CCL

Összesen 6 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM089187
Első szerző:Karaffa Levente (biotechnológus, egyetemi tanár)
Cím:Citric acid and itaconic acid accumulation: variations of the same story? / Levente Karaffa, Christian P. Kubicek
Dátum:2019
ISSN:0175-7598 1432-0614
Megjegyzések:Citric acid production by Aspergillus niger and itaconic acid production by Aspergillus terreus are two major examples of technical scale fungal fermentations based on metabolic overflow of primary metabolism. Both organic acids are formed by the same metabolic pathway, but whereas citric acid is the end product in A. niger, A. terreus performs two additional enzymatic steps leading to itaconic acid. Despite of this high similarity, the optimization of the production process and the mechanism and regulation of overflow of these two acids has mostly been investigated independently, thereby ignoring respective knowledge from the other. In this review, we will highlight where the similarities and the real differences of these two processes occur, which involves various aspects of medium composition, metabolic regulation and compartmentation, transcriptional regulation, and gene evolution. These comparative data may facilitate further investigations of citric acid and itaconic acid accumulation and may contribute to improvements in their industrial production.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Applied Microbiology And Biotechnology. - 103 : 7 (2019), p. 2889-2902. -
További szerzők:Kubicek, Christian P.
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00008
GINOP
EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM060271
Első szerző:Karaffa Levente (biotechnológus, egyetemi tanár)
Cím:A deficiency of manganese ions in the presence of high sugar 5 concentrations is the critical parameter for achieving high yields 6 of itaconic acid by Aspergillus terreus / Levente Karaffa, Rafael Díaz, Benedek Papp, Erzsébet Fekete, Erzsébet Sándor, Christian P. Kubicek
Dátum:2015
ISSN:0175-7598
Megjegyzések:Itaconic acid (IA), an unsaturated dicarboxylic acid with a high potential as a platform for chemicals derived from sugars, is industrially produced by large-scale submerged fermentation by Aspergillus terreus. Although the biochemical pathway and the physiology leading to IA is almost the same as that leading to citric acid production in Aspergillus niger, published data for the volumetric (g L(-1)) and the specific yield (mol/mol carbon source) of IA are significantly lower than for citric acid. Citric acid is known to accumulate to high levels only when a number of nutritional parameters are carefully adjusted, of which the concentration of the carbon source and that of manganese ions in the medium are particularly important. We have therefore investigated whether a variation in these two parameters may enhance IA production and yield by A. terreus. We show that manganese ion concentrations?<?3 ppb are necessary to obtain highest yields. Highest yields were also dependent on the concentration of the carbon source (D-glucose), and highest yields (0.9) were only obtained at concentrations of 12-20 % (w/v), thus allowing the accumulation of up to 130 g L(-1) IA. These findings perfectly mirror those obtained when these parameters are varied in citric acid production by A. niger, thus showing that the physiology of both processes is widely identical. Consequently, applying the fermentation technology established for citric acid production by A. niger citric acid production to A. terreus should lead to high yields of IA, too.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Aspergillus terreus
Itaconic acid
Fermentation
Manganese ions
D-Glucose
Specificyield
Volumetricyield
Megjelenés:Applied Microbiology and Biotechnology. - 99 : 19 (2015), p. 7937-7944. -
További szerzők:Diaz, Rafael Papp Benedek Fekete Erzsébet (1975-) (biotechnológus, egyetemi tanár) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár) Kubicek, Christian P.
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM051651
Első szerző:Karaffa Levente (biotechnológus, egyetemi tanár)
Cím:The intracellular galactoglycome in Trichoderma reesei during growth on lactose / Levente Karaffa, Leon Coulier, Erzsébet Fekete, Karin M. Overkamp, Irina S. Druzhinina, Marianna Mikus, Bernhard Seiboth, Levente Novák, Peter J. Punt, Christian P. Kubicek
Dátum:2013
ISSN:0175-7598
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Applied Microbiology and Biotechnology. - 97 : 12 (2013), p. 5447-5456. -
További szerzők:Coulier, Leon Fekete Erzsébet (1975-) (biotechnológus, egyetemi tanár) Overkamp, Karin M. Druzhinina, Irina S. Mikus Marianna Seiboth, Bernhard Novák Levente (1967-) (biológus) Punt, Peter J. Kubicek, Christian P.
