elmahrouk, Mohammed Abdalla, Neama Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Szerző által megadott URL
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM101494
035-os BibID:(cikkazonosító)4941 (Scopus)85129177381 (WOS)000795328100001
Első szerző:El-Ramady, Hassan (agrármérnök)
Cím:Edible Mushrooms for Sustainable and Healthy Human Food : nutritional and Medicinal Attributes / Hassan El-Ramady, Neama Abdalla, Khandsuren Badgar, Xhensila Llanaj, Gréta Töros, Peter Hajdú, Yahya Eid, József Prokisch
Dátum:2022
ISSN:2071-1050
Megjegyzések:Global food production faces many challenges, including climate change, a water crisis, land degradation, and desertification. These challenges require research into non-traditional sources of human foods. Edible mushrooms are considered an important next-generation healthy food source. Edible mushrooms are rich in proteins, dietary fiber, vitamins, minerals, and other bioactive components (alkaloids, lactones, polysaccharides, polyphenolic compounds, sesquiterpenes, sterols, and terpenoids). Several bioactive ingredients can be extracted from edible mushrooms and incorporated into health-promoting supplements. It has been suggested that several human diseases can be treated with extracts from edible mushrooms, as these extracts have biological effects including anticancer, antidiabetic, antiviral, antioxidant, hepatoprotective, immune-potentiating, and hypocholesterolemic influences. The current study focuses on sustainable approaches for handling edible mushrooms and their secondary metabolites, including biofortification. Comparisons between edible and poisonous mushrooms, as well as the common species of edible mushrooms and their different bioactive ingredients, are crucial. Nutritional values and the health benefits of edible mushrooms, as well as different biomedical applications, have been also emphasized. Further research is needed to explore the economic sustainability of different medicinal mushroom bioactive compound extracts and their potential applications against emerging diseases such as COVID-19. New approaches such as nano-biofortification are also needed to supply edible mushrooms with essential nutrients and/or to increase their bioactive ingredients.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Sustainability. - 14 : 9 (2022), p. 1-30. -
További szerzők:Abdalla, Neama Badgar, Khandsuren (1987-) (állattenyésztés) Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember) Eid, Yahya Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM101078
035-os BibID:(cikkazonosító)3667 (WOS)000774263200001 (Scopus)85127427485
Első szerző:El-Ramady, Hassan (agrármérnök)
Cím:Green Biotechnology of Oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus L.) : a Sustainable Strategy for Myco-Remediation and Bio-Fermentation / Hassan El-Ramady, Neama Abdalla, Zakaria Fawzy, Khandsuren Badgar, Xhensila Llanaj, Gréta Törős, Peter Hajdú, Yahya Eid, József Prokisch
Dátum:2022
ISSN:2071-1050
Megjegyzések:The field of biotechnology presents us with a great chance to use many organisms, such as mushrooms, to find suitable solutions for issues that include the accumulation of agro-wastes in the environment. The green biotechnology of mushrooms (Pleurotus ostreatus L.) includes the myco-remediation of polluted soil and water as well as bio-fermentation. The circular economy approach could be effectively achieved by using oyster mushrooms (Pleurotus ostreatus L.), of which the substrate of their cultivation is considered as a vital source for producing biofertilizers, animal feeds, bioenergy, and bio-remediators. Spent mushroom substrate is also considered a crucial source for many applications, including the production of enzymes (e.g., manganese peroxidase, laccase, and lignin peroxidase) and bioethanol. The sustainable management of agro-industrial wastes (e.g., plant-based foods, animal-based foods, and non-food industries) could reduce, reuse and recycle using oyster mushrooms. This review aims to focus on the biotechnological applications of the oyster mushroom (P. ostreatus L.) concerning the field of the myco-remediation of pollutants and the bio-fermentation of agro-industrial wastes as a sustainable approach to environmental protection. This study can open new windows onto the green synthesis of metal-nanoparticles, such as nano-silver, nano-TiO2 and nano-ZnO. More investigations are needed concerning the new biotechnological approaches.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Sustainability. - 14 : 6 (2022), p. 1-21. -
