Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM019016
Első szerző:Kaszáné Kiss Magdolna (biológus)
Cím:Észak-alföldi folyók biomonitorozása a bojtorján szerbtövissel (Xanthium stumarium L.) / K. Kiss Magdolna, Kucserák Edina, Lakatos Gyula
Dátum:2009
Megjegyzések:A folyók áradása alkalmával lerakott friss üledék révén szennyezőanyagok kerülnek a hullámterekre. A bojtorján szerbtövis (Xanthium stumarium L.) napjainkban a világ minden részén, de különösen a mérsékelt övben elterjedt, invazív növényfaj. Munkánk célja az volt, hogy a folyók mentén élő növények és az üledék analízisével megállapítsuk hogyan akkumulálja a szerbtövis a növényi tápanyagokat és indikálja-e az üledék terhelését. A Tisza által lerakott üledék tápanyag tartalma alacsonyabb, mint a Szamosé, de mindkét folyónál a víztől távolodva csökkenő tendenciájú. A nitrogén a növények levelében és termésében volt a legmagasabb, míg a foszfor növényi részekben való megoszlására ilyen jellegű megállapítás nem tehető. A koncentráció faktor számítások alapján az alacsonyabb tápanyag tartalmú üledékből a növények nagyobb mértékben akkumulálták a nitrogént és a foszfort.
Tárgyszavak:Természettudományok Környezettudományok előadáskivonat
szerbtövis
biomonitorozás
üledék
hullámtér
Megjelenés:Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia (5.) (2009) (Kolozsvár). - V. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia : 2009. március 26-29., Kolozsvár / szerk. Mócsy Ildikó, [et al]. - p. 251-256.
További szerzők:Kucserák Edina Lakatos Gyula (1949-) (ökológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1