CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM102488
Első szerző:AlOudat, Mohannad
Cím:Nutrient Content of Single-Dose Ready-To-Eat Meals Delivered by Catering Industry in Hungary / Mohannad AlOudat, Norbert Magyar, Livia Simon Sarkadi, Ayaz Mukarram Shaikh, Andrea Lugasi
Dátum:2022
ISSN:1542-8052 1542-8044
Megjegyzések:We compared the nutritional value of 1017 ready-to-eat meals offered by single-dose food delivery services in Hungary with the dietary guidelines published by the World Health Organization, relying on the nutritional information on the companies' websites, and classified them based on gastronomy to traditional Hungarian and innovative meals. No ready-to-eat meals fully complied with the WHO recommendations. However, ready-to-eat meals tend to be high in energy, fat, protein, sodium, low carbohydrate, and fibre, and acceptable in sugar and saturated fatty acid contents.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok kutatási jelentés
folyóiratcikk
Megjelenés:Journal of Culinary Science & Technology. - [Epub ahead of print] (2022), p. 1-13. -
További szerzők:Magyar, Norbert Simon Sarkadi Livia Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Lugasi Andrea
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM102844
035-os BibID:(cikkazonosító)905755 (WOS)000827972300001 (Scopus)85134200078
Első szerző:Yadav, Snehlata
Cím:Review of Shikonin and Derivatives: Isolation, Chemistry, Biosynthesis, Pharmacology and Toxicology / Snehlata Yadav, Ajay Sharma, Gulzar Ahmad Nayik, Raymond Cooper, Garima Bhardwaj, Harvinder Singh Sohal, Vishal Mutreja, Ramandeep Kaur, Franklin Ore Areche, Mohannad AlOudat, Ayaz Mukarram Shaikh, Béla Kovács, Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed
Dátum:2022
ISSN:1663-9812
Megjegyzések:Shikonin and its derivatives, isolated from traditional medicinal plant species of the genus Lithospermum, Alkanna, Arnebia, Anchusa, Onosma, and Echium belonging to the Boraginaceae family, have numerous applications in foods, cosmetics, and textiles. Shikonin, a potent bioactive red pigment, has been used in traditional medicinal systems to cure various ailments and is well known for its diverse pharmacological potential such as anticancer, antithrombotic, neuroprotective, antidiabetic, antiviral, anti-inflammatory, anti-gonadotropic, antioxidants, antimicrobial and insecticidal. Herein, updated research on the natural sources, pharmacology, toxicity studies, and various patents filed worldwide related to shikonin and approaches to shikonin's biogenic and chemical synthesis are reviewed. Furthermore, recent studies to establish reliable production systems to meet market demand, functional identification, and future clinical development of shikonin and its derivatives against various diseases are presented.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Frontiers in Pharmacology. - 13 (2022), p. 1-38. -
További szerzők:Sharma, Ajay Nayik, Gulzar Ahmad Cooper, Raymond Bhardwaj, Garima Sohal, Harvinder Singh Mutreja, Vishal Kaur, Ramandeep Areche, Franklin Ore AlOudat, Mohannad Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (1984-) (Food Engineer)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA-32
Other
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1