További szerzők:Abdalla, Neama Fawzy, Zakaria Badgar, Khandsuren (1987-) (állattenyésztés) Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember) Eid, Yahya Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM101292
035-os BibID:(cikkazonosító)4328 (Scopus)85128458386 (WOS)000780497200001
Első szerző:Elsakhawy, Tamer
Cím:Green Synthesis of Nanoparticles by Mushrooms: A Crucial Dimension for Sustainable Soil Management / Tamer Elsakhawy, Alaa El-Dein Omara, Mohamed Abowaly, Hassan El-Ramady, Khandsuren Badgar, Xhensila Llanaj, Gréta Törős, Peter Hajdú, József Prokisch
Dátum:2022
ISSN:2071-1050
Megjegyzések:Soil is the main component in the agroecosystem besides water, microbial communities, and cultivated plants. Several problems face soil, including soil pollution, erosion, salinization, and degradation on a global level. Many approaches have been applied to overcome these issues, such as phyto-, bio-, and nanoremediation through different soil management tools. Mushrooms can play a vital role in the soil through bio-nanoremediation, especially under the biological synthesis of nanoparticles, which could be used in the bioremediation process. This review focuses on the green synthesis of nanoparticles using mushrooms and the potential of bio-nanoremediation for polluted soils. The distinguished roles of mushrooms of soil improvement are considered a crucial dimension for sustainable soil management, which may include controlling soil erosion, improving soil aggregates, increasing soil organic matter content, enhancing the bioavailability of soil nutrients, and resorting to damaged and/or polluted soils. The field of bio-nanoremediation using mushrooms still requires further investigation, particularly regarding the sustainable management of soils.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Sustainability. - 14 : 7 (2022), p. 1-27. -
További szerzők:Omara, Alaa El-Dein Abowaly, Mohamed El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Badgar, Khandsuren (1987-) (állattenyésztés) Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM115729
035-os BibID:(cikkazonosító)11733
Első szerző:Muthu Arjun (Ph.D. student)
Cím:Microbial-Based Biotechnology: Production and Evaluation of Selenium-Tellurium Nanoalloys / Arjun Muthu, Daniella Sári, Aya Ferroudj, Hassan El-Ramady, Áron Béni, Khandsuren Badgar, József Prokisch
Dátum:2023
ISSN:2076-3417
Megjegyzések:Using seleno-compounds and telluric compounds is a practical approach for developing solutions against drug-resistant bacterial infections and malignancies. It will accelerate the search for novel treatments or adjuvants for existing therapies. Selenium and tellurium nanospheres can be produced by lactic acid bacteria. The bacteria can differentiate the selenium and tellurium when the medium contains both selenite and tellurite. Therefore, our question in this study was the following: are they making alloys from the selenium and tellurium and what will be the composition, color, and shape of the nanoparticles? We used a simple microbial synthesis to produce nanoselenium, nanotellurium, and their alloys from sodium selenite and sodium tellurite using Lactobacillus casei. This bacterium produced red spherical amorphous elemental selenium nanospheres with a diameter of 206 ? 33 nm from selenite and amorphous black nanorods with a length of 176 ? 32 nm and a cross-section of 62 ? 13 nm from tellurite. If the initial medium contains a mixture of selenite and tellurite, the resulting nanoparticles will contain selenium and tellurium in the same ratios in the alloy as in the medium. This proves that Lactobacillus casei cannot distinguish between selenite and tellurite. The shape of the nanoparticles varies from spherical to rod-shaped, depending on the ratio of selenium and tellurium. The color of nanomaterials ranges from red to black, depending on the percentage of selenium and tellurium. These nanomaterials could be good candidates in the pharmaceutical industry due to their antipathogenic and anticarcinogenic properties.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
green synthesis
Lactobacillus casei
nanoalloys
selenium
tellurium
Megjelenés:Applied Sciences-Basel. - 13 : 21 (2023), p.1-14. -
További szerzők:Sári Daniella (1991-) (dietetikus, élelmiszer mérnök, mezőgazdasági mérnök) Ferroudj, Aya El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Béni Áron (1978-) (vegyész) Badgar, Khandsuren (1987-) (állattenyésztés) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:Stipendium Hungaricum Scholarship Program