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM025150
Első szerző:Karaffa Levente (biotechnológus, egyetemi tanár)
Cím:Aspergillus niger citric acid accumulation : do we understand this well-working black box? / Levente Karaffa, Christian P. Kubicek
Dátum:2003
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Applied Microbiology and Biotechnology. - 61 (2003), p. 189-196. -
További szerzők:Kubicek, Christian P.
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM025093
Első szerző:Karaffa Levente (biotechnológus, egyetemi tanár)
Cím:The role of the alternative respiratory pathway in the stimulation of cephalosporin C formation by soybean oil in Acremonium chrysogenum / Karaffa L., Sándor E., Kozma J., Kubicek C. P., Szentirmai A.
Dátum:1999
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Applied Microbiology and Biotechnology. - 51 (1999), p. 633-638. -
További szerzők:Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár) Kozma József Kubicek, Christian P. Szentirmai Attila (1930-) (mikrobiológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM075416
Első szerző:Molnár Ákos Péter (okleveles biomérnök)
Cím:High oxygen tension increases itaconic acid accumulation, glucose consumption, and the expression and activity of alternative oxidase in Aspergillus terreus / Ákos P. Molnár, Zoltán Németh, István S. Kolláth, Erzsébet Fekete, Michel Flipphi, Norbert Ág, Áron Soós, Béla Kovács, Erzsébet Sándor, Christian P. Kubicek, Levente Karaffa
Dátum:2018
ISSN:0175-7598 1432-0614
Megjegyzések:Itaconic acid is a five-carbon dicarboxylic acid with an unsaturated alkene bond, frequently used as a building block for the industrial production of a variety of synthetic polymers. It is also one of the major products of fungal "overflow metabolism" which can be produced in submerged fermentations of the filamentous fungus Aspergillus terreus. At the present, molar yields of itaconate are lower than those obtained in citric acid production in Aspergillus niger. Here, we have studied the possibility that the yield may be limited by the oxygen supply during fermentation and hence tested the effect of the dissolved oxygen concentration on the itaconic acid formation rate and yield in lab-scale bioreactors. The data show that a dissolved oxygen concentration of 2% saturation was sufficient for maximal biomass formation. Raising it to 30% saturation had no effect on biomass formation or the growth rate, but the itaconate yield augmented substantially from 0.53 to 0.85 mol itaconate/mol glucose. Furthermore, the volumetric and specific rates of itaconic acid formation ameliorated by as much as 150% concurrent with faster glucose consumption, shortening the fermentation time by 48 h. Further increasing the dissolved oxygen concentration over 30% saturation had no effect. Moreover, we show that this increase in itaconic acid production coincides with an increase in alternative respiration, circumventing the formation of surplus ATP by the cytochrome electron transport chain, as well as with increased levels of alternative oxidase transcript. We conclude that high(er) itaconic acid accumulation requires a dissolved oxygen concentration that is much higher than that needed for maximal biomass formation, and postulate that the induction of alternative respiration allows the necessary NADH reoxidation ratio without surplus ATP production to increase the glucose consumption and the flux through overflow metabolism.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Aspergillus terreus
Itaconic acid
Alternative oxidase
Respiration
Submerged fermentation
Dissolved oxygen
Megjelenés:Applied Microbiology and Biotechnology. - 102 : 20 (2018), p. 8799-8808. -
További szerzők:Németh Zoltán (1987-) (biomérnök) Kolláth István Sándor (biomérnök) Fekete Erzsébet (1975-) (biotechnológus, egyetemi tanár) Flipphi, Michel (1964-) Ág Norbert (1987-) (okleveles biomérnök) Soós Áron (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Karaffa Erzsébet Mónika (1972-) (mikrobiológus, egyetemi tanár) Kubicek, Christian P. Karaffa Levente (1971-) (biotechnológus, egyetemi tanár)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1