CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM018119
Első szerző:Majoros László (szakorvos, klinikai mikrobiológus)
Cím:Caspofungin susceptibility testing of Candida inconspicua : correlation of different methods with the minimal fungicidal concentration / Majoros L., Kardos G., Szabó G., Sipiczki M.
Dátum:2005
ISSN:0066-4804
Megjegyzések:Minimal inhibitory and minimal fungicidal concentrations of caspofungin were determined for 48 Candida inconspicua isolates. By using CLSI (formerly NCCLS) methodology with the partial inhibition endpoint criterion, caspofungin exhibited a good fungicidal effect against C. inconspicua (the MIC90 was 0.25 ?g/ml and the minimum fungicidal concentration [MFC] was 0.5 ?g/ml after 24 h). Total inhibition yielded falsely elevated MICs, exceeding even the respective MFCs.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Antimicrobial Agents And Chemotherapy. - 49 : 8 (2005), p. 3486-3488. -
További szerzők:Kardos Gábor (1974-) (szakorvos, klinikai mikrobiológus) Szabó G. Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM070028
Első szerző:Pfliegler Valter Péter (molekuláris biológus)
Cím:Commercial strain-derived clinical Saccharomyces cerevisiae can evolve new phenotypes without higher pathogenicity / Walter P. Pfliegler, Enikő Boros, Kitti Pázmándi, Ágnes Jakab, Imre Zsuga, Renátó Kovács, Edit Urbán, Zsuzsa Antunovics, Attila Bácsi, Matthias Sipiczki, László Majoros, István Pócsi
Dátum:2017
ISSN:1613-4125
Megjegyzések:Scope: Saccharomyces cerevisiae is one of the most important microbes in food industry, but there is growing evidence on its potential pathogenicity as well. Its status as a member of human mycobiome is still not fully understood.Methods and results: In this study, we characterise clinical S. cerevisiae isolates from Hungarian hospitals along with commercial baking and probiotic strains, and determine their phenotypic parameters, virulence factors, interactions with human macrophages, and pathogenicity. Four of the clinical isolates could be traced back to commercial strains based on genetic fingerprinting. Our observations indicate that the commercial-derived clinical isolates have evolved new phenotypes and show similar, or in two cases, significantly decreased pathogenicity. Furthermore, immunological experiments revealed that the variability in human primary macrophage activation after co-incubation with yeasts is largely donor- and not isolate-dependent.Conclusion: Isolates in this study offer an interesting insight into the potential microevolution of probiotic and food strains in human hosts. These commensal yeasts display various changes in their phenotypes, indicating that the colonization of the host does not necessarily impose a selective pressure towards higher virulence/pathogenicity.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
mycobiom
baking yeast
commensal
microevolution
probiotic
Megjelenés:Molecular Nutrition & Food Research 61 : 11 (2017), p. 1601099-1 - 1601099-8. -
További szerzők:Boros Enikő (1989-) (molekuláris biológus) Pázmándi Kitti Linda (1984-) (molekuláris biológus, immunológus) Jakab Ágnes (1987-) (biológus) Zsuga Imre Kovács Renátó László (1987-) (molekuláris biológus) Urbán Edit Antunovics Zsuzsa (1978-) (molekuláris biológus, genetikus) Bácsi Attila (1967-) (immunológus) Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus) Majoros László (1966-) (szakorvos, klinikai mikrobiológus) Pócsi István (1961-) (vegyész)
Pályázati támogatás:MTA posztdoktori program
MTA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM007634
Első szerző:Sugita, Takashi
Cím:Fluconazole-resistant pathogens Candida inconspicus and C. norvegicus : DNA sequence diversity of the rRNA intergenic spacer region, antifungal drug susceptibility and extracellular enzyme production / Sugita T., Takeo K., Ohkusu M., Virtudazo E., Takashima M., Asako E., Ohshima F., Harada C., Nishikawa A., Majoros L., Sipiczki M.
Dátum:2004
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Microbiology and Immunology. - 48 (2004), p. 761-766. -
További szerzők:Takeo Kanji Ohkusu Misako Virtudazo, Eric Takashima, Masako Asako, E. Ohshima, F. Harada, C. Nishikawa, Akira Majoros László (1966-) (szakorvos, klinikai mikrobiológus) Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Borító:
Rekordok letöltése1