Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 3 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM075561
Első szerző:
Homoki Judit (biológus)
Cím:
Sour cherry extract inhibits human salivary α-amylase and growth of Streptococcus mutans : (a pilot clinical study) / Judit Homoki, Gyöngyi Gyémánt, Péter Balogh, László Stündl, Piroska Bíró-Molnár, Melinda Paholcsek, Judit Váradi, Fenyvesi Ferenc, Barna Kelentey, Judit Nemes, Judit Remenyik
Dátum:
2018
ISSN:
2042-6496 2042-650X
Megjegyzések:
The purpose of this study was to determine whether cherry extract has any effect on salivary α-amylase activity (sAA) or on the level of Streptococcus mutans in human saliva. 70 patients (45 females and 25 males) in three age groups (22 children, 25 young adults, and 23 adults) were examined. All participants completed a questionnaire to obtain information on their oral health behaviour and life style. Clinical examination was performed to record the number of decayed, missing and filled teeth (DMF-T). Saliva samples were collected for the measurement of sAA and the salivary S. mutans level before and after chewing a gum with or without cherry extract. Statistical evaluation of data was performed. S. mutans and the sAA level of unstimulated saliva samples did not depend on either age or gender. The basal sAA value of adult patients was in linear correlation with the dental caries status. Habitual chewing-gum use decreased the resting sAA and the mean of DMF-T. The number of S. mutans cells was significantly lower in the resting saliva of allergic patients. The applied mechanical and gustatory stimuli by chewing gum resulted in higher sAA and S. mutans levels and a slow decrease of values was observed in the control group for the next 30 min. Thereafter, sAA and S. mutans levels decreased earlier in the presence of sour cherry extract than those of control cases. Chewing gum with sour cherry extract may be useful for the prevention of dental caries.
Tárgyszavak:
Orvostudományok
Gyógyszerészeti tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:
Food & Function. - 9 : 7 (2018), p. 4008-4016. -
További szerzők:
Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész)
Balogh Péter (1970-) (agrármérnök)
Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia)
Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus)
Fenyvesi Ferenc (1977-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus)
Kelentey Barna (1959-) (fogszakorvos)
Nemes Judit (1968-) (fogszakorvos)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM073942
Első szerző:
Homoki Judit (biológus)
Cím:
Anti-caries bubble gum / Homoki Judit, Gyémánt Gyöngyi, Balogh Péter, Stündl László, Bíróné Molnár Piroska, Szarvas Mária Magdolna, Váradi Judit, Fenyvesi Ferenc, Kelentey Barna, Nemes Judit, Remenyik Judit
Dátum:
2018
ISBN:
978-606-12-1546-1
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
előadáskivonat
Megjelenés:
9th Central European Congress on Food, Food Science for Well-being : Abstract book / ed. L. Gaceu, M. Mironescu, G. Mohan. - p. 143. -
További szerzők:
Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész)
Balogh Péter (1970-) (agrármérnök)
Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia)
Szarvas Mária Magdolna (1989-) (élelmiszeripari mérnök)
Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus)
Fenyvesi Ferenc (1977-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus)
Kelentey Barna (1959-) (fogszakorvos)
Nemes Judit (1968-) (fogszakorvos)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
3.
001-es BibID:
BIBFORM079345
Első szerző:
Szilágyi E.
Cím:
Cooperation of enzymes involved in carbohydrate digestion of Colorado potato beetle (Leptinotarsa decemlineata, Say) / E. Szilágyi, C. Hámori, P. Bíró-Molnár, L. Kandra, J. Remenyik, G. Gyémánt
Dátum:
2019
ISSN:
0007-4853
Megjegyzések:
Colorado potato beetle (Leptinotarsa decemlineata, Say) is the main pest of Solanaceae and its survival is mainly dependent on the carbohydrate digestion. Characterizing the gut enzymes may help us with finding effective inhibitors for plant protection. Activity measurements revealed that gut extracts contain ?- and ?-glucosidase in addition to ?-amylase. For larvae, amylase activity was detected only in gut saturated with nutrients. Leptinotarsa decemlineata ?-amylase (LDAmy) had optimum pH of 6.0 andwas active under 30?40?C temperature measured on a selective ?-amylase substrate, 2-chloro-4-nitrophenyl-4-O-?-D-galactopyranosyl- maltoside. HPLC analysis demonstrated dimer, trimer, and tetramer reducing end amylolytic products from 2-chloro-4-nitrophenyl-maltoheptaoside substrate in similar ratio than that of during porcine pancreatic ?-amylase (PPA) catalyzed hydrolysis. The 4,6-O-benzylidene-modified substrate (BzG7PNP) is very stable toward hydrolysis by exo-glycosidases, therefore is very useful to monitor the digestion catalyzed by ?-amylases exclusively. Similarly to PPA active site, three glycon and two aglycon binding sites are suggested for LDAmy based on the pattern of early hydrolysis products of BzG7PNP. The observed similarity between LDAmy and PPA raises the possibility of using known inhibitors of mammalian ?-amylases to protect the potato plant from attack of Colorado potato beetle.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Colorado potato beetle
carbohydrate digestion
gut enzymes
alphaamylase
HPLC
chromogen substrates
Megjelenés:
Bulletin Of Entomological Research. - 11 (2019), p. 1-6. -
További szerzők:
Hámori Csaba (1991-) (vegyész)
Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia)
Kandra Lili (1943-) (biokémikus)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.