CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM116975
035-os BibID:(cikkazonosító)1260166 (WoS)001143637400001 (Scopus)85182399795
Első szerző:Krishnan, S. Vipin
Cím:Fusarium biocontrol : antagonism and mycotoxin elimination by lactic acid bacteria / S. Vipin Krishnan, K. Madhavan Nampoothiri, Anandhu Suresh, Nguyen Thuy Linh, P. A. Balakumaran, István Pócsi, Tünde Pusztahelyi
Dátum:2024
ISSN:1664-302X
Megjegyzések:Mycotoxins produced by Fusarium species are secondary metabolites with low molecular weight formed by filamentous fungi generally resistant to different environmental factors and, therefore, undergo slow degradation. Contamination by Fusarium mycotoxins in cereals and millets is the foremost quality challenge the food and feed industry faces across the globe. Several types of chemical preservatives are employed in the mitigation process of these mycotoxins, and they help in long-term storage; however, chemical preservatives can be used only to some extent, so the complete elimination of toxins from foods is still a herculean task. The growing demand for green-labeled food drives to evade the use of chemicals in the production processes is getting much demand. Thus, the biocontrol of food toxins is important in the developing food sector. Fusarium mycotoxins are world-spread contaminants naturally occurring in commodities, food, and feed. The major mycotoxins Fusarium species produce are deoxynivalenol, fumonisins, zearalenone, and T2/HT2 toxins. Lactic acid bacteria (LAB), generally regarded as safe (GRAS), is a well-explored bacterial community in food preparations and preservation for ages. Recent research suggests that LAB are the best choice for extenuating Fusarium mycotoxins. Apart from Fusarium mycotoxins, this review focuses on the latest studies on the mechanisms of how LAB effectively detoxify and remove these mycotoxins through their various bioactive molecules and background information of these molecules.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
lactic acid bacteria
Fusarium
mycotoxin
antagonism
biocontrol bioactive
biocontrol
mycotoxins
Megjelenés:Frontiers in Microbiology. - 14 (2024), p. 1-17. -
További szerzők:Nampoothiri K. Madhavan Suresh, Anandhu Nguyen Thuy Linh Balakumaran P. A. Pócsi István (1961-) (vegyész) Pusztahelyi Tünde (1969-) (biológus, angol-magyar szakfordító)
Pályázati támogatás:2019-2.1.13-TÉT_IN-2020-00056
Egyéb
TKP2021-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM114571
Első szerző:Pusztahelyi Tünde (biológus, angol-magyar szakfordító)
Cím:Micotoxins in food chain-climate effect and elimination studies / Tünde Pusztahelyi, Cintia Adácsi, Szilvia Kovács, Attila Dobos, Valter Péter Pfliegler, K. Madhavan Nampoothiri, István Pócsi
Dátum:2023
ISSN:1217-8950 1588-2640
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idézhető absztrakt
folyóiratcikk
Megjelenés:Abstracts of the 19th International Congress of the Hungarian Society for Microbiology. Acta Microbiologica et Immunologica Hungarica. - 70 : Suppl. 1 (2023), p.77-78. -
További szerzők:Adácsi Cintia (1990-) (táplálkozástudományi szakember) Kovács Szilvia (1982-) (biológus) Dobos Attila (1970-) (agrármérnök) Pfliegler Valter Péter (1986-) (molekuláris biológus) Nampoothiri K. Madhavan Pócsi István (1961-) (vegyész)
Pályázati támogatás:2018-1.2.1-NKP-2018-00002
Egyéb
2019-2.1.13-TÉT_IN-2020- 00056
Egyéb
TKP2020-IKA-04
Egyéb
TKP2021-EGA-20
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM105489
Első szerző:Pusztahelyi Tünde (biológus, angol-magyar szakfordító)
Cím:Biological control and elimination of mycotoxins in food and feed / Tünde Pusztahelyi, Szilvia Kovács, Cintia Adácsi, Ida Miklós, Attila Dobos, Zoltán Győri, K. Madhavan Nampoothiri, István Pócsi
Dátum:2022
ISBN:978-963-490-468-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Biotechnology at the University of Debrecen - 2022 International Symposium : Abstract Book. - p. 17. -
További szerzők:Kovács Szilvia (1982-) (biológus) Adácsi Cintia (1990-) (táplálkozástudományi szakember) Miklós Ida (1962-) (biológus) Dobos Attila (1970-) (agrármérnök) Győri Zoltán (1948-) (vegyész) Nampoothiri K. Madhavan Pócsi István (1961-) (vegyész)
Pályázati támogatás:2018-1.2.1-NKP-2018-00002
Egyéb
2019-2.1.13-TÉT_IN-2020-00056
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM117478
Első szerző:Vipin, Krishnan S.
Cím:Study of antifungal effect of newly isolated LAB strains against Fusarium culture / Vipin Krishnan S., Anandhu Suresh, P.A. Bala Kumaran, Tünde Pusztahelyi, István Pócsi, K Madhavan Nampoothiri
Dátum:2023
Tárgyszavak:Biológiai tudományok Természettudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Lactic acid bacteria
Mycotoxin
Fusarium
Anti-fungal
Acidic compounds
Megjelenés:International Conference on New Horizons in Biotechnology: Abstract book. - p. 292.
További szerzők:Suresh, Anandhu Kumaran, P.A. Bala Pusztahelyi Tünde (1969-) (biológus, angol-magyar szakfordító) Pócsi István (1961-) (vegyész) Nampoothiri K. Madhavan
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1