Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM042277
Első szerző:Murányi Mihály (urológus)
Cím:pT0 stádiumú prosztatarákos eseteink / Murányi Mihály, Tóth György, Kajtár Béla, Nagy Bence, Tóth Csaba, Flaskó Tibor
Dátum:2010
Megjegyzések:Bevezetés: A DE OEC Urológiai Klinikán az elmúlt hat évben végzett radikális prostatectomiák közül azokat mutatjuk be, melyek után a kórszövettani vizsgálat prosztatarákot nem igazolt (pT0). Betegek és módszerek: 2004. január 1. és 2009. december 31. között 828 radikális prostatectomiát végeztünk. Ebből 266 perinealis, 517 laparoszkópos extraperitonealis és 45 retropubikus behatolásból történt. Minden esetben kórszövettani vizsgálattal mutatták ki a prosztatarákot. A mintavétel perinealis és transrectalis prosztatabiopsziával, illetve transurethralis prosztataresectióval történt klinikánkon vagy más intézetben. A műtét során eltávolított prosztatát és függelékeit a DE OEC Pathologiai Intézetbe küldtük szövettani vizsgálatra. Eredmények: A 828 műtéti preparátumból 24-ben nem találtunk tumoros részletet. Ezek közül 15 beteg a műtét előtt hormonkezelésben részesült. Két esetben transurethralis prosztataresectio és hormonkezelés is történt a radikális prostatectomia előtt. Hét beteg a műtét előtt sem hormonkezelésen, sem jóindulatú prosztatamegnagyobbodás miatti műtéten nem esett át. A 24 beteg követése során két esetben találkoztunk biokémiai relapszussal. Ok a hormonkezelt csoportba tartoznak. Megbeszélés: A prosztatarák diagnózis felállításának elengedhetetlen része a szövettani vizsgálattal történő kimutatás, ezért a radikális prostatectomiás szövetmintákban ritka lelet a tumormentesség. Vizsgálatunk tanúsága szerint a műtét előtti hormonkezelés, a transurethralis prosztataresectio vagy a bioptatum téves leletezése magában rejti a lehetőséget, hogy mégis találkozzunk ilyen jelenséggel. Külföldi közlemények adataival összevetve az általunk talált tumormentes arány magas. Ennek javítása érdekében célszerű lenne a radikálisprostatectomia indikációjának alapját jelentő szövettanivizsgálatot a műtétet végző osztállyal kapcsolatban lévő patológiai intézettel is ellenőriztetni.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idézhető absztrakt
Megjelenés:Uroonkológia. - 7 : 1 (2010), p. 18. -
További szerzők:Tóth György (1965-) (urológus) Kajtár Béla (1977-) (patológus) Nagy Bence (1982-) (pathológus) Tóth Csaba (1940-) (urológus, sebész) Flaskó Tibor (1960-) (urológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1