CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM091135
Első szerző:Nagy Éva (agrár)
Cím:A borsmenta hatóanyagai mézben / Nagy Éva, Prokisch József, Daróczi Lajos, Harangi János
Dátum:2014
ISSN:0013-6077 1418-1665
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
borsmenta
méz
hatóanyag
Megjelenés:Élet és Tudomány. - 60 : 3 (2014), p. 295-300. -
További szerzők:Prokisch József (1966-) (vegyész) Daróczi Lajos (1965-) (fizikus) Harangi János (1950-) (biokémikus, kromatográfus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM119055
Első szerző:Nguyen Huu Huong Duyen (PhD student, Food Science)
Cím:Optimization of Extraction Conditions to Synthesize Green Carbon Nanodots from Maillard Reaction / Duyen H.H. Nguyen, Arjun Muthu, Hassan El-Ramady, Lajos Daróczi, Lajos Nagy, Sándor Kéki, Áron Béni, Istvan Csarnovics, József Prokisch
Dátum:2024
Megjegyzések:Carbon nanodots (CNDs) are a class of nanoparticles with unique optical properties with broad applications in various fields. However, synthesizing CNDs with high fluorescence intensity and small size using green solvent and low temperature remains challenging. In this study, we investigated using the Maillard reaction at 120oC for 12 hours for synthesizing CNDs and optimized the reaction conditions to achieve CNDs with desirable properties. The results showed glycine was the most effective amino acid for CNDs formation when combined with sucrose. A molar ratio 1:1 for glycine: sucrose resulted in the highest fluorescence intensity. The fluorescence intensity increased remarkably with 40% ethanol as the extraction solvent. Despite that, a high ethanol concentration (above 60%) had an inverse relationship with CNDs' fluorescence intensity, indicating that a high-concentration ethanol solution prevented the Schiff base formation. The purified CNDs (M-CNDs) were characterized with fluorescent spectrophotometer, UV-Vis, Raman spectroscopy, and TEM. These findings provide a purification process of sustainable CNDs from the Maillard reaction using green solvents with optimized conditions and low temperatures.
ISBN:2633-5409
Tárgyszavak:Természettudományok Kémiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Materials advances. - [Epub ahead of print] : - (2024), p. -. -
További szerzők:Muthu Arjun (1996-) (Ph.D. student) El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Daróczi Lajos (1965-) (fizikus) Nagy Lajos (1979-) (vegyész) Kéki Sándor (1964-) (polimer kémikus) Béni Áron (1978-) (vegyész) Csarnovics István (1986-) (fizikus) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:K-132685
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM088201
Első szerző:Prokisch József (vegyész)
Cím:Silver precipitation: a new and easy to use method for measuring of wheat kernel surface area / József Prokisch, Levente Czeglédi, Béla Kovács, Lajos Daróczi, Éva Széles, János Tamás, Frédéric Mabille, Zoltán Győri
Dátum:2006
ISSN:0133-3720 1788-9170
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Cereal Research Communications. - 34 : 2-3 (2006), p. 1169-1176. -
További szerzők:Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Daróczi Lajos (1965-) (fizikus) Széles Éva (1979-) (vegyész) Tamás János (1959-) (környezetgazdálkodási agrármérnök) Mabille, Frédéric Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM064564
Első szerző:Prokisch József (vegyész)
Cím:Formation of metal selenium nanospheres in bacteria : is it a possible detoxification mechanism? / József Prokisch, Éva Széles, Béla Kovács, Lajos Daróczy, Mohsen Zommara
Dátum:2008
ISSN:0133-3720 1788-9170
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Cereal Research Communications. - 36 : Suppl.5 (2008), p. 947-950. -
További szerzők:Széles Éva (1979-) (vegyész) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Daróczi Lajos (1965-) (fizikus) Zommara, Mohsen
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Szerző által megadott URL
DOI
Borító:
Rekordok letöltése1