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM102043
035-os BibID:(cikkazonosító)1391 (WoS)000808689400001 (Scopus)85130856539
Első szerző:Prokisch József (vegyész)
Cím:Functional Yogurt Fortified with Honey Produced by Feeding Bees Natural Plant Extracts for Controlling Human Blood Sugar Level / József Prokisch, Hassan El-Ramady,Lajos Daróczi, Éva Nagy, Khandsuren Badgar, Attila Kiss, Ayaz Mukarram Shaikh, Ibolya Gilányi, Csaba Oláh
Dátum:2022
ISSN:2223-7747
Megjegyzések:The human blood sugar level is important and should be controlled to avoid any damage to nerves and blood vessels which could lead to heart disease and many other problems. Several market-available treatments for diabetes could be used, such as insulin therapy, synthetic drugs, herbal drugs, and transdermal patches, to help control blood sugar. In a double-blind human study, four kinds of honey from bees fed on acacia, sea buckthorn, chlorella alga, and green walnut extracts were used in fortifying yogurt for controlling human blood sugar. The impact of a previously fortified honey was investigated on blood levels and other parameters of healthy individuals in a human study with 60 participants. The participants received 150 mL of yogurt mixed with 30 g of honey every morning for 21 days. Before and after the study period, the basic blood parameters were tested, and the participants filled out standardized self-report questionnaires. Acacia honey was the traditional honey used as a control; the special honey products were produced by the patented technology. The consumption of green walnut honey had a significant effect on the morning blood sugar level, which decreased for every participant in the group (15 people). The average blood sugar level at the beginning in the walnut group was 4.81 mmol L?1, whereas the value after 21 days was 3.73 mmol L?1. The total decrease level of the individuals was about 22.45% (1.08 mmol L?1). Concerning the sea buckthorn and chlorella alga-based honey product groups, there was no significant change in the blood sugar level, which were recorded at 4.91 and 5.28 mmol L?1 before treatment and 5.28 and 5.07 mmol L?1 after, respectively. In the case of the acacia honey group, there was a slight significant decrease as well, it was 4.77 mmol L?1 at the beginning and 4.27 mmol L?1 at the end with a total decrease rate of 10.48%. It could thus be concluded that the active ingredients of green walnut can significantly decrease the blood sugar level in humans. This study, as a first report, is not only a new innovative process to add herbs or healthy active ingredients to honey but also shows how these beneficial ingredients aid the honey in controlling the human blood sugar level.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok kutatási jelentés
folyóiratcikk
Megjelenés:Plants-Basel. - 11 : 11 (2022), p. 1-16. -
További szerzők:El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Daróczi Lajos (1961-) (agrár) Nagy Éva Badgar, Khandsuren (1987-) (állattenyésztés) Kiss Attila (1971-) (vegyész, angol-magyar szakfordító) Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Gilányi Ibolya Oláh Csaba
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM101001
Első szerző:Prokisch József (vegyész)
Cím:Fortification of Functional Foods for Human Health: A Case Study of Honey and Yogurt for Diabetes / Jozsef Prokisch, Khandsuren HRH Badgar, Hassan El-Ramady
Dátum:2021
ISSN:2536-9415 2536-9423
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Environment, Biodiversity and Soil Security. - 5 : 1 (2021), p. 331-340. -
További szerzők:Badgar, Khandsuren (1987-) (állattenyésztés) El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM100994
035-os BibID:(cikkazonosító)3236 (Scopus)85126271044 (WOS)000774310400001
Első szerző:Saffan, Mohamed M.
Cím:Sustainable Production of Tomato Plants (Solanum lycopersicum L.) under Low-Quality Irrigation Water as Affected by Bio-Nanofertilizers of Selenium and Copper / Mohamed M. Saffan, Mohamed A. Koriem, Ahmed El-Henawy, Shimaa El-Mahdy, Hassan El-Ramady, Fathy Elbehiry, Alaa El-Dein Omara, Yousry Bayoumi, Khandsuren Badgar, József Prokisch
Dátum:2022
ISSN:2071-1050
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Sustainability. - 14 : 6 (2022), p. 1-17. -
További szerzők:Koriem, Mohamed A. Elhenawy, Ahmed S. El-Mahdy, Shimaa El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Elbehiry, Fathy Omara, Alaa El-Dein Bayoumi, Yousry Badgar, Khandsuren (1987-) (állattenyésztés) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1