CCL

Összesen 8 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM048958
Első szerző:Emri Tamás (biológus)
Cím:Towards high-siderophore-content foods : optimisation of coprogen production in submerged cultures of Penicillium nalgiovense / Tamás Emri, Viktória Tóth, Csilla Terézia Nagy, Gábor Nagy, Imre Pócsi, Gyöngyi Gyémánt, Károly Antal, József Balla, György Balla, Gyula Román, István Kovács, István Pócsi
Dátum:2013
ISSN:0022-5142
Megjegyzések: Background Fungal siderophores are likely to possess atheroprotective effects in humans, and therefore studies are needed to develop siderophore-rich food additives or functional foods to increase the siderophore uptake in people prone to cardiovascular diseases. In this study the siderophore contents of mould-ripened cheeses and meat products were analysed and the coprogen production by Penicillium nalgiovense was characterised. Results High concentrations of hexadentate fungal siderophores were detected in penicillia-ripened Camembert- and Roquefort-type cheeses and also in some sausages. In one sausage fermented by P. nalgiovense, the siderophore content was comparable to those found in cheeses. Penicillium nalgiovense produced high concentrations of coprogen in submerged cultures, which were affected predominantly by the available carbon and nitrogen sources under iron starvation. Considerable coprogen yields were still detectable in the presence of iron when the fermentation medium was supplemented with the iron chelator Na2-EDTA or when P. nalgiovense was co?cultivated with Saccharomyces cerevisiae. Conclusion These data may be exploitable in the future development of high?siderophore?content foods and/or food additives. Nevertheless, the use of P. nalgiovense fermentation broths for these purposes may be limited by the instability of coprogen in fermentation media and by the β-lactam production by the fungus.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Egészség- és Környezettudomány
Doktori iskola
atherosclerosis
coprogen
sausage
Penicillium nalgiovense
functional food
β-lactam
Megjelenés:Journal Of The Science Of Food And Agriculture. - 93 : 9 (2013), p. 2221-2228. -
További szerzők:Tóth Viktória (1984-) (biológus) Nagy Csilla Terézia Szemán-Nagy Gábor (1975-) (biológia tanár-molekuláris biológus) Pócsi Imre Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Antal Károly (neurobiológus) Balla József (1959-) (belgyógyász, nephrológus) Balla György (1953-) (csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus) Román Gyula Kovács István Pócsi István (1961-) (vegyész)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0007
TÁMOP
Mikrobiális genetika és genomika
TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0024
TÁMOP
Juhász-Nagy Pál Doktori Iskola
TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0045
TÁMOP
Gyermekgyógyászat Kutatócsoport
OTKA-K75883
OTKA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM018744
Első szerző:Erdei Éva (biológus, biotechnológus)
Cím:Trehalose overproduction affects the stress tolerance of Kluyveromyces marxianus ambiguously / Éva Erdei, Mónika Molnár, Gyöngyi Gyémánt, Károly Antal, Tamás Emri, István Pócsi, János Nagy
Dátum:2011
ISSN:0960-8524
Megjegyzések:A thermotolerant Kluyveromyces marxianus mutant was developed by exposing yeast cultures repeatedly to 48 C incubation temperature, and the strain was characterized with a significantly increased trehalose content. Unexpectedly, the strain was sensitive to alcohol, osmotic and oxidative stress, which correlated with the increases in the trehalose concentrations. Intracellular glutathione levels declined in both wildtype and mutant cells when exposed to elevating incubation temperatures. Finally, we reached the surprising conclusion that neither trehalose nor glutathione metabolisms should be aimed at in future strain development programs with K. marxianus.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Yeast
Bioethanol
Thermotolerance
Trehalose
Glutathione
Megjelenés:Bioresource Technology. - 102 : 14 (2011), p. 7232-7235. -
További szerzők:Molnár Mónika Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Antal Károly (neurobiológus) Emri Tamás (1969-) (biológus) Pócsi István (1961-) (vegyész) Nagy János (1951-) (agrármérnök, mérnök-tanár)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM067173
