CCL

Összesen 6 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM100939
035-os BibID:(cikkazonosító)421 (Scopus)85127560068
Első szerző:Adácsi Cintia (táplálkozástudományi szakember)
Cím:Microbiological and Toxicological Evaluation of Fermented Forages / Adácsi Cintia, Kovács Szilvia, Pócsi István, Győri Zoltán, Dombrádi Zsuzsanna, Pusztahelyi Tünde
Dátum:2022
ISSN:2077-0472
Megjegyzések:Abstract: Several feed preservation methods can ensure lower mycotoxin contamination levels enter the food life cycle, and a relatively common wet preservation method of forage plant materials is fermentation. This study aimed to characterize the microbiological state and mycotoxin contamination of fermented silages and haylages (corn, alfalfa, rye, and triticale), their main microbiota, and isolation of bacteria with mycotoxin resistance. Bacteria that remain viable throughout the fermentation process and possess high mycotoxin resistance can have a biotechnological benefit. Lactic acid bacteria, primarily found in corn silage, were Lactiplantibacillus plantarum isolates. Meanwhile, a high percentage of alfalfa silage and haylage was characterized by Lactiplantibacillus pentosus. In rye silage and haylage samples, Pediococci were the typical bacteria. Bacterial isolates were characterized by deoxynivalenol and zearalenon resistance. Some of them were sensitive to aflatoxin B1, while ochratoxin A caused 33?86% growth inhibition of the cultures. The mycotoxin resistant organisms are under further research, aiming for mycotoxin elimination in feed.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
mycotoxin
lactic acid bacteria
spore-forming bacteria
deoxynivalenol
zearalenone
ochratoxin A
aflatoxin B1
silage
haylage
Megjelenés:Agriculture-Basel. - 12 : 3 (2022), p. 1-11. -
További szerzők:Kovács Szilvia (1982-) (biológus) Pócsi István (1961-) (vegyész) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Dombrádi Zsuzsanna Rita (1983-) (molekuláris biológus, mikrobiológus) Pusztahelyi Tünde (1969-) (biológus, angol-magyar szakfordító)
Pályázati támogatás:018-1.2.1-NKP-2018-00002
Egyéb
019-2.1.13-TÉT_IN-2020-00056
Egyéb
TKP2020-IKA-04 (TP)
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM100257
035-os BibID:(cikkazonosító)115 (WoS)000762039400001 (Scopus)85124219866
Első szerző:Farkas Zsuzsa
Cím:A Systematic Review of the Efficacy of Interventions to Control Aflatoxins in the Dairy Production Chain-Feed Production and Animal Feeding Interventions / Farkas Zsuzsa, Országh Erika, Engelhardt Tekla, Csorba Szilveszter, Kerekes Kata, Zentai Andrea, Süth Miklós, Nagy Attila, Miklós Gabriella, Molnár Krisztina, Rácz Csaba, Dövényi-Nagy Tamás, Ambrus Árpád, Győri Zoltán, Dobos Attila Csaba, Pusztahelyi Tünde, Pócsi István, Jóźwiak Ákos
Dátum:2022
ISSN:2072-6651
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Toxins. - 14 : 2 (2022), p. 1-39. -
További szerzők:Országh Erika Engelhardt Tekla Csorba Szilveszter Kerekes Kata Zentai Andrea Süth Miklós Nagy Attila Miklós Gabriella Molnár Krisztina (1981-) Rácz Csaba (1979-) (agrármérnök) Dövényi-Nagy Tamás (1977-) (ügyvivő szakértő, agrár) Ambrus Árpád Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Dobos Attila (1970-) (agrármérnök) Pusztahelyi Tünde (1969-) (biológus, angol-magyar szakfordító) Pócsi István (1961-) (vegyész) Jóźwiak Ákos
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-0000
EFOP
2018-1.2.1-NKP-2018-00002
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM091261
035-os BibID:(cikkazonosító)104
Első szerző:Peles Ferenc (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Cím:Biological Control and Mitigation of Aflatoxin Contamination in Commodities / Ferenc Peles, Péter Sipos, Szilvia Kovács, Zoltán Győri, István Pócsi, Tünde Pusztahelyi
Dátum:2021
ISSN:2072-6651
Megjegyzések:Aflatoxins (AFs) are toxic secondary metabolites produced mostly by Aspergillus species. AF contamination entering the feed and food chain has been a crucial long-term issue for veterinarians, medicals, agroindustry experts, and researchers working in this field. Although different (physical, chemical, and biological) technologies have been developed, tested, and employed to mitigate the detrimental effects of mycotoxins, including AFs, universal methods are still not available to reduce AF levels in feed and food in the last decades. Possible biological control by bacteria, yeasts, and fungi, their excretes, the role of the ruminal degradation, pre-harvest biocontrol by competitive exclusion or biofungicides, and post-harvest technologies and practices based on biological agents currently used to alleviate the toxic effects of AFs are collected in this review. Pre-harvest biocontrol technologies can give us the greatest opportunity to reduce AF production on the spot. Together with post-harvest applications of bacteria or fungal cultures, these technologies can help us strictly reduce AF contamination without synthetic chemicals.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
biocontrol
aflatoxin
pre-harvest
post-harvest
non-aflatoxigenic
ruminal
Megjelenés:Toxins. - 13 : 2 (2021), p. 1-19. -
További szerzők:Sipos Péter (1975-) (agrármérnök) Kovács Szilvia (1982-) (biológus) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Pócsi István (1961-) (vegyész) Pusztahelyi Tünde (1969-) (biológus, angol-magyar szakfordító)
Pályázati támogatás:2018-1.2.1-NKP-2018-00002
Egyéb
2020-4.1.1-TKP2020
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM082438
