Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM046539
Első szerző:Katona Éva (belgyógyász, diabetológus)
Cím:A nitrogén-oxid - endotelin rendszer szerepe és klinikai jelentősége hypertoniában / Katona Éva, Juhász Mária, Varga Zsuzsa, Paragh György, Fülesdi Béla, Páll Dénes
Dátum:2006
Megjegyzések:Az összefoglaló közlemény az endothelium értónus-szabályozásban betöltött szerepét tekinti át, hangsúlyozza a nitrogén-oxid és az endotelin jelentőségét a vasodilatatió és a vasoconstrictio élettani folyamataiban. Az erek nyugalmi tónusáért elsősorban a nitrogén-oxid a felelős, de számos bazális tónust módosító faktor (endotelin, angiotenzin II, prosztaciklin) szerepe is jelentős. Hypertonia esetén endothelialis diszfunkció észlelhető, melyre endotheliumfüggő relaxációs zavar és a vasoconstrictor folyamatok túlsúlyba kerülése jellemző. A bazális vasodilatatiós tónus csökkenésében szerepet játszhat a nitrogén-oxid-szintézis zavara, a biológiai aktivitás csökkenése, a fokozott degradáció, illetve a nitrogén-oxid-termelést befolyásoló egyéb faktorok. A relaxáció zavara miatt a vasoconstrictor hatású endotelin kerül előtérbe, mely a későbbiekben az erek morfológiai elváltozásáért is felelős. A középnagy ereken az endothelialis diszfunkció az intima megvastagodásához vezet, amely az arteria carotis communis felett noninvazív módszerrel követhető. Magasvérnyomás-betegségben szenvedőkben egyértelműen kimutatható, hogy a rezisztenciaerek tónusának fokozódása növeli a perifériás érellenállást. Hypertoniás felnőttekben igazolták, hogy az agyi arteriolák funkciója is károsodik, csökken a hypo- vagy hypercapniás stimulusra adott vasoreactivitas. A nitrogén-oxid endotelin rendszer hypertoniában megfigyelhető egyensúlyzavara nemcsak a magasvérnyomás-betegség patofiziológiai hátterét részben magyarázni képes kórélettani folyamat, hanem az atherosclerosis megelőzését célzó fontos kezelési célpont is.
Tárgyszavak:Orvostudományok Egészségtudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Orvosi Hetilap. - 147 : 38 (2006), p. 1819-1824. -
További szerzők:Juhász Mária (1975-) (belgyógyász) Varga Zsuzsa (1951-) (biokémikus, nephrológus) Paragh György (1953-) (belgyógyász) Fülesdi Béla (1961-) (aneszteziológus) Páll Dénes (1967-) (belgyógyász, kardiológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1