CCL

Összesen 7 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM112779
035-os BibID:(cikkazonosító)110282 (Scopus)85162097540 (WoS)001021695100001
Első szerző:Csoma Hajnalka (biológus, szőlész-borász)
Cím:Starmerella lactis-condensi, a yeast that has adapted to the conditions in the oenological environment / Csoma Hajnalka, Kállai Zoltán, Czentye Kinga, Sipiczki Mátyás
Dátum:2023
ISSN:0168-1605
Megjegyzések:The yeast Starmerella (Candida) lactis-condensi is considered a food contaminant microorganism. The aim of our research was to determine why St. lactis-condensi could become the dominant species of Essences, the top sweet wine speciality of Tokaj wine region in Hungary. We investigated the physiological properties of these yeasts based on parameters that may influence their ability to selectively proliferate and persist during maturation in wines with very high sugar content. These include glucose and fructose, alcohol, and sulphur tolerance. Our studies have shown that St. lactis-condensi is a fructophilic yeast that is able to adapt quickly to very high sugar concentrations (up to 500 g/L) in the Essences. The high glucose concentration inhibits its growth, as well as that of the St. bacillaris (Candida zemplinina) strains tested. The type and amount of sugars in the Essences, together with the sulphur and alcohol content, influence the composition of the dominant yeast biota. Analysis of (GTG)5 microsatellite in the nuclear genome and mtDNA-RFLP studies demonstrate that a diverse population of St. lactiscondensi occurs in the Tokaj wine region, in the Essences. This yeast species is characterised by both physiological and genetic biodiversity. GC-MS analysis of Essences colonised exclusively with these yeasts showed no deterioration in quality.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Starmerella
Fructophil yeast
Sweet wine
Spoilage yeast
Megjelenés:International Journal of Food Microbiology. - 401 : 1 (2023), p. 1-10. -
További szerzők:Kállai Zoltán (1986-) (biológus) Czentye Kinga Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM110207
035-os BibID:(cikkazonosító)852 (Scopus)85156240803 (WoS)000978247400001
Első szerző:Csoma Hajnalka (biológus, szőlész-borász)
Cím:Characterization of Zygosaccharomyces lentus Yeast in Hungarian Botrytized Wines / Hajnalka Csoma, Lajos Acs-Szabo, László Attila Papp, Zoltán Kállai, Ida Miklós, Matthias Sipiczki
Dátum:2023
ISSN:2076-2607
Megjegyzések:Tokaj botrytized sweet wines are traditionally aged for several years in wood barrels or bottles. As they have significant residual sugar content, they are exposed to microbial contamination during ageing. Osmotolerant wine-spoilage yeasts are most commonly found in the Tokaj winegrowing region in the species Starmerella spp. and Zygosaccharomyces spp. For the first time, Z. lentus yeasts were isolated from post-fermented botrytized wines. Our physiological studies confirmed that these yeast strains are osmotolerant, with high sulphur tolerance and 8% v/v alcohol tolerance, and that they grow well at cellar temperature in acidic conditions. Low β-glucosidase and sulphite reductase activities were observed, whereas protease, cellulase, and α-arabinofuranosidase extracellular enzyme activities were not detected. Molecular biology analyses carried out by RFLP analysis of mtDNA revealed no remarkable differences between strains, while microsatellite-primed-PCR fingerprinting of the (GTG)5 microsatellite and examination of chromosomal pattern revealed considerable diversity. The fermentative vigour of the tested Z. lentus strains was found to be significantly lower compared to the control Saccharomyces cerevisiae (Lalvin EC1118). It can be concluded that Z. lentus is a potential spoilage yeast in oenology which may be responsible for the initiation of secondary fermentation of wines during ageing.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Zygosaccharomyces
spoilage yeast
botrytized wine
post-fermentation
Megjelenés:Microorganisms. - 11 : 4 (2023), p. 1-17. -
További szerzők:Ács-Szabó Lajos (1985-) (biológus) Papp László Attila (1986-) (genetikus) Kállai Zoltán (1986-) (biológus) Miklós Ida (1962-) (biológus) Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Pályázati támogatás:K-124417
NKFIH
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM096892
035-os BibID:(cikkazonosító)19 (WoS)000610590500001 (Scopus)85098665221
Első szerző:Csoma Hajnalka (biológus, szőlész-borász)
Cím:Vinification without Saccharomyces: Interacting Osmotolerant and "Spoilage" Yeast Communities in Fermenting and Ageing Botrytised High-Sugar Wines (Tokaj Essence) / Csoma Hajnalka, Kállai Zoltán, Antunovics Zsuzsa, Czentye Kinga, Sipiczki Matthias
Dátum:2021
ISSN:2076-2607
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
yeast
fermentation
Megjelenés:Microorganisms. - 9 : 1 (2021), p. 1-28. -
További szerzők:Kállai Zoltán (1986-) (biológus) Antunovics Zsuzsa (1978-) (molekuláris biológus, genetikus) Czentye Kinga Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM076273
035-os BibID:(WoS)000456491100101 (Scopus)85057718020
Első szerző:Kállai Zoltán (biológus)
Cím:Preservation of diversity and oenological properties of wine yeasts during long-term laboratory maintenance: A study of strains of a century-old Tokaj wine yeast collection / Kállai Zoltán, Pfliegler Walter P., Mitercsák Judit, Szendei Gergő, Sipiczki Matthias
