CCL

Összesen 16 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM119642
Első szerző:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (Food Engineer)
Cím:Microelement concentrations in baobab leaves from Sudan: Implications for human nutrition / Ahmed, E.M. A., Mozzon, M., Shaikh, M. A., Elshafia, A. H. M., Kovács, B
Dátum:2024
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:15th Egerton University Biennial International Conference : Programme and book of abstracts / M.K. Charimbu. - p. 90
További szerzők:Mozzon, Massimo Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Elshafia, Ali Hamid Mohammed (1987-) agrármérnök Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM118740
Első szerző:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (Food Engineer)
Cím:Exploring the potential of baobab processed products: a review / Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed, Massimo Mozzon, Ayaz Mukarram Shaikh, Elshafia Ali Hamid Mohammed, Béla Kovács
Dátum:2024
ISBN:978-615-6457-43-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:II. Magyar Agrártudományi Doktoranduszok Szimpóziuma : Absztraktkötet / szerk. Hajdú Péter. - p. 62. -
További szerzők:Mozzon, Massimo Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Elshafia, Ali Hamid Mohammed (1987-) agrármérnök Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM118118
Első szerző:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (Food Engineer)
Cím:Nutritional value assessment of adansonia digitata leaves in sudan. / Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed, Massimo Mozzon, Ayaz Mukarram Shaikh, Béla Kovács
Dátum:2023
Megjegyzések:Adansonia digitata is an African tree that has been known as a unique plant species with high health-promoting substances. The baobab tree (Adansonia digitata) is widely used in Africa for different purposes including, medicinal, food, and fruity beverages. Baobab leaves, seed oil, and fruit pulp are considered as most valuable foodstuff. This study aims to investigate the nutritional value of baobab leaves. The study area has covered six different ecological zones in Sudan and the laboratory work has been done in the laboratory of the Institute of food science, University of Debrecen, and an inductively coupled plasma emission spectrometer (ICP) is used for elemental analysis. The mineral composition of baobab leaves has been examined (and the result shows significant differences among means with the high nutritional value of subjected substance and (p<0.05). The highest and lowest concentration (Mg/100g) of (Ca, Na, Cu, and Fe) were shown in each zone (BRT 30713 and KPT 20920), (KWT 86.54, and BPT, 66.40), (BWT 10.540, and BRT 5.794), (KPT 198.9, and BPT, 117.8) These results showed varied compositions in terms of trees leaves' organ characteristics. Therefore, further studies in the physical and chemical characteristics of raw materials of baobab products are needed to provide essential information for food engineering and unit operations systems and predict the behavior of innovative baobab products.
ISBN:978-625-00-8161-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Adansonia digitate
Baobab
Innovation
Nutritional value
Megjelenés:Proceedings of the 3rd International Conference on Raw Materials to Processed Foods / ed. Serkan Selli, Hasim Kelebek. - p. 154. -
További szerzők:Mozzon, Massimo Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TKP2022-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM117416
Első szerző:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (Food Engineer)
Cím:Dynamics of magnesium concentration in baobab leaves: Site-specific variation in Sudan / Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed, Massimo Mozzon, Ayaz Mukarram Shaikh, Elshafia ALI Hamid Mohammed, Béla Kovács
Dátum:2023
ISBN:978-80-552-2660-6
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Scientific Conference of PhD Students of FAFR, FBFS and FHLE SUA in Nitra with international participation - Proceedings of abstracts on occasion of the Science and Technology Week in the Slovak Republic / ed. Monika Tóthová, Judita Lidiková, Kristína Candráková, Dominik Holly. - p. 64. -
További szerzők:Mozzon, Massimo Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Elshafia, Ali Hamid Mohammed (1987-) agrármérnök Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:a szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM114835
Első szerző:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (Food Engineer)
Cím:Determination of the Levels of Potentially Toxic Elements in Baobab Leaves in Sudan / Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed; Massimo Mozzon; Ayaz Mukarram Shaikh; Béla Kovács
Dátum:2023
ISBN:978-963-490-535-6
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Sustainable and Innovative Solutions in Agriculture and Food Industry (SISAF'23) One Health approach / ed. Szilvia Veres, Mariett Kocsisné Papp. - p. 31. -
További szerzők:Mozzon, Massimo Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM112810
Első szerző:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (Food Engineer)
Cím:Changes in the nutritional composition of baobab (Adansonia digitata L.) leaves as affected by habitat: implications for human dietary needs and health / A.E.M. Ahmed ; M. Mozzon ; A. M. Shaikh ; B. Kovács
Dátum:2023
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Programme and Abstracts : Nordic Natural Products Conference 2023 / eds. Cristina D. Cruz et al. - p. 48
