Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM013050
Első szerző:Gaál János (reumatológus, belgyógyász)
Cím:A D-vitamin hatása autoimmun kórképekben / Gaál János, Szegedi Andrea, Csáthy László, Szodoray Péter, Csípő István, Zöld Éva, Bodolay Edit
Dátum:2008
Megjegyzések:Az autoimmun kórképek kialakulásában a genetikai faktorok mellett a környezeti hatásoknak is alapvető szerepük van. A D-vitamin-hiány egyike lehet azoknak a tényezőknek, amelyek az autoimmun betegségek kialakulásáért felelősek. Több vizsgálat igazolta, hogy az alacsony D-vitamin-szintnek szerepe lehet a sclerosis multiplex, a szisztémás lupus erythematosus, rheumatoid arthritis, az 1-es típusú diabetes mellitus és a gyulladásos bélbetegségek kialakulásában. Kísérletes adatok egyértelműen alátámasztják, hogy D-vitamin-hiányban nő az autoimmun betegségek előfordulási gyakorisága. A szerzők irodalmi áttekintést adnak arról, hogy az alacsony D-vitamin-szint milyen összefüggést mutat az autoimmun betegségek előfordulásával. A D-vitamin optimális szintje szükséges a normális immunfunkcióhoz és jelentős szerepe van a saját antigénekkel szembeni tolerancia megtartásában. A D-vitamin legfontosabb hatása, hogy befolyásolja a regulatorikus T-sejtek számát és funkcióját. A jelenlegi ismeretek szerint az optimális D-vitamin-szint csökkenti a Th1-sejtek működését, és javítja a regulatorikus Tsejtfunkciót. A megfelelő D-vitamin-ellátottság mellett az autoimmun betegségek kialakulásának esélye, valamint a már fennálló betegség súlyossága csökken.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Magyar Reumatológia. - 49 : 1 (2008), p. 22-27. -
További szerzők:Szegedi Andrea (1964-) (bőrgyógyász) Csáthy László (1979-) (laboratóriumi szakorvos) Szodoray Péter (1973-) (belgyógyász, orvos) Csípő István (1953-) (vegyész) Zöld Éva (1978-) (belgyógyász) Bodolay Edit (1950-) (belgyógyász, allergológus és klinikai immunológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1