Első szerző:Gáll Tamás (molekuláris biológus, mikrobiológus)
Cím:Optimization of desferrioxamine E production by Streptomyces parvulus / Gáll Tamás, Lehoczki Gábor, Gyémánt Gyöngyi, Emri Tamás, Máthéné Szigeti Zsuzsa, Balla György, Balla József, Pócsi István
Dátum:2016
ISSN:1217-8950 1588-2640
Megjegyzések:Siderophores are produced by a number of microbes to capture iron with outstandingly high affinity, which property also generates biomedical and industrial interests. Desferrioxamine E (DFO-E) secreted by streptomycetes bacteria can be an ideal candidate for iron chelation therapy, which necessitates its cost-effective production for in vitro and animal studies. This study focused on the optimization of DFO-E production by Streptomyces parvulus CBS548.68. Different combinations of various carbon and nitrogen sources as well as the addition of 3-morpholinopropane-1-sulfonic acid (MOPS) markedly affected DFO-E yields, which were attributed, at least in part, to the higher biomass productions found in MOPS-supplemented cultures. In MOPS-supplemented glucose and sodium glutamate medium, DFO-E productions as high as 2,009???90 mg/l of culture medium were reached. High-performance liquid chromatography analysis demonstrated that a simple two-step purification process yielded DFO-E preparations with purities of ?97%. Matrix assisted laser desorption ionization-time of flight mass spectrometry analysis showed that purified DFO-E always contained traces of desferrioxamine D2.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
desferrioxamine E
Megjelenés:Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica 63 : 4 (2016), p. 475-489. -
További szerzők:Lehoczki Gábor (1988-) (biológus, molekuláris biológus) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Emri Tamás (1969-) (biológus) Máthéné Szigeti Zsuzsa (1976-) (biológus-ökológus) Balla György (1953-) (csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus) Balla József (1959-) (belgyógyász, nephrológus) Pócsi István (1961-) (vegyész)
Pályázati támogatás:TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0045
TÁMOP
Trombózis Kutató Központ Kutatócsoport
MTA-DE
MTA
Vascularis Biológia, Thrombosis-Haemostasis Kutatócsoport
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM030998
Első szerző:Gonda Sándor (gyógyszerész)
Cím:Effect of High Relative Humidity on Dried Plantago lanceolata L. Leaves during Long-term Storage : Effects on Chemical Composition, Colour and Microbiological Quality / Sándor Gonda, László Tóth, Gyöngyi Gyémánt, Mihály Braun, Tamás Emri, Gábor Vasas
Dátum:2012
ISSN:0958-0344
Megjegyzések:Introduction : Modern phytotherapy and quality assurance requires stability data on bioactive metabolites to identify andminimise decomposing factors during processing and storage. A compound's stability in a complex matrix can be differentfrom the stability of the purified compound.Objective To test the stability of iridoids and acteoside and quantify changes in colour and microbiological quality in acommon herbal tea, dried P. lanceolata leaves during exposure to high?humidity air. To test the contribution of fungi tometabolite decomposition.Methodology ? Dried P. lanceolata leaves were exposed to atmospheres of different relative humidity (75, 45 and 0%) for24 weeks. Changes in aucubin and catalpol concentration were determined by CE?MEKC, and those in acteoside on TLC.Colour and chlorophyll?like pigments were measured by different spectrophotometric methods. The number of fungi wasmonitored; 10 strains were isolated from the plant drug, and their ability to decompose the analytes of interest was tested.Results ? During incubation at 75% relative humidity (RH), aucubin, catalpol and acteoside concentrations decreased by 95.7,97.0 and 70.5%, respectively. Strong shifts were detected in CIELAB parameters a* and b* (browning) as a result ofconversion of chlorophyll to pheophytin. Intensive microbial proliferation was also observed. Changes at 45 or 0% RH weretypically insignificant. Seven of the 10 isolated fungal strains could decompose both iridoids, and five could decomposeacteoside in vitro.Conclusion It was shown that exposure to water results in loss of bioactive molecules of P. lanceolata dried leaves, and thatcolonising fungi are the key contributors to this loss.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Plantago lanceolata L.