035-os BibID:(cikkazonosító)2921 (WOS)000517458200001 (Scopus)85083912366
Első szerző:Pfliegler Valter Péter (molekuláris biológus)
Cím:The Aspergilli and their mycotoxins : metabolic interactions with plants and the soil biota / Valter P. Pfliegler, István Pócsi, Zoltán Győri, Tünde Pusztahelyi
Dátum:2020
ISSN:1664-302X
Megjegyzések:Species of the highly diverse fungal genus Aspergillus are well-known agricultural pests and, most importantly, producers of various mycotoxins threatening food safety worldwide. Mycotoxins are studied predominantly from the perspectives of human and livestock health. Meanwhile, their roles are far less known in nature. However, to understand the factors behind mycotoxin production, the roles of the toxins of the Aspergilli must be understood from a complex ecological perspective, taking mold-plant, mold-microbe, and mold-animal interactions into account. The Aspergilli may switch between saprophytic and pathogenic lifestyles, and the production of secondary metabolites, such as mycotoxins, may vary according to these fungal ways of life. Recent studies highlighted the complex ecological network of soil microbiotas determining the niches that Aspergilli can fill in. Interactions with the soil microbiota and soil macro-organisms determine the role of secondary metabolite production to a great extent. While, upon infection of plants, metabolic communication including fungal secondary metabolites like aflatoxins, gliotoxin, patulin, cyclopiazonic acid, ochratoxin, influences the fate of both the invader and the host. In this review, the role of mycotoxin producing Aspergillus species and their interactions in the ecosystem are discussed. We intend to highlight the complexity of the roles of the main toxic secondary metabolites as well as their fate in natural environments and agriculture, a field that still has important knowledge gaps.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Frontiers in Microbiology. - 10 (2020), p. 1-45. -
További szerzők:Pócsi István (1961-) (vegyész) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Pusztahelyi Tünde (1969-) (biológus, angol-magyar szakfordító)
Pályázati támogatás:NKFIH 2018-1.2.1-NKP
Egyéb
OTKA K119494
OTKA
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM105489
Első szerző:Pusztahelyi Tünde (biológus, angol-magyar szakfordító)
Cím:Biological control and elimination of mycotoxins in food and feed / Tünde Pusztahelyi, Szilvia Kovács, Cintia Adácsi, Ida Miklós, Attila Dobos, Zoltán Győri, K. Madhavan Nampoothiri, István Pócsi
Dátum:2022
ISBN:978-963-490-468-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Biotechnology at the University of Debrecen - 2022 International Symposium : Abstract Book. - p. 17. -
További szerzők:Kovács Szilvia (1982-) (biológus) Adácsi Cintia (1990-) (táplálkozástudományi szakember) Miklós Ida (1962-) (biológus) Dobos Attila (1970-) (agrármérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Nampoothiri K. Madhavan Pócsi István (1961-) (vegyész)
Pályázati támogatás:2018-1.2.1-NKP-2018-00002
Egyéb
2019-2.1.13-TÉT_IN-2020-00056
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM092386
035-os BibID:(cikkazonosító)204
Első szerző:Sipos Péter (agrármérnök)
Cím:Physical and Chemical Methods for Reduction in Aflatoxin Content of Feed and Food / Sipos Péter, Peles Ferenc, Brassó Dóra Lili, Béri Béla, Pusztahelyi Tünde, Pócsi István, Győri Zoltán
Dátum:2021
ISSN:2072-6651
Megjegyzések:Aflatoxins (AFs) are among the most harmful fungal secondary metabolites imposing serious health risks on both household animals and humans. The more frequent occurrence of aflatoxins in the feed and food chain is clearly foreseeable as a consequence of the extreme weather conditions recorded most recently worldwide. Furthermore, production parameters, such as unadjusted variety use and improper cultural practices, can also increase the incidence of contamination. In current aflatoxin control measures, emphasis is put on prevention including a plethora of pre-harvest methods, introduced to control Aspergillus infestations and to avoid the deleterious effects of aflatoxins on public health. Nevertheless, the continuous evaluation and improvement of post-harvest methods to combat these hazardous secondary metabolites are also required. Already in-use and emerging physical methods, such as pulsed electric fields and other nonthermal treatments as well as interventions with chemical agents such as acids, enzymes, gases, and absorbents in animal husbandry have been demonstrated as effective in reducing mycotoxins in feed and food. Although most of them have no disadvantageous effect either on nutritional properties or food safety, further research is needed to ensure the expected efficacy. Nevertheless, we can envisage the rapid spread of these easy-to-use, cost-effective, and safe post-harvest tools during storage and food processing.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
aflatoxin
mycotoxin
decontamination
absorption
Megjelenés:Toxins. - 13 : 3 (2021), p. 1-17. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Brassó Dóra Lili (1994-) (állattenyésztő mérnök) Béri Béla (1951-) (agrármérnök) Pusztahelyi Tünde (1969-) (biológus, angol-magyar szakfordító) Pócsi István (1961-) (vegyész) Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Pályázati támogatás:2018-1.2.1-NKP-2018-00002
Egyéb
TKP2020-IKA-04
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1