CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM048958
Első szerző:Emri Tamás (biológus)
Cím:Towards high-siderophore-content foods : optimisation of coprogen production in submerged cultures of Penicillium nalgiovense / Tamás Emri, Viktória Tóth, Csilla Terézia Nagy, Gábor Nagy, Imre Pócsi, Gyöngyi Gyémánt, Károly Antal, József Balla, György Balla, Gyula Román, István Kovács, István Pócsi
Dátum:2013
ISSN:0022-5142
Megjegyzések: Background Fungal siderophores are likely to possess atheroprotective effects in humans, and therefore studies are needed to develop siderophore-rich food additives or functional foods to increase the siderophore uptake in people prone to cardiovascular diseases. In this study the siderophore contents of mould-ripened cheeses and meat products were analysed and the coprogen production by Penicillium nalgiovense was characterised. Results High concentrations of hexadentate fungal siderophores were detected in penicillia-ripened Camembert- and Roquefort-type cheeses and also in some sausages. In one sausage fermented by P. nalgiovense, the siderophore content was comparable to those found in cheeses. Penicillium nalgiovense produced high concentrations of coprogen in submerged cultures, which were affected predominantly by the available carbon and nitrogen sources under iron starvation. Considerable coprogen yields were still detectable in the presence of iron when the fermentation medium was supplemented with the iron chelator Na2-EDTA or when P. nalgiovense was co?cultivated with Saccharomyces cerevisiae. Conclusion These data may be exploitable in the future development of high?siderophore?content foods and/or food additives. Nevertheless, the use of P. nalgiovense fermentation broths for these purposes may be limited by the instability of coprogen in fermentation media and by the β-lactam production by the fungus.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Egészség- és Környezettudomány
Doktori iskola
atherosclerosis
coprogen
sausage
Penicillium nalgiovense
functional food
β-lactam
Megjelenés:Journal Of The Science Of Food And Agriculture. - 93 : 9 (2013), p. 2221-2228. -
További szerzők:Tóth Viktória (1984-) (biológus) Nagy Csilla Terézia Szemán-Nagy Gábor (1975-) (biológia tanár-molekuláris biológus) Pócsi Imre Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Antal Károly (neurobiológus) Balla József (1959-) (belgyógyász, nephrológus) Balla György (1953-) (csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus) Román Gyula Kovács István Pócsi István (1961-) (vegyész)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
Mikrobiális genetika és genomika
TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Juhász-Nagy Pál Doktori Iskola
TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0045
TÁMOP
Gyermekgyógyászat Kutatócsoport
OTKA-K75883
OTKA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM005691
Első szerző:Pócsi István (vegyész)
Cím:Fungal siderophores function as protective agents of LDL oxidation and are promising anti-atherosclerotic metabolites in functional food / Pócsi István, Jeney Viktória, Kertai Pál, Pócsi Imre, Emri Tamás, Gyémánt Gyöngyi, Fésűs László, Balla József, Balla György
Dátum:2008
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Molecular Nutrition and Food Research. - 52 : 12 (2008), p. 1434-1447. -
További szerzők:Jeney Viktória (1971-) (vegyész, kémia tanár) Kertai Pál (1927-2016) (népegészségügyi szakember) Pócsi Imre Emri Tamás (1969-) (biológus) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Fésüs László (1947-) (orvos biokémikus) Balla József (1959-) (belgyógyász, nephrológus) Balla György (1953-) (csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus)
Internet cím:elektronikus változat
DOI
Borító:
Rekordok letöltése1