CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM081693
035-os BibID:(WoS)000482441100151 (Scopus)85070064392
Első szerző:Bertóti Regina
Cím:Variability of Bioactive Glucosinolates, Isothiocyanates and Enzyme Patterns in Horseradish Hairy Root Cultures Initiated from Different Organs / Regina Bertóti, Andrea Böszörményi, Ágnes Alberti, Szabolcs Béni, Márta M-Hamvas, Éva Szőke, Gábor Vasas, Sándor Gonda
Dátum:2019
ISSN:1420-3049
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Molecules. - 24 : 15 (2019), p. 2828. -
További szerzők:Böszörményi Andrea Alberti Ágnes Béni Szabolcs Mikóné Hamvas Márta (1963-) (biológus) Szőke Éva Vasas Gábor (1975-) (biológus-vegyész) Gonda Sándor (1984-) (gyógyszerész)
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM077836
035-os BibID:(cikkazonosító)2204 (WoS)000447365100115 (Scopus)85052615407
Első szerző:Gonda Sándor (gyógyszerész)
Cím:A Simple Method for On-Gel Detection of Myrosinase Activity / Sándor Gonda, Zsolt Szűcs, Tamás Plaszkó, Zoltán Cziáky, Attila Kiss-Szikszai, Gábor Vasas, Márta M-Hamvas
Dátum:2018
ISSN:1420-3049
Megjegyzések:Myrosinase is an enzyme present in many functional foods and spices, particularly in Cruciferous vegetables. It hydrolyses glucosinolates which thereafter rearrange into bioactive volatile constituents (isothiocyanates, nitriles). We aimed to develop a simple reversible method for on-gel detection of myrosinase. Reagent composition and application parameters for native PAGE and SDS-PAGE gels were optimized. The proposed method was successfully applied to detect myrosinase (or sulfatase) on-gel: the detection solution contains methyl red which gives intensive red bands where the HSO 4 ? is enzymatically released from the glucosinolates. Subsequently, myrosinase was successfully distinguished from sulfatase by incubating gel bands in a derivatization solution and examination by LC-ESI-MS: myrosinase produced allyl isothiocyanate (detected in conjugate form) while desulfo-sinigrin was released by sulfatase, as expected. After separation of 80 ?g protein of crude extracts of Cruciferous vegetables, intensive color develops within 10 min. On-gel detection was found to be linear between 0.031?0.25 U (pure Sinapis alba myrosinase, R 2 = 0.997). The method was successfully applied to detection of myrosinase isoenzymes from horseradish, Cruciferous vegetables and endophytic fungi of horseradish as well. The method was shown to be very simple, rapid and efficient. It enables detection and partial characterization of glucosinolate decomposing enzymes without protein purification.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Molecules. - 23 : 9 (2018), p. 1-11. -
További szerzők:Szűcs Zsolt (1990-) (gyógyszerész) Plaszkó Tamás (1994-) (Biológus Msc) Cziáky Zoltán Kiss-Szikszai Attila (1975-) (vegyész) Vasas Gábor (1975-) (biológus-vegyész) Mikóné Hamvas Márta (1963-) (biológus)
Pályázati támogatás:NKFIH FK 128021
Egyéb
NKFIH PD 124339
Egyéb
EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
GINOP-2.3.2-15-2016-00008
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1