Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM005680
Első szerző:
Nagy Péter Tamás (vegyész)
Cím:
Effect of foliar fertilization on leaf mineral composition, sugar and organic acid contents of sweet cherry / Péter Tamás Nagy, Sándor Thurzó, Ida Kincses, Zoltán Szabó, József Nyéki
Dátum:
2008
Megjegyzések:
Influence of a three-year-long foliar fertilization on mineral composition of leaf, content of sugars (glucose, fructose, galactose and sucrose) (Prunus avium L.) and organic acids (citric, malic and fumaric acid) of sweet cherry fruits was studied. The experiment was conducted during 2005?2007 in West Hungary on mature cv. Germersdorfi 3' grafted on Prunus mahaleb rootstock, planted in 1999. Trees spaced 7 x 5 m, and growing in a calcareous chernozem soil. Trees were foliar-fertilized with potassium (K) as KNO3, calcium (Ca) as Ca(NO3)2 and boron (B) as disodium octaborate tetrahydrate. Boron spraying was conducted at blooming time and 5 weeks later. Potassium spraying was carried out 3 and 5 while calcium was applied at 3, 5 and 6 weeks after full bloom. Beside fruit analysis, complete soil and leaf analysis were done to study the rate of nutrient uptake and its effects on fruit quality. Contents of nutrients of soil and leaf were determined by atomic absorption and spectrophotometric method, while sugars and organic acids in fruit were determined by HPLC. The applied treatments (except K1) had been increasing leaf K significantly compared to the control till ripening. Most of treatments had no significant effect on Ca content of leaf till ripening. B was present significantly higher amount in leaf in treated samples after ripening. From applied treatments only the boron treatments had significant increasing effect on contents of all examined sugars, compared the control. Furthermore, the effect of calcium spraying on the contents of organic acids was significant only while boron applications caused lower acid contents in fruit.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Növénytermesztési és kertészeti tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
foliar nutrition
cherry
leaf mineral composition
inner parameters of fruit
Megjelenés:
International Journal of Horticultural Science. - 14 : 1-2 (2008), p. 45-48. -
További szerzők:
Thurzó Sándor (agrár)
Kincses Sándorné (1964-) (agrokémia)
Szabó Zoltán (1960-) (kertészmérnök)
Nyéki József (1944-2022) (kertészmérnök)
Internet cím:
elektronikus változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.