CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM048958
Első szerző:Emri Tamás (biológus)
Cím:Towards high-siderophore-content foods : optimisation of coprogen production in submerged cultures of Penicillium nalgiovense / Tamás Emri, Viktória Tóth, Csilla Terézia Nagy, Gábor Nagy, Imre Pócsi, Gyöngyi Gyémánt, Károly Antal, József Balla, György Balla, Gyula Román, István Kovács, István Pócsi
Dátum:2013
ISSN:0022-5142
Megjegyzések: Background Fungal siderophores are likely to possess atheroprotective effects in humans, and therefore studies are needed to develop siderophore-rich food additives or functional foods to increase the siderophore uptake in people prone to cardiovascular diseases. In this study the siderophore contents of mould-ripened cheeses and meat products were analysed and the coprogen production by Penicillium nalgiovense was characterised. Results High concentrations of hexadentate fungal siderophores were detected in penicillia-ripened Camembert- and Roquefort-type cheeses and also in some sausages. In one sausage fermented by P. nalgiovense, the siderophore content was comparable to those found in cheeses. Penicillium nalgiovense produced high concentrations of coprogen in submerged cultures, which were affected predominantly by the available carbon and nitrogen sources under iron starvation. Considerable coprogen yields were still detectable in the presence of iron when the fermentation medium was supplemented with the iron chelator Na2-EDTA or when P. nalgiovense was co?cultivated with Saccharomyces cerevisiae. Conclusion These data may be exploitable in the future development of high?siderophore?content foods and/or food additives. Nevertheless, the use of P. nalgiovense fermentation broths for these purposes may be limited by the instability of coprogen in fermentation media and by the β-lactam production by the fungus.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Egészség- és Környezettudomány
Doktori iskola
atherosclerosis
coprogen
sausage
Penicillium nalgiovense
functional food
β-lactam
Megjelenés:Journal Of The Science Of Food And Agriculture. - 93 : 9 (2013), p. 2221-2228. -
További szerzők:Tóth Viktória (1984-) (biológus) Nagy Csilla Terézia Szemán-Nagy Gábor (1975-) (biológia tanár-molekuláris biológus) Pócsi Imre Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Antal Károly (neurobiológus) Balla József (1959-) (belgyógyász, nephrológus) Balla György (1953-) (csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus) Román Gyula Kovács István Pócsi István (1961-) (vegyész)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
Mikrobiális genetika és genomika
TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Juhász-Nagy Pál Doktori Iskola
TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0045
TÁMOP
Gyermekgyógyászat Kutatócsoport
OTKA-K75883
OTKA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM018744
Első szerző:Erdei Éva (biológus, biotechnológus)
Cím:Trehalose overproduction affects the stress tolerance of Kluyveromyces marxianus ambiguously / Éva Erdei, Mónika Molnár, Gyöngyi Gyémánt, Károly Antal, Tamás Emri, István Pócsi, János Nagy
Dátum:2011
ISSN:0960-8524
Megjegyzések:A thermotolerant Kluyveromyces marxianus mutant was developed by exposing yeast cultures repeatedly to 48 C incubation temperature, and the strain was characterized with a significantly increased trehalose content. Unexpectedly, the strain was sensitive to alcohol, osmotic and oxidative stress, which correlated with the increases in the trehalose concentrations. Intracellular glutathione levels declined in both wildtype and mutant cells when exposed to elevating incubation temperatures. Finally, we reached the surprising conclusion that neither trehalose nor glutathione metabolisms should be aimed at in future strain development programs with K. marxianus.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Yeast
Bioethanol
Thermotolerance
Trehalose
Glutathione
Megjelenés:Bioresource Technology. - 102 : 14 (2011), p. 7232-7235. -
További szerzők:Molnár Mónika Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Antal Károly (neurobiológus) Emri Tamás (1969-) (biológus) Pócsi István (1961-) (vegyész) Nagy János (1951-) (agrármérnök, mérnök-tanár)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM054340
Első szerző:Máthéné Szigeti Zsuzsa (biológus-ökológus)
Cím:Optimization of triacetylfusarinine C and ferricrocin productions in Aspergillus fumigatus / Zsuzsa M. Szigeti, Szilvia Szaniszló, Erika Fazekas, Gyöngyi Gyémánt, Judit Szabon, Károly Antal, Tamás Emri, József Balla, György Balla, László Csernoch, István Pócsi
Dátum:2014
ISSN:1217-8950 1588-2640
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica. - 61 : 2 (2014), p. 107-119. -
További szerzők:Szaniszló Szilvia Fazekas Erika (1985-) (kémikus) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Szabon Judit Antal Károly (neurobiológus) Emri Tamás (1969-) (biológus) Balla József (1959-) (belgyógyász, nephrológus) Balla György (1953-) (csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus) Csernoch László (1961-) (élettanász) Pócsi István (1961-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM010542
Első szerző:Tóth Viktória (biológus)
Cím:Optimization of coprogen production in Neurospora crassa / Viktória Tóth, K. Antal, Gyöngyi Gyémánt, M. Miskei, I. Pócsi, T. Emri
Dátum:2009
ISSN:0236-5383
Megjegyzések:Coprogen production of Neurospora crassa was dependent on glucose, aspartate and iron contents as well as on initial pH of the culture media. Surplus iron and acidic pH hindered the production of coprogen as well as the transcription of the sid1 gene (NCU07117) encoding putative L-ornithine-N-5-monooxygenase, the first enzyme in the coprogen biosynthetic pathway. High glucose (40 g/l) and aspartate (21 g/l) concentrations were beneficial for coprogen synthesis, but neither glucose nor aspartate affected the sid1 transcription. Moreover, efficient coprogen production was observed after glucose had been consumed, which suggested that N. crassa accumulated iron even in non-growing, carbon-starving cultures.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Biologica Hungarica. - 60 : 3 (2009), p. 321-328. -
További szerzők:Antal Károly (neurobiológus) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Miskei Márton (1978-) (molekuláris biológus, genetikus) Pócsi István (1961-) (vegyész) Emri Tamás (1969-) (biológus)
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1