További szerzők:Mozzon, Massimo Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM111425
Első szerző:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (Food Engineer)
Cím:Nutritional and physical aspects of baobab food products: review / Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed, Massimo Mozzon, Ayaz Mukarram Shaikh, Nasradeen A. H. Gadallah, Eljaily Mohamed Ahmed Mohamed, Béla Kovács
Dátum:2022
ISBN:978-963-306-860-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Wellmann International Scientific Conference : Book of Abstracts / ed. Orsolya Kiss. - p. 12. -
További szerzők:Mozzon, Massimo Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Gadallah, Nasradeen A. H. Mohamed, Eljaily Mohamed Ahmed Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM117426
Első szerző:Elshafia, Ali Hamid Mohammed agrármérnök
Cím:Effect of selected feed additives on growth performance and the intestinal microbiota of the Common carp (Cyprinus carpio) / Elshafia Ali Hamid Mohammed, Milán Fehér, Péter Bársony, Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed, Ayaz Mukarram Shaikh, Károly Pál
Dátum:2023
Megjegyzések:The research aimed to examine the impact of various feed additives on the growth performance and intestinal microbiota of the common carp (Cyprinus carpio). Three different feed additives including Bactocell (live lactic acid bacterium Pediococcus acidilactici CNCM I-4622 MA 18/5M), Levucell (probiotic derived from the fungus Saccharomyces cerevisiae boulardii CNCM I-1079) and YANG prebiotic (Saccharomyces cerevisiae AQP1260, S. cerevisiae AQP 12988 and Cyberlindnera jandinii AQP 12549) were tested at the concentration of 1% (10 g/1 kg of basic diets) in addition to the control (basic feed only). Fish with average body weight (g) of 932?163 were fed with supplemented diet for 45 days in a recirculation system (RAS). The RAS contains 12 units (size=1000 liter each unit, 8 fish per unit). Water temperature, pH, total dissolved solids, dissolved oxygen, NO-2 , NO-3 , and NH+4 concentrations were maintained within optimal levels. After the end of the feeding experiment, fish feces samples were collected and the bacterial community structure found in the intestines of common carp was analyzed through a metagenomic approach using 16S rDNA sequencing. The results indicated that there was no significant effect (P<0.05) of the tested feed additives (Bactocell, Levucell and YANG) on growth performance (final body weight), feed conversion ratio (FCR) and specific growth rate (SGR). The results of the metagenomic data of carp fed with a diet supplemented with YANG showed 11 different groups of bacterial phyla detected with the top three phyla, namely Fusobacteria (55%), Firmicutes (36%), and Proteobacteria (6%). In contrast, fecal samples from carp fed with 1% Bactocell recorded 10 phyla. The top three phyla were Proteobacteria (70%), Fusobacteria (21%), and Firmicutes (5%). A sample of carp fed with Levucell recorded 9 phyla, the top three phyla were Fusobacteria (50%), Proteobacteria (35%), and Firmicutes (14%). Finally, samples from carp fed with the basal diet (the control) recorded 14 phyla. The top three phyla recorded were Fusobacteriota (68%), Proteobacteria (27%), and Bacteroidota (3%). The study found that the tested feed additives did not significantly affect the growth performance of common carp. However, they did lead to variations in the composition of the intestinal microbiota of the common carp.
ISBN:978-80-552-2660-6
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Bactocell
Levucell
YANG
Common carp
16S rRNA gene.
Megjelenés:Scientific Conference of PhD Students of FAFR, FBFS and FHLE SUA in Nitra with international participation - Proceedings of abstracts on occasion of the Science and Technology Week in the Slovak Republic / ed. Monika Tóthová, Judita Lidiková, Kristína Candráková, Dominik Holly. - p. 19. -
További szerzők:Fehér Milán (1985-) (agrármérnök) Bársony Péter (1975-) (agrármérnök) Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (1984-) (Food Engineer) Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Pál Károly (1978-) (mikrobiológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM120480
Első szerző:Shaikh, Ayaz Mukarram (PhD candidate)
Cím:Exploring the Ecological Implications, Gastronomic Applications, and Nutritional and Therapeutic Potential of Juglans regia L. (Green Walnut): A Comprehensive Review / Mukarram, Shaikh Ayaz; Wandhekar, Sangram S.; Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed; Pandey, Vinay Kumar; Csaba, Oláh; Lajos, Daróczi; József, Prokisch; Harsányi, Endre; Bela, Kovács
Dátum:2024
ISSN:2072-6643
Megjegyzések:The green walnut, which is frequently overlooked in favor of its more mature sibling, is becoming a topic of great significance because of its unique ecological role, culinary flexibility, and therapeutic richness. The investigation of the bioactive substances found in green walnuts and their possible effects on human health has therapeutic potential. Juglans regia L. is an important ecological component that affects soil health, biodiversity, and the overall ecological dynamic in habitats. Comprehending and recording these consequences are essential for environmental management and sustainable land-use strategies. Regarding cuisine, while black walnuts are frequently the main attraction, green walnuts have distinct tastes and textures that are used in a variety of dishes. Culinary innovation and the preservation of cultural