CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM119043
Első szerző:Nguyen Huu Huong Duyen (PhD student, Food Science)
Cím:Detection of Carbon nanodots in black foods / Duyen H. H. Nguyen, Arjun Muthu, Hassan El-Ramady, József Prokisch
Dátum:2023
ISBN:978-615-5606-14-4
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Táplálkozástudományi Kutatások : XI. PhD konferencia programja és az előadások összefoglalói / szerk. Bíró Lajos, Gelencsér Éva, Lugasi Andrea, Rurik Imre, Simonné Sarkadi Livia. - p. 16. -
További szerzők:Muthu Arjun (1996-) (Ph.D. student) El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM119055
Első szerző:Nguyen Huu Huong Duyen (PhD student, Food Science)
Cím:Optimization of Extraction Conditions to Synthesize Green Carbon Nanodots from Maillard Reaction / Duyen H.H. Nguyen, Arjun Muthu, Hassan El-Ramady, Lajos Daróczi, Lajos Nagy, Sándor Kéki, Áron Béni, Istvan Csarnovics, József Prokisch
Dátum:2024
Megjegyzések:Carbon nanodots (CNDs) are a class of nanoparticles with unique optical properties with broad applications in various fields. However, synthesizing CNDs with high fluorescence intensity and small size using green solvent and low temperature remains challenging. In this study, we investigated using the Maillard reaction at 120oC for 12 hours for synthesizing CNDs and optimized the reaction conditions to achieve CNDs with desirable properties. The results showed glycine was the most effective amino acid for CNDs formation when combined with sucrose. A molar ratio 1:1 for glycine: sucrose resulted in the highest fluorescence intensity. The fluorescence intensity increased remarkably with 40% ethanol as the extraction solvent. Despite that, a high ethanol concentration (above 60%) had an inverse relationship with CNDs' fluorescence intensity, indicating that a high-concentration ethanol solution prevented the Schiff base formation. The purified CNDs (M-CNDs) were characterized with fluorescent spectrophotometer, UV-Vis, Raman spectroscopy, and TEM. These findings provide a purification process of sustainable CNDs from the Maillard reaction using green solvents with optimized conditions and low temperatures.
ISBN:2633-5409
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Materials advances. - 5 (2024), p. 3499-3505. -
További szerzők:Muthu Arjun (1996-) (Ph.D. student) El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Daróczi Lajos (1965-) (fizikus) Nagy Lajos (1979-) (vegyész) Kéki Sándor (1964-) (polimer kémikus) Béni Áron (1978-) (vegyész) Csarnovics István (1986-) (fizikus) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:K-132685
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM119507
035-os BibID:(cikkazonosító)606
Első szerző:Prokisch József (vegyész)
Cím:Nano-Food Farming: Toward Sustainable Applications of Proteins, Mushrooms, Nano-Nutrients, and Nanofibers / József Prokisch, Greta Törős, Duyen H. H. Nguyen,Chaima Neji, Aya Ferroudj, Daniella Sári, Arjun Muthu, Eric C. Brevik, Hassan El-Ramady
Dátum:2024
ISSN:0002-1962 1435-0645
Megjegyzések:The relationship between agriculture and food is very close. It is impossible to produce adequate crops for global food security without proper farm management. Farming practices represent direct and indirect controlling factors in terms of global food security. Farming management practices influence agro-food production from seed germination through to the post-harvest treatments. Nano-farming utilizes nanotechnologies for agricultural food production. This review covers four key components of nano-farming: nano-mushroom production, protein-based nanoparticles, nano-nutrients, and nanofibers. This provides a comprehensive overview of the potential applications of nanotechnology in agriculture. The role of these components will be discussed in relation to the challenges faced and solutions required to achieve sustainable agricultural production. Edible mushrooms are important to food security because they are a nutritious food source and can produce nanoparticles that can be used in the production of other food sources. Protein-based nanoparticles have considerable potential in the delivery of bioactives as carriers and other applications. Nano-nutrients (mainly nano-selenium, nano-tellurium and carbon nanodots) have crucial impacts on the nutrient status of plant-based foods. Carbon nanodots and other carbon-based nanomaterials have the potential to influence agricultural crops positively. There are promising applications of nanofibers in food packaging, safety and processing. However, further research is needed to understand the impacts and potential risks of nanomaterials in the food production system.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
agri-food production
carbon nanodots
food packaging
food safety
nano-farming
nano-selenium
nano-tellurium
Megjelenés:Agronomy Journal. - 14 :- (2024), p.1-30. -
További szerzők:Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Nguyen Huu Huong Duyen (1995-) (PhD student, Food Science) Neji, Chaima (1990-) (agrártudományok) Ferroudj, Aya Sári Daniella (1991-) (dietetikus, élelmiszer mérnök, mezőgazdasági mérnök) Muthu Arjun (1996-) (Ph.D. student) Brevik, Eric C. El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:TKP2021-EGA-20
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1