CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM101049
035-os BibID:(cikkazonosító)272 (WoS)000774085000001 (Scopus)85127569628
Első szerző:Guba Andrea (Okleveles vegyész)
Cím:Fast and Sensitive Quantification of AccQ-Tag Derivatized Amino Acids and Biogenic Amines by UHPLC-UV Analysis from Complex Biological Samples / Andrea Guba, Orsolya Bába, József Tőzsér, Éva Csősz, Gergő Kalló
Dátum:2022
ISSN:2218-1989
Megjegyzések:Metabolomic analysis of different body fluids bears high importance in medical sciences. Our aim was to develop and validate a fast UHPLC-UV method for the analysis of 33 amino acids and biogenic amines from complex biological samples. AccQ-Tag derivatization was conducted on target molecules and the derivatized targets were analyzed by UHPLC-UV. The detection of the analytes was carried out with UV analysis and by Selected Reaction Monitoring (SRM)-based targeted mass spectrometry. The method was validated according to the FDA guidelines. Serum and non-stimulated tear samples were collected from five healthy individuals and the samples were analyzed by the method. The method was successfully validated with appropriate accuracy and precision for all 33 biomolecules. A total of 29 analytes were detected in serum samples and 26 of them were quantified. In the tears, 30 amino acids and biogenic amines were identified and 20 of them were quantified. The developed and validated UHPLC-UV method enables the fast and precise analysis of amino acids and biogenic amines from complex biological samples.
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
derivatization
LC
MS
body fluid
serum
tears
method development
validation
Megjelenés:Metabolites. - 12 : 3 (2022), p. 272. -
További szerzők:Bába Orsolya (1995-) (Gyógyszerész) Tőzsér József (1959-) (molekuláris biológus, biokémikus, vegyész) Csősz Éva (1977-) (biokémikus, molekuláris biológus) Kalló Gergő (1989-) (molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:NKFIH FK 134605
Egyéb
GINOP-2.3.4-15-2016-00002
GINOP
TKP2021?EGA?20
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM113766
035-os BibID:(cikkazonosító)892 (WoS)001056767900001 (Scopus)85169115288
Első szerző:Nokhoijav, Erdenetsetseg (kutatóorvos)
Cím:Comparative Analysis of Amino Acid and Biogenic Amine Compositions of Fermented Grape Beverages / Erdenetsetseg Nokhoijav, Andrea Guba, Uladzislau Vadadokhau, József Tőzsér, Zoltán Győri, Gergő Kalló, Éva Csősz
Dátum:2023
ISSN:2218-1989
Megjegyzések:Amino acids and biogenic amines are important components of food and beverages. In grape-derived products such as wine and wine vinegar, they can have different origins and can influence the odor and taste of the products. Their concentration is influenced by the grape variety, vintage, and winemaking process. In our study, we carried out an LC-MS-based comparative analysis of 22 grape-derived beverages, including three different wine types and four wine vinegar samples from the Tokaj region in Hungary. The concentrations of 23 amino acids and 10 biogenic amines were examined, and the differences among the sample types were analyzed. The differences in the concentrations of some metabolites between Aszú?Furmint pairs originating from the same wineries and year provide information on the effect of botrytized grape on wine composition. Our data can provide further evidence on how the production process shapes the metabolite content of beverages and highlight the nutritional value of wine vinegar
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
amino acid
biogenic amine
wine
wine vinegar
LC-MS
Megjelenés:Metabolites. - 13 : 8 (2023), p. 1-13. -
További szerzők:Guba Andrea (1975-) (Okleveles vegyész) Vadadokhau, Uladzislau Tőzsér József (1959-) (molekuláris biológus, biokémikus, vegyész) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Kalló Gergő (1989-) (molekuláris biológus) Csősz Éva (1977-) (biokémikus, molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.3-15-2016-00020
GINOP
GINOP-2.3.4-15-2016-00002
GINOP
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1