food heritage depend on the understanding and exploration of these gastronomic characteristics. Omega-3 fatty acids, antioxidants, vitamins, and minerals are abundant in green walnuts, which have a comprehensive nutritional profile. Walnuts possess a wide range of pharmacological properties, including antioxidant, antibacterial, antiviral, anticancer, anti-inflammatory, and cognitive-function-enhancing properties. Consuming green walnuts as part of one's diet helps with antioxidant defense, cardiovascular health, and general well-being. Juglans regia L., with its distinctive flavor and texture combination, is not only a delicious food but also supports sustainable nutrition practices. This review explores the nutritional and pharmacological properties of green walnuts, which can be further used for studies in various food and pharmaceutical applications.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok kutatási jelentés
folyóiratcikk
green walnut
therapeutic uses
culinary applications
ecological aspects
circular economy
Megjelenés:Nutrients. - 16 : 8 (2024), p. 1183-. -
További szerzők:Wandhekar, Sangram S. Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (1984-) (Food Engineer) Pandey, Vinay Kumar Oláh Csaba Daróczi Lajos (1961-) (agrár) Prokisch József (1966-) (vegyész) Harsányi Endre (1976-) (agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA-32
Other
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM118741
Első szerző:Shaikh, Ayaz Mukarram (PhD candidate)
Cím:"Walnut wonders: a dive into bee product development with green extract" / Shaikh Ayaz Mukarram, Mohamed Ahmed Abdelhakam Esmaeil, Kovacs Bela, Daróczi Lajos, Oláh Csaba, Prokisch József
Dátum:2024
ISBN:978-615-6457-43-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:II. Magyar Agrártudományi Doktoranduszok Szimpóziuma : Absztraktkötet / szerk. Hajdú Péter. - p. 82. -
További szerzők:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (1984-) (Food Engineer) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Daróczi Lajos (1961-) (agrár) Oláh Csaba Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM118117
Első szerző:Shaikh, Ayaz Mukarram (PhD candidate)
Cím:Green walnut extract: a novel ingredient for enhancing bee products / Ayaz Mukarram Shaikh, Béla Kovács, Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed, Csaba Oláh , Lajos Daróczi , Hassan El-Ramady, József Prokisch
Dátum:2023
Megjegyzések:This study introduces a new Bee feed product, the Green Walnut Bee Product, to address the challenges faced by Bees due to global warming. The depletion of natural food sources and the spread of diseases have had a negative impact on Bee populations, impacting agriculture and food security. In response to the growing demand for healthy foods, the study aimed to develop an innovative, healthy Bee product that supports Bee conservation. The Green Walnut Bee Product is prepared by fermenting green walnut extract with normal sugar and placing it in Beehives. The Bees readily consumed the feed, and after digestion, the product produced by the Bees was evaluated. The study found that the Green Walnut Bee Product had significant health benefits and could be utilized to produce high-quality, healthy Bee products. The technology has the potential to improve Bee health, contribute to sustainable agriculture, and provide a valuable source of nutrition for humans. The Green Walnut Bee Product offers a sustainable alternative to chemical-based products and has potential health benefits, including antioxidant, antimicrobial, and Blood sugar-reducing properties in Humans. The study highlights the importance of Bee conservation and the need to address the challenges faced by Bees. The Green Walnut Bee Product offers a promising solution to the problems faced by Bees due to global warming, while also providing a new segment of healthy Bee products for human consumption. The technology can be scaled up for commercial production, providing a new source of income for Beekeepers, promoting Bee conservation, and contributing to the local economy
ISBN:978-625-00-8161-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Green walnut Extract
Bee Feed
Bee Product
Innovation
Bee conservation.
Megjelenés:Proceedings of the 3rd International Conference on Raw Materials to Processed Foods / ed. Serkan Selli, Hasim Kelebek. - p. 153. -
További szerzők:Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (1984-) (Food Engineer) Oláh Csaba (1972-) (idegsebész) Daróczi Lajos (1961-) (agrár) El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:TKP2022-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM117428
Első szerző:Shaikh, Ayaz Mukarram (PhD candidate)
Cím:The impact of AI on food science research: A critical review / Ayaz Mukarram Shaikh, Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed, Elshafia Ali Hamid Mohammed, József Prokisch, Béla Kovacs
Dátum:2023
ISBN:978-80-552-2660-6
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Scientific Conference of PhD Students of FAFR, FBFS and FHLE SUA in Nitra with international participation - Proceedings of abstracts on occasion of the Science and Technology Week in the Slovak Republic / ed. Monika Tóthová, Judita Lidiková, Kristína Candráková, Dominik Holly. - p. 69. -
További szerzők:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (1984-) (Food Engineer) Elshafia, Ali Hamid Mohammed (1987-) agrármérnök Prokisch József (1966-) (vegyész) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2