Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM042093
Első szerző:Murányi Mihály (urológus)
Cím:Kimutathatatlan prosztatarák radikális prostatectomiás szövetmintákban / Murányi Mihály, Morshed Ali Salah, Benyó Mátyás, Tóth Csaba, Flaskó Tibor
Dátum:2012
ISSN:0030-6002
Megjegyzések:A prosztataspeci?kus antigén vizsgálatának széles körű elterjedésével a prosztatarákos betegek egyre korábbi stádiumban kerülnek radikális prostatectomiára, így a szövettani vizsgálat során egyre gyakrabban derül fény kisméretű tumorra vagy tumormentességre. Célok: A szerzők az általuk elvégzett radikális prostatectomiák között vizsgálták a pT0 stádiumú betegeket. Módszerek: Retrospektív módon vizsgálták az 1996 és 2010 között elvégzett 1134 radikális prostatectomiát. A szövettani vizsgálat alapján a tumormentes eseteket tekintették pT0 stádiumnak. A betegeket két?csoportra osztották aszerint, hogy a műtét előtt hormonkezelést kaptak vagy sem. Eredmények: A pT0 stádiumú betegek száma összesen 32 (2,8%) volt. Az arány a hormonkezeltek körében 9,3%, a nem hormonkezelteknél 1,2% volt. Két betegnél álpozitív prosztatabiopsziás szövettani lelet igazolódott. Incidentális prosztatarák, alacsony Gleason-score-érték és nagy prosztataméret esetén a pT0 stádium aránya magasabb volt. A hormonkezelt csoport pT0 stádiumú betegei közül háromnál észleltek biokémiai kiújulást, ezek közül egynél klinikai kiújulást. A nem hormonkezelt pT0-s betegek körében kiújulás nem volt. Következtetések: A műtét előtt hormonkezelt betegek körében a pT0 stádium gyakoribb. A specimen tumormentessége ellenére előforduló kiújulás miatt azonban ezeknél a betegeknél nem beszélhetünk valódi pT0 stádiumról. A nem hormonkezelt betegeknél jelen vizsgálatunk és más közlemények adatai alapján a pT0 stádium előfordulási aránya 1% körüli. E betegek prognózisa rendkívül kedvező.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
prosztatarák, radikális prostatectomia, pT0 stádium, hormonkezelés
Megjelenés:Orvosi Hetilap. - 153 : 3 (2012), p. 113-117. -
További szerzők:Salah, Morshed Ali (1965-) (urológus) Benyó Mátyás (1982-) (urológus) Tóth Csaba (1940-) (urológus, sebész) Flaskó Tibor (1960-) (urológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1