Dátum:2019
ISSN:0023-6438
Megjegyzések:The effect of long-term laboratory maintenance on the biological diversity and certain oenolological properties of wine yeasts was investigated by the analysis of 17 strains isolated from Tokaj (Hungary) wines more than a century ago and maintained since then in culture collections. The analysis of the D1/D2 domains of the large subunit ribosomal RNA genes and the ITS sequences assigned them all to S. cerevisiae but divided them into two groups. One group showed sequence identity with wine strains occurring mainly in countries of the region. The combined results of the interdelta, RAPD, microsatellite-primed PCR (MSP), mtDNA and karyotype analyses found both groups diverse and defined each strain as unique, demonstrating that the long period of maintenance under identical conditions has not resulted in convergent evolution in their genomes. High diversity was detected also in certain phenotypic traits of oenological relevance (osmotolerance, killer phenotype, production of glycerol, ethanol, H2S and volatile acids). In the microvinification experiments all strains performed better than the laboratory strain S288c and were comparable to the industrial strain used as a control or even surpassed it in certain parameters. Thus, the oenological abilities of wine yeasts can be preserved over long periods of maintenance under laboratory conditions.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Yeast
Wine
Diversity
Fermentation
Taxonomy
Megjelenés:Lwt-Food Science And Technology. - 101 (2019), p. 789-798. -
További szerzők:Pfliegler Valter Péter (1986-) (molekuláris biológus) Mitercsák Judit Szendei Gergő Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Pályázati támogatás:124417
OTKA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM100483
Első szerző:Karanyicz Edina
Cím:Non-introgressive genome chimerisation by malsegregation in autodiploidised allotetraploids during meiosis of Saccharomyces kudriavzevii x Saccharomyces uvarum hybrids / Karanyicz Edina, Antunovics Zsuzsa, Kallai Z., Sipiczki M.
Dátum:2017
ISSN:0175-7598 1432-0614
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Applied Microbiology And Biotechnology. - 101 : 11 (2017), p. 4617-4633. -
További szerzők:Antunovics Zsuzsa (1978-) (molekuláris biológus, genetikus) Kállai Zoltán (1986-) (biológus) Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM119127
035-os BibID:(WoS)000431878700004 (Scopus)85037741061
Első szerző:Magyar Donát
Cím:Survey of viable airborne fungi in wine cellars of Tokaj, Hungary / Magyar, Donát; Kállai, Zoltán; Sipiczki, Matthias; Dobolyi, Csaba; Sebők, Flóra; Beregszászi, Tímea; Bihari, Zoltán; Kredics, László; Oros, Gyula
Dátum:2017
ISSN:0393-5965 1573-3025
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Aerobiologia. - 34 : 2 (2017), p. 171-185. -
További szerzők:Kállai Zoltán (1986-) (biológus) Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus) Dobolyi Csaba Sebők Flóra Beregszászi Tímea Bihari Zoltán (1967-) (biológus) Kredics László Oros Gyula
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00012
GINOP
K13255
OTKA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM055087
Első szerző:Pfliegler Valter Péter (molekuláris biológus)
Cím:Diversity of Candida zemplinina isolates inferred from RAPD, micro/minisatellite and physiological analysis / Walter P. Pfliegler, Enikő Horváth, Zoltán Kállai, Matthias Sipiczki
Dátum:2014
ISSN:0944-5013
Megjegyzések:Among non-Saccharomyces wine yeasts, Candida zemlpinina is one of the frequently isolated and oenologically important species. It is mostly known from European winemaking areas and it has become one of the key species of non-Saccharomyces wine yeasts to study. Investigating the diversity of C. zemplinina isolates is important for a deeper understanding of the non-Saccharomyces wine yeasts and for the yeast starter industry, as numerous researches have pointed to the potential use of this species in winemaking. For assessing the biodiversity of a larger number of strains, RAPD and micro/minisatellite PCR is often the method of choice, however, this technique is often unstandardized. Whereas some laboratories use these methods for species identifications, others apply RAPD primers for determining intraspecies diversity. In this study, we have tested 5 different RAPD and micro/minisatellite primers on strains of C. zemplinina isolated from different locations. We show that after a rigorous PCR-optimization aimed at reproducibility and comparability of band patterns with these PCR-reactions, diversity of different strains from a wide range of geographic locations is relatively low. The analysis of several oenologically important physiological traits of the strains showed a relatively low level of diversity as well. We also demonstrate that the intraspecific diversity of C. zemplinina observable with different techniques (RAPD, micro/minisatellite or physiological analysis) may be fairly different and not necessarily comparable.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Microbiological Research. - 169 : 5-6 (2014), p. 402-410. -
További szerzők:Horváth Enikő (1987-) (biológus) Kállai Zoltán (1986-) (biológus) Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1