Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM042784
Első szerző:Berczi Csaba (urológus, sebész, onkológus)
Cím:Az alfakalcidol szerepe a vesetranszplantáció után kialakuló osteopenia megelőzésében / Berczi Csaba, Asztalos László, Kincses Zsolt, Balogh Ádám, Lőcsey Lajos, Balázs György, Lukács Géza
Dátum:2004
ISSN:0167-6806
Megjegyzések:BEVEZETÉS - A prospektív tanulmány célja a kalcium- és az alfakalcidolkezelés kalcium-anyagcserére gyakorolt hatásának hosszú távú vizsgálata vesetranszplantált betegek körében. MÓDSZEREK - A vizsgálatokat két betegcsoportban végeztük: az 1. csoport betegei (n=159) kalciumpótlást kaptak, a 2. csoportban pedig (n=89) alfakalcidolkezelést. A transzplantáció előtt, majd azt követően három évig rendszeresen vizsgáltuk a szérumban a kalcium, a foszfor, a magnézium, az alkalikus foszfatáz (AP) és a parathormon (PTH) koncentrációját. A csontdenzitometriai vizsgálatokat a lumbalis gerincen és a femurnyakrégióban végeztük, a veseátültetés után ugyanazon időpontokban. EREDMÉNYEK - A transzplantációt követően a szérumkalciumszint mindkét csoportban szignifikánsan nőtt, a foszforszint pedig szignifikánsan csökkent.A műtétet követően a PTH-koncentráció mindkét csoportban csökkent, s ezt a csökkenést az alfakalcidollal kezelt csoportban sokkal kifejezettebbnek találtuk. A betegek jelentős része a veseátültetést követően osteopeniás volt. A lumbalis gerincen a csontok ásványianyag-tartalma (BMD) a transzplantációt követően három évvel (a három hónapos értékekhez viszonyítva) az 1. csoportban 9,4%-kal nőtt, a 2. csoportban 4%-kal csökkent. A femurnyakrégióban az átültetés után három évvel (a három hónapos szinthez képes) a BMD az 1. csoportban 6,5%-kal, a 2. csoportban 6,7%-kal növekedett. A BMD változása csak az 1. csoportban, a lumbalis gerincen bizonyult szignifikánsnak (p=0,019). A veseátültetést követően az 1. csoportban hat esetben, a 2. csoportban kilenc betegnél jelentkezett csontnekrózis. KÖVETKEZTETÉS - Az alfakalcidolkezelés gyorsabban és hatásosabban csökkenti a szekunder hyperparathyreosist, mint ezt a PTH-szint kifejezettebb csökkenése is mutatta. A hároméves utánkövetés során a 2. csoportban a lumbalis gerincszakasz kivételével a BMD növekedését figyeltük meg, bár a betegek jelentős része továbbra is osteopeniás. A vizsgálat nem igazolta, hogy vesetranszplantációt követően az osteopenia megelőzésében az alfakalcidolkezelés eredményesebb lenne, mint a kalciumpótlás.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
vesetranszplantáció
kalcium
alfakalcidol
parathormon
BMD
Megjelenés:Ca és Csont. - 7 : 2 (2004), p. 60-67. -
További szerzők:Asztalos László (1951-) (sebész) Kincses Zsolt (1961-) (orvos) Balogh Ádám (1940-) (szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos) Lőcsey Lajos (1946-2013) (belgyógyász, nephrológus) Balázs György (1933-) (sebész) Lukács Géza (1941-) (sebész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1