Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM024771
Első szerző:Bárdi Edit (csecsemő- és gyermekgyógyász)
Cím:Életminőséget befolyásoló késői mellékhatások komplex felmérése : a debreceni modell / Bárdi Edit, Jenei Zoltán, Horváth Ágnes, Bodó Timea, Bende Marianna, Sándor Laura, Riz Ádám, Kappelmayer János, Kiss Csongor
Dátum:2011
Megjegyzések:Napjainkra a gyermekkori rosszindulatú daganatos megbetegedések többségükben gyógyíthatóvá váltak. Ennek köszönhetően egyre inkább előtérbe kerül a tartósan túlélő betegekben a kezelés okozta mellékhatások vizsgálata. A DEOEC Gyermekgyógyászati Intézet Gyermekhematológiai-Onkológiai Tanszék fekvőbetegosztályán és járóbeteg-szakrendelésein vizsgáltuk a daganatos betegségből gyógyult, tartós túlélők életminőségét befolyásoló egészségmutatókat. A komplex gondozás részeként kiemelt figyelmet fordítottunk a nefrotoxicitásra, a csontanyagcserére és a kardiovaszkuláris eltérésekre. A daganatos betegségből gyógyult, tartós túlélők számára érzékeny és költséghatékony diagnosztikus algoritmusokat dolgoztunk ki, amelyek nemcsak a betegek állapotának pontos felmérését teszik lehetővé, hanem megszabják szekunder és tercier prevenciós teendőinket is. Megállapítottuk, hogy a daganatellenes kezelések - köztük egyes szupportív terápiás beavatkozások is - a betegek jelentős hányadában rontják a glomerulus- (10%) és tubulusfunkciókat (37%), megbontják a csontépülés és -lebontás egyensúlyát (69%) és növelik a kardiovaszkuláris rizikót (62%). Adataink összhangban állnak a nemzetközi szakirodalom megállapításaival, illetőleg kiegészítik és pontosítják azokat. Összegezve: kiemelten fontos szempontnak tartjuk, hogy a nagy kockázatú daganatbeteg gyermekek kezelésének megtervezése úgy történjék, hogy a daganatellenes terápia hatékonyságának megőrzése mellett minimalizáljuk az életminőséget rontó szövődmények gyakoriságát és súlyosságát. Ennek a célnak a megvalósításához kíván segítséget nyújtani a "debreceni modell".
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Magyar Onkológia. - 55 : 2 (2011), p. 110-116. -
További szerzők:Jenei Zoltán (1968-) (belgyógyász) Horváth Ágnes (1985-) (reumatológus) Bodó Timea Bende Mariann Sándor Laura Riz Ádám Kappelmayer János (1960-) (laboratóriumi szakorvos) Kiss Csongor (1956-) (hematológus, onkológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1