verbascoside
iridoid stability
long-term storage
microbiological contamination
Megjelenés:Phytochemical Analysis. - 23 : 1 (2012), p. 88-93. -
További szerzők:Tóth László Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Braun Mihály (1966-) (vegyész, analitikus) Emri Tamás (1969-) (biológus) Vasas Gábor (1975-) (biológus-vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM052262
Első szerző:Leiter Éva (biológus)
Cím:Penicillin V production by Penicillium chrysogenum in the presence of Fe(III) and in low-iron culture medium. / Leiter E., Emri T., Gyémánt G., Nagy I., Pócsi I., Winkelmann G., Pócsi I.
Dátum:2001
ISSN:0015-5632
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Folia Microbiologica. - 46 : 2 (2001), p. 127-132. -
További szerzők:Emri Tamás (1969-) (biológus) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Nagy I. Pócsi Imre Winkelmann, G. Pócsi István (1961-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM054340
Első szerző:Máthéné Szigeti Zsuzsa (biológus-ökológus)
Cím:Optimization of triacetylfusarinine C and ferricrocin productions in Aspergillus fumigatus / Zsuzsa M. Szigeti, Szilvia Szaniszló, Erika Fazekas, Gyöngyi Gyémánt, Judit Szabon, Károly Antal, Tamás Emri, József Balla, György Balla, László Csernoch, István Pócsi
Dátum:2014
ISSN:1217-8950 1588-2640
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica. - 61 : 2 (2014), p. 107-119. -
További szerzők:Szaniszló Szilvia Fazekas Erika (1985-) (kémikus) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Szabon Judit Antal Károly (neurobiológus) Emri Tamás (1969-) (biológus) Balla József (1959-) (belgyógyász, nephrológus) Balla György (1953-) (csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus) Csernoch László (1961-) (élettanász) Pócsi István (1961-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM005691
Első szerző:Pócsi István (vegyész)
Cím:Fungal siderophores function as protective agents of LDL oxidation and are promising anti-atherosclerotic metabolites in functional food / Pócsi István, Jeney Viktória, Kertai Pál, Pócsi Imre, Emri Tamás, Gyémánt Gyöngyi, Fésűs László, Balla József, Balla György
Dátum:2008
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Molecular Nutrition and Food Research. - 52 : 12 (2008), p. 1434-1447. -
További szerzők:Jeney Viktória (1971-) (vegyész, kémia tanár) Kertai Pál (1927-2016) (népegészségügyi szakember) Pócsi Imre Emri Tamás (1969-) (biológus) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Fésüs László (1947-) (orvos biokémikus) Balla József (1959-) (belgyógyász, nephrológus) Balla György (1953-) (csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus)
Internet cím:elektronikus változat
DOI
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM010542
Első szerző:Tóth Viktória (biológus)
Cím:Optimization of coprogen production in Neurospora crassa / Viktória Tóth, K. Antal, Gyöngyi Gyémánt, M. Miskei, I. Pócsi, T. Emri
Dátum:2009
ISSN:0236-5383
Megjegyzések:Coprogen production of Neurospora crassa was dependent on glucose, aspartate and iron contents as well as on initial pH of the culture media. Surplus iron and acidic pH hindered the production of coprogen as well as the transcription of the sid1 gene (NCU07117) encoding putative L-ornithine-N-5-monooxygenase, the first enzyme in the coprogen biosynthetic pathway. High glucose (40 g/l) and aspartate (21 g/l) concentrations were beneficial for coprogen synthesis, but neither glucose nor aspartate affected the sid1 transcription. Moreover, efficient coprogen production was observed after glucose had been consumed, which suggested that N. crassa accumulated iron even in non-growing, carbon-starving cultures.
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta Biologica Hungarica. - 60 : 3 (2009), p. 321-328. -
További szerzők:Antal Károly (neurobiológus) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Miskei Márton (1978-) (molekuláris biológus, genetikus) Pócsi István (1961-) (vegyész) Emri Tamás (1969-) (